Tenniskyynärpääksi kutsutaan olkaluun alaosan ulkonastassa tuntuvaa kiputilaa. Tämä yleinen vaiva ei kuitenkaan nimestään huolimatta ole vain mailapelejä harrastavien riesa. Oireet voivat iskeä myös muihin puristavaa pito-otetta käyttäviin, kuten hiirellä työskenteleviin tai ojaa kaivaviin.

Tenniskyynärpää syntyy, jos sormien ja ranteen ojentajalihakset rasittuvat liikaa. Ylirasituksen vaara on silloin, jos näitä lihaksia pidetään toistuvasti useita tunteja pienessä jännityksessä, supistuneina. Vaivan voi saada myös väärästä lyöntitekniikasta, kuten ranneliikkeen liiallisesta käytöstä.

Kotikonstit lieviin oireisiin

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  • käden lepo
  • jääpussilla hautominen 15–20 minuuttia kerrallaan muutaman päivän ajan vähentää kipua ja turvotusta
  • tenniskyynärpääside edistää kyynärvarren lihasten lepoa vähentämällä niiden liikkeitä. Samalla se vähentää kyynärpään nivelnastoihin, lihasten kiinnittymiskohtiin kohdistuvaa rasitustusta. Side kierretään kyynärvarteen viiden sentin päähän kyynärtaipeesta
  • tulehduskipulääke suun kautta tai paikallisesti geelinä

Erittäin kivuliaisissa tapauksissa saatetaan turvautua kortisonipistokseen. Leikkaukseen päädytään nykyään harvoin.
Akuutin kipuvaiheen jälkeen on aika aloittaa kyynärvarren lihasten venyttely ja vahvistaminen kevyillä painoilla. Pelikentälle voi palata sitten, kun käsivarren voima on palautunut ja lihaskireys kadonnut eivätkä liikkeet enää tuota kipua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tenniskyynärpää uusiutuu helposti, jos kädestä ei pidä huolta.

Vältä tenniskyynärpää

  • Lämmittele ja venyttele lihaksia ennen peliä. Pidä riittävästi taukoja sekä pelissä että työssä ja venyttele tauolla kyynärvarren ojentalihaksia.
  • Kiinnitä kentällä erityistä huomiota oikeaan tekniikkaan ja työssä ergonomiaan. Aloittelijan kannattaa kehittää lyöntitekniikkaansa kursseilla.
  • Valitse pelivälineeksi riittävän kevyt ja tärähdystä vaimentava maila. Sen kädensijan ympärysmitan on oltava itselle sopiva eli sama kuin keskisormen pään ja keskimmäisen kämmenuurteen välinen etäisyys.
  • Pidä käsivarren ja ranteen lihakset hyvässä kunnossa. Ranteen ojentaja- ja koukistajalihaksia voi vahvistaa käsipainoilla tai puristusvoiman kehittämiseen tarkoitetulla jumppapallolla.
  • Jos käsi alkaa oireilla, vältä pitkiä pelejä tai pysy vähän aikaa pois pelikentiltä. Käänny tarvittaessa lääkärin puoleen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla