Kohonneen verensokerin hoidossa ei pidä aikailla, jotta elinvaurioilta vältytään. Lue sisätautilääkärin neuvot.

Sain juuri tulokset teettämästäni (ei lääkärin lähetettä) täydellisestä verenkuvasta. Kaikki muut arvot ovat viitearvojen rajoissa paitsi sokeri, joka on hieman koholla eli 7 mmol/l. Hakeudunko lääkärin vastaanotolle ja mahdollisesti sokerirasituskokeeseen?

Asiantuntija vastaa:

VERENSOKERIARVOSI on selvästi koholla, jos verinäyte oli otettu vähintään 8 tunnin paaston jälkeen. Normaalisti paastoarvo on 6,0 mmol/l.

Diabetesdiagnoosi asetetaan, jos paastosokeri on kahdesti vähintään 7,0 mmol/l. Paastosokerin ollessa 6,1–6,9 mmol/l puhutaan kohonneesta paastosokerista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aterioinnin jälkeen verensokeri nousee normaalisti kahden tunnin kuluttua ateriasta korkeimmillaan alle tason 7,8 mmol/l.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sokerirasituskokeessa 2 tunnin arvo 7,8–11,0 mmol/l tarkoittaa heikentynyttä sokerinsietoa ja 11,1 mmol/l tai yli merkitsee jo diabetesta.

Heikentynyt paastosokeri tai heikentynyt sokerinsieto ennakoivat diabeteksen puhkeamista, siksi niitä kutsutaan myös prediabetekseksi.

Kysyjän on tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle diabeteksen varmistamiseen sokerirasituskokeella ja diabeteksen tarkemman tyypin selvittämiseen.

Samalla tutkitaan, ettei aineenvaihduntahäiriö ole aiheuttanut jo elinmuutoksia: muun muassa sydämen, munuaisten ja silmien tilanne on selvitettävä.

Olipa hyvä, että kohonnut verensokeri tuli ilmi! Kun diabetes tai esidiabetes todetaan varhain, sitä päästään hoitamaan ajoissa.

Korkean verensokerin aiheuttamien lisäsairauksien syntyä voidaan estää sekä lääkehoidolla että elintavoilla.

Hoidon alettua potilas huomaa usein myös virkistyvänsä, kun sokeriarvot saadaan kohdalleen.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Kysyjän kannattaa alkaa vähähiilihydraattiselle elämäntavalle, niin ongelma ei eskaloidu diabetekseksi vaan jopa normalisoituu.

  • ylös 12
  • alas 6
Ar51

Hiilihydraatteja vähemmälle. Kuituja ruokaan ja liikuntaa kohtuudella. Pienikin painonpudotus laskee sokereita

Sisältö jatkuu mainoksen alla