Tiskirätti, hammasharja, ovenkahvat - koti on täynnä pöpöjä ja öykähäisiä. Pitääkö ne nitistää, bakteeripofessori Pentti Huovinen?

1. Kannattaako antibakteerisia pesuaineita käyttää kotona?

Antibakteerisista pesuaineista tai saippuoista ei ole kotioloissa osoitettu olevan hyötyä terveydelle. Niistä voi olla haittaa, koska kodin mikrobit saattavat kehittää vastustuskykyä näille aineille ja samalla lääkinnässä käytetyille antibiooteille. Alkoholikäsihuuhteet ovat poikkeus. Vaikka ne eivät kaikkiin mikrobeihin tehoakaan, alkoholille vastustuskykyisen mikrobien kehittymisestä ei ole merkkejä.

2. Kannattaako maitohappobakteereilla terästettyjä elintarvikkeita (maito, jogurtit ym.) syödä tai juoda päivittäin?

Maitohappobakteerien terveysvaikutuksia on kyllä tutkittu, mutta terveelle aikuiselle niiden terveyshyötyä ei ole vakuuttavasti osoitettu. Tämä ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että jotkut saattavat hyötyä probioottisista valmisteista. Jos tuntee niistä olevan apua, miksei niitä sitten käyttäisi. Haittaakaan ei niistä nykytietämyksen mukaan ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Voiko lapsen antaa syödä pihalla hiekkaa?

En suosittele hiekan tai mullan syömistä. Maaperän mikrobeja ei tunneta kuin pieneltä osalta. Sieltä löytyy monenmoisia öykähäisiä, jotka ainakin teoriassa voivat aiheuttaa ongelmia. Eri asia on puuhailla ja leikkiä ulkona ja luonnossa sekä samalla muutoin altistua pienemmille määrille luonnon mikrobeja.

4. Voiko yleisistä vessoista saada jonkun inhottavan bakteerin, josta on haittaa?

Vaara Suomessa ei ole suuri, mutta siistit vessat ja hyvä käsihygienia vähentävät riskiä. Ripulivirukset ja ehkä myös jotkut ripulibakteerit lienevät suurin riski.

5. Mikä on kodin likaisin paikka?

Kostea tiskirätti, jota ei ole pesty. Tiskirätti kannattaa panna konepesuun tai vaihtaa säännöllisesti. Huolellinen rätin kuivaus on tärkeä osa keittiöhygieniaa.

6. Lisääkö koiran nuolaisu vastustuskykyä?

Jotkut allergialääkärit suosittelevat koiraa kotiin ennen lapsen syntymää. Koiran mikrobit kouluttavat lapsen immuniteettia ja mahdollisesti estävät allergisen taipumuksen kehittymistä. Toisaalta koiran suussa voi olla hankalia bakteereita, joten en ole ihastunut nuolaisusta. Pienetkin koiranpuremat tulee aina näyttää lääkärille.

7. Onko käsidesinfiointiaineen käyttö kotona hyödyllistä?

Normaalioloissa kotona riittää ihan tavallinen saippuavesipesu, kun lavuaarikin on lähellä vessassa. Alkoholikäsihuuhdetta ei siis tarvita. Jos kotona on sairas perheenjäsen, niin häntä hoitava voi käyttää alkoholikäsihuuhdetta ennen ja jälkeen hoitokontaktien.

Kysymyksiin vastasi tutkimusprofessori Pentti Huovinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Näin suojaat bakteeristoasi

  • Pese kädet aina vessassa käynnin jälkeen ja ennen ruokailua.
  • Vältä turhia antibioottikuureja.
  • Pese hampaasi kaksi kertaa päivässä.
  • Syö paljon kasviksia.
  • Vältä tupakointia ja liikaa alkoholinkäyttöä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla