ruskea rasva, diabetes
Kuva Shutterstock

Elimistömme ruskea rasva voi osoittautua terveyden salatuksi sankariksi. Sen toimintaan ja määrään voi vaikuttaa yksinkertaisin kotikonstein.

Miksi joillekin meistä kertyy liikakiloja helpommin kuin toisille? Syynä voi olla ruskean rasvan heikentynyt toiminta.

Ruskea rasva tuottaa elimistöön lämpöä polttamalla sokereita ja rasvoja. Käytännössä ruskea rasva siis laihduttaa.

Aiemmin luultiin, että ruskeaa rasvaa on vain vastasyntyneillä. Viime vuosina on kuitenkin havaittu, että sitä on myös aikuisilla. Lääketieteen tohtori Janne Orava vahvisti tämän keväällä Turun yliopistossa hyväksytyssä väitöskirjassaan. Tutkimustulokset voivat olla merkittävä askel muun muassa diabeteksen torjunnassa.

–Tutkimukseni todisti ensimmäisen kerran, että ihmisen ruskea rasva reagoi tavallista valkeaa rasvaa herkemmin insuliiniin. Aktiivinen ruskea rasva tuottaa lämpöä otta-malla verenkierrosta sokeria ja laskee samalla sen pitoisuutta veressä, valaisee Janne Orava.

Kylmä aktivoi ja laihduttaa

Ruskeaa rasvaa voi aktivoida ihan itse.

–Toistuvat kylmäaltistukset lisäävät ihmisen ruskean rasvan määrää ja aktiivisuutta. Kylmäaltistusten ansiosta valkeat rasvasolut muuttuvat ruskeiksi. Tämä tehostaa sokeriaineenvaihduntaa, vahvistaa Orava.

Tutkimuksissa on käytetty kylmäaltistuksena esimerkiksi kahden tunnin oleskelua 17 asteen lämpötilassa päivittäin, kuuden viikon ajan. Tarvittavan altistuksen tarkkaa määrää on vaikea sanoa, mutta todennäköisesti lyhyempikin aika riittää ruskean rasvan aktiivisuuden ja määrän lisäämiseen.

– Ruskea rasva aktivoituu jo 19 asteessa, joten kodin sisälämpötilan säätäminen siihen asteeseen riittää. Lisäksi näyttää, että tietyt mausteet lisäävät ruskean rasvan aktiivisuutta. Näitä ovat muun muassa chilissä olevat kapsaisinoidit, Orava toteaa.

Ylipainoisilla myös laihtuminen aktivoi ruskeaa rasvaa. Liikunnalla voidaan niin ikään vilkastuttaa ruskean rasvan toimintaa.

Ruskea rasva pysyy aktiivisena, kunhan altistuu sopivasti kylmälle ja liikkuu säännöllisesti.

–On löydetty irisiini-niminen hormoni, jota lihassolut erittävät ja joka edistää valkeiden rasvasolujen muuttumista ruskeiksi. Liikunta eli lihasaktiivisuus kasvattaa irisiinin pitoisuutta ja siten myös ruskean rasvan määrää. Asia on osoitettu jyrsijöillä, mutta ihmisten kohdalla johtopäätösten tekeminen edellyttää vielä jatkotutkimuksia. On kuitenkin saatu viitteitä siitä, että myös ihmisillä lihasaktiivisuus parantaa ruskean rasvan aktiivisuutta, hän kertoo.

Lämpö laiskistaa ja lihottaa

Ihmisellä on metabolinen oireyhtymä, jos hänellä on vyötärölihavuutta, kohonnut verenpaine, heikentynyt sokeriaineenvaihdunta sekä paljon huonoa kolesterolia ja vähän hyvää. Tämä altistaa sydän- ja veri-suonisairauksille.

Orava totesi väitöskirjatutkimuksessaan, että metabolisella oireyhtymällä ja ruskean rasvan heikentyneellä toiminnalla on yhteys. Metabolisesta oireyhtymästä kärsivien ruskea rasva näyttäisi toimivan laiskemmin kuin muiden.

– On mahdollista, että vähäinen ruskean rasvan aktiivisuus lisää kehossa matala-asteista tulehdusta, joka kuuluu metaboliseen oireyhtymään, jatkaa Orava.

Oireyhtymä on viime vuosikymmeninä yleistynyt, ja yksi syy voi Oravan mukaan olla se, että elämme liian lämpimässä. Ilmastomme ei suojele meitä, jos varjelemme itse-ämme liialla vaatetuksella ja lämmitämme asuntomme niin tehokkaasti, että ruskean rasvan toiminta heikkenee.

Ei ehkä geeneistä kiinni

Eniten ruskeaa rasvaa on tutkimusten mukaan naisilla. Hoikkien koehenkilöiden ruskea rasva näytti toimivan tehokkaammin kuin muiden.

Orava arvelee, että geenit selittävät näitä eroja vain vähän.

– Tätä asiaa ei ole tutkittu riittävästi. Ei tiedetä juuri lainkaan, onko esimerkiksi kansallisuuksien välillä eroa ruskean rasvan toiminnassa. Todennäköisesti kylmillä alueilla asuvilla on enemmän ruskeaa rasvaa, mutta tämä saattaa johtua ympäristöstä.

Erot aivoissa saattavat myös vaikuttaa ruskean rasvan määrään ja aktiivisuuteen.

– Ruskean rasvan toimintaan osallistuvat aivojen keskukset eivät kaikilla ehkä toimi normaalisti. Sen seurauksena ruskea rasva laiskistuu ja katoaa vähitellen kehosta. Tutkimuksissamme huomasimme, että ylipainoisten henkilöiden aivot reagoivat vaimeammin kylmäaltistukseen.

Hormoneillakin näyttää olevan merkitystä ruskean rasvan aktiivisuudelle. Esimerkiksi kilpirauhashormonit ja insuliini kiihdyttävät sen toimintaa.

– Toisaalta aktiivinen ruskea rasva voi vähentää insuliinin tarvetta, sillä ruskea rasva herkistää elimistöä insuliinille.

Oravan tutkimuksessa ei ollut mukana diabeetikoita.

Aktiivinen ruskea rasva vähentää todennäköisesti myös diabeetikon insuliinin tarvetta.

– Eläinkokeista tiedetään, että lukuisat hormoninkaltaiset aineet vaikuttavat ruskean rasvan aktiivisuuteen. Eläimillä aktiivinen ruskea rasva voi tuottaa verenkiertoon aktiivista kilpirauhashormonia (T3), mutta tätä ei ole voitu vielä osoittaa ihmisissä.

Saadaanko lääke laihtumiseen?

Uudet tutkimustulokset avaavat mahdollisuuksia muun muassa lääkekehitykseen.

– Tärkeintä on selvittää, miten voidaan helposti esimerkiksi lääkkeellisesti aktivoida ruskeaa rasvaa ja käynnistää laihtuminen ja sokeritasapainon korjaantuminen, Orava sanoo.

Ruskean rasvan toteamiseen pitäisi myös kehittää uusia menetelmiä, sillä käytetty PET-kuvantaminen on kuitenkin kallista.

– Siten voisimme selvittää paremmin ruskean rasvan merkitystä valtimosairauksien, kuten sepelvaltimotaudin, taustalla, Janne Orava sanoo.

 

3 keinoa torjua diabetes

  1. Laske huonelämpöä parilla asteella. Noin 19 astetta jatkuvana sisälämpönä riittää aktivoimaan ruskeaa rasvaa.
  2. Liiku mieluummin viileällä ilmalla ulkona kuin lämpimissä sisätiloissa.
  3. Lisää arkiliikuntaa. Käy jalkaisin kaupassa, työskentele seisten, kävele töihin. Nauti rapeista talvikeleistä!

Mitä ruskea rasva on?

  • Rasvasoluja, jotka poikkeavat väriltään ja toiminnaltaan tavallisista, valkeista rasvasoluista. Ruskean rasvan ensisijainen tehtävä on tuottaa lämpöä.
  • Aktivoituu kylmässä ja ottaa energiansa glukoosista eli ve¬rensokerista sekä rasvahapoista.
  • Kuluttaa energiaa, toisin kuin valkea rasva, joka varastoi sitä. Esimerkiksi 50 grammaa valkeaa rasvaa sisältää energiaa 300 kilokaloria, kun sama määrä ruskeaa rasvaa kykenee poltta¬maan 300 kilokaloria päivässä.
  • Toimintaa säätelee hypotalamus. Se on väliaivojen osa, jonka tehtävänä on havaita elimistön tarpeita ja pitää yllä tasapainoa erittämällä hormoneja.
  • Sijaitsee pääasiassa solisluiden yläpuolella, kaulalla sekä selkä¬rangan vieressä. Ruskeaa rasvaa on saarekkeina valkean rasvan joukossa.
Vierailija

Torju diabetes ruskealla rasvalla

Kyllä se diabetes 2 saadaan parempaan hoitotasapainoon ja jopa remissioon ihan tavallisella syötävällä rasvalla, kun sillä korvataan energialähteenä älytön sokerin ja tärkkelyksen syöminen. Lääkekulut vähenevät, osa pärjaa lääkkeittä. Ja mikä parasta, tauti ei pahene, niinkuin tuppaa käymään nykyisillä lääkehoidoilla ja varsinkin insuliinihoidolla.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.