
Poskiontelotulehdus eli sivuontelotulehdus tai sinuiitti voi kehittyä yli kymmenen päivän flunssan seurauksena. Tällöin märkäistä eritettä kertyy nenään ja poskionteloihin. Kahdessa kolmasosassa tapauksista tauti paranee itsestään, mutta poskiontelontulehdusta voidaan ehkäistä allergiasuihkeella.
Riskit
Poskiontelontulehdukselle altistavat monet tekijät, kuten allergia, nenän polyyppisairaus, astma, värekarvojen häiriöt, raskauteen liittyvä nenän limakalvoturvotus sekä sivuonteloiden aluetta ahtauttavat rakenteelliset poikkeavuudet ja lapsen suuri kitarisa. Myös hengitysilman epäpuhtaudet, kuten tupakansavu tai altistuminen homeille voivat altistaa poskiontelon bakteeritulehduksille. Näitä kannattaa vältellä, jos tulehdukset ovat toistuvia.
Oireet
Poskiontelontulehduksessa on flunssan yleisoireiden lisäksi märkäistä eritettä nenässä ja nieluun erittyy limaa. Joillakin esiintyy myös hakkaavaa yskää, joka pahenee öisin. Lisäksi varsinkin aikuisilla voi olla muun muassa kasvo- ja hammassärkyä, yläleuan arkuutta sekä painon tunnetta ja arkuutta poskien alueella. Kumartuessa voi jopa tuntea nesteen liikkeen onteloissa.
Hoito
Tauti varmistetaan poskionteloiden kaikututkimuksella tai nenän sivuonteloiden röntgenkuvauksella. Nämä tosin ovat luotettavia vasta yli seitsenvuotiailla, joten lasten poskiontelontulehduksen toteaminen perustuu pelkästään oireiden tunnistamiseen.
Kahdessa kolmasosassa tapauksista tauti paranee itsestään, mutta tarvittaessa poskiontelontulehdusta voidaan hoitaa mikrobilääkkeillä, amoksisilliinilla tai penisilliinillä. Jos taudin oireet ovat voimakkaita tai pitkittyvät, voi punktiosta tai onteloiden huuhtelusta olla hyötyä. Punktio on hyvä hoitomuoto myös silloin, kun potilas on raskaana tai kärsii astmasta.
Limakalvoturvotusta voi vähentää käyttämällä liman sitkeyttä vähentäviä lääkkeitä tai nenään sumutettavia tai sisäisesti nautittavia nenän limakalvoja supistavia lääkkeitä. Nenän limakalvon paikallishoito kortikosteroidisuihkein voi estää poskiontelotulehduksen kehittymisen tai pitkittymisen.
Lapsilla poskiontelontulehdus johtaa useammin jälkitauteihin kuin aikuisella. Lapsi, jolla todetaan silmäluomien tai posken alueen turvotusta, tulee viedä päivystyspotilaana erikoislääkärin hoitoon.
Jos poskiontelontulehdus vaivaa useita kertoja vuodessa tai kestää viikkokausia, voi olla aihetta turvautua leikkaukseen.
Lähde: Sivuontelotulehduksen Käypä hoito -suositus www.kaypahoito.fi