Tiskirätti, hammasharja, ovenkahvat - koti on täynnä pöpöjä ja öykähäisiä. Pitääkö ne nitistää, bakteeripofessori Pentti Huovinen?

1. Kannattaako antibakteerisia pesuaineita käyttää kotona?

Antibakteerisista pesuaineista tai saippuoista ei ole kotioloissa osoitettu olevan hyötyä terveydelle. Niistä voi olla haittaa, koska kodin mikrobit saattavat kehittää vastustuskykyä näille aineille ja samalla lääkinnässä käytetyille antibiooteille. Alkoholikäsihuuhteet ovat poikkeus. Vaikka ne eivät kaikkiin mikrobeihin tehoakaan, alkoholille vastustuskykyisen mikrobien kehittymisestä ei ole merkkejä.

2. Kannattaako maitohappobakteereilla terästettyjä elintarvikkeita (maito, jogurtit ym.) syödä tai juoda päivittäin?

Maitohappobakteerien terveysvaikutuksia on kyllä tutkittu, mutta terveelle aikuiselle niiden terveyshyötyä ei ole vakuuttavasti osoitettu. Tämä ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että jotkut saattavat hyötyä probioottisista valmisteista. Jos tuntee niistä olevan apua, miksei niitä sitten käyttäisi. Haittaakaan ei niistä nykytietämyksen mukaan ole.

3. Voiko lapsen antaa syödä pihalla hiekkaa?

En suosittele hiekan tai mullan syömistä. Maaperän mikrobeja ei tunneta kuin pieneltä osalta. Sieltä löytyy monenmoisia öykähäisiä, jotka ainakin teoriassa voivat aiheuttaa ongelmia. Eri asia on puuhailla ja leikkiä ulkona ja luonnossa sekä samalla muutoin altistua pienemmille määrille luonnon mikrobeja.

4. Voiko yleisistä vessoista saada jonkun inhottavan bakteerin, josta on haittaa?

Vaara Suomessa ei ole suuri, mutta siistit vessat ja hyvä käsihygienia vähentävät riskiä. Ripulivirukset ja ehkä myös jotkut ripulibakteerit lienevät suurin riski.

5. Mikä on kodin likaisin paikka?

Kostea tiskirätti, jota ei ole pesty. Tiskirätti kannattaa panna konepesuun tai vaihtaa säännöllisesti. Huolellinen rätin kuivaus on tärkeä osa keittiöhygieniaa.

6. Lisääkö koiran nuolaisu vastustuskykyä?

Jotkut allergialääkärit suosittelevat koiraa kotiin ennen lapsen syntymää. Koiran mikrobit kouluttavat lapsen immuniteettia ja mahdollisesti estävät allergisen taipumuksen kehittymistä. Toisaalta koiran suussa voi olla hankalia bakteereita, joten en ole ihastunut nuolaisusta. Pienetkin koiranpuremat tulee aina näyttää lääkärille.

7. Onko käsidesinfiointiaineen käyttö kotona hyödyllistä?

Normaalioloissa kotona riittää ihan tavallinen saippuavesipesu, kun lavuaarikin on lähellä vessassa. Alkoholikäsihuuhdetta ei siis tarvita. Jos kotona on sairas perheenjäsen, niin häntä hoitava voi käyttää alkoholikäsihuuhdetta ennen ja jälkeen hoitokontaktien.

Kysymyksiin vastasi tutkimusprofessori Pentti Huovinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Näin suojaat bakteeristoasi

  • Pese kädet aina vessassa käynnin jälkeen ja ennen ruokailua.
  • Vältä turhia antibioottikuureja.
  • Pese hampaasi kaksi kertaa päivässä.
  • Syö paljon kasviksia.
  • Vältä tupakointia ja liikaa alkoholinkäyttöä.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti