Tenniskyynärpääksi kutsutaan olkaluun alaosan ulkonastassa tuntuvaa kiputilaa. Tämä yleinen vaiva ei kuitenkaan nimestään huolimatta ole vain mailapelejä harrastavien riesa. Oireet voivat iskeä myös muihin puristavaa pito-otetta käyttäviin, kuten hiirellä työskenteleviin tai ojaa kaivaviin.

Tenniskyynärpää syntyy, jos sormien ja ranteen ojentajalihakset rasittuvat liikaa. Ylirasituksen vaara on silloin, jos näitä lihaksia pidetään toistuvasti useita tunteja pienessä jännityksessä, supistuneina. Vaivan voi saada myös väärästä lyöntitekniikasta, kuten ranneliikkeen liiallisesta käytöstä.

Kotikonstit lieviin oireisiin

  • käden lepo
  • jääpussilla hautominen 15–20 minuuttia kerrallaan muutaman päivän ajan vähentää kipua ja turvotusta
  • tenniskyynärpääside edistää kyynärvarren lihasten lepoa vähentämällä niiden liikkeitä. Samalla se vähentää kyynärpään nivelnastoihin, lihasten kiinnittymiskohtiin kohdistuvaa rasitustusta. Side kierretään kyynärvarteen viiden sentin päähän kyynärtaipeesta
  • tulehduskipulääke suun kautta tai paikallisesti geelinä

Erittäin kivuliaisissa tapauksissa saatetaan turvautua kortisonipistokseen. Leikkaukseen päädytään nykyään harvoin.
Akuutin kipuvaiheen jälkeen on aika aloittaa kyynärvarren lihasten venyttely ja vahvistaminen kevyillä painoilla. Pelikentälle voi palata sitten, kun käsivarren voima on palautunut ja lihaskireys kadonnut eivätkä liikkeet enää tuota kipua.

Tenniskyynärpää uusiutuu helposti, jos kädestä ei pidä huolta.

Vältä tenniskyynärpää

  • Lämmittele ja venyttele lihaksia ennen peliä. Pidä riittävästi taukoja sekä pelissä että työssä ja venyttele tauolla kyynärvarren ojentalihaksia.
  • Kiinnitä kentällä erityistä huomiota oikeaan tekniikkaan ja työssä ergonomiaan. Aloittelijan kannattaa kehittää lyöntitekniikkaansa kursseilla.
  • Valitse pelivälineeksi riittävän kevyt ja tärähdystä vaimentava maila. Sen kädensijan ympärysmitan on oltava itselle sopiva eli sama kuin keskisormen pään ja keskimmäisen kämmenuurteen välinen etäisyys.
  • Pidä käsivarren ja ranteen lihakset hyvässä kunnossa. Ranteen ojentaja- ja koukistajalihaksia voi vahvistaa käsipainoilla tai puristusvoiman kehittämiseen tarkoitetulla jumppapallolla.
  • Jos käsi alkaa oireilla, vältä pitkiä pelejä tai pysy vähän aikaa pois pelikentiltä. Käänny tarvittaessa lääkärin puoleen.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.