ruskea rasva, diabetes
Kuva Shutterstock

Elimistömme ruskea rasva voi osoittautua terveyden salatuksi sankariksi. Sen toimintaan ja määrään voi vaikuttaa yksinkertaisin kotikonstein.

Miksi joillekin meistä kertyy liikakiloja helpommin kuin toisille? Syynä voi olla ruskean rasvan heikentynyt toiminta.

Ruskea rasva tuottaa elimistöön lämpöä polttamalla sokereita ja rasvoja. Käytännössä ruskea rasva siis laihduttaa.

Aiemmin luultiin, että ruskeaa rasvaa on vain vastasyntyneillä. Viime vuosina on kuitenkin havaittu, että sitä on myös aikuisilla. Lääketieteen tohtori Janne Orava vahvisti tämän keväällä Turun yliopistossa hyväksytyssä väitöskirjassaan. Tutkimustulokset voivat olla merkittävä askel muun muassa diabeteksen torjunnassa.

–Tutkimukseni todisti ensimmäisen kerran, että ihmisen ruskea rasva reagoi tavallista valkeaa rasvaa herkemmin insuliiniin. Aktiivinen ruskea rasva tuottaa lämpöä otta-malla verenkierrosta sokeria ja laskee samalla sen pitoisuutta veressä, valaisee Janne Orava.

Kylmä aktivoi ja laihduttaa

Ruskeaa rasvaa voi aktivoida ihan itse.

–Toistuvat kylmäaltistukset lisäävät ihmisen ruskean rasvan määrää ja aktiivisuutta. Kylmäaltistusten ansiosta valkeat rasvasolut muuttuvat ruskeiksi. Tämä tehostaa sokeriaineenvaihduntaa, vahvistaa Orava.

Tutkimuksissa on käytetty kylmäaltistuksena esimerkiksi kahden tunnin oleskelua 17 asteen lämpötilassa päivittäin, kuuden viikon ajan. Tarvittavan altistuksen tarkkaa määrää on vaikea sanoa, mutta todennäköisesti lyhyempikin aika riittää ruskean rasvan aktiivisuuden ja määrän lisäämiseen.

– Ruskea rasva aktivoituu jo 19 asteessa, joten kodin sisälämpötilan säätäminen siihen asteeseen riittää. Lisäksi näyttää, että tietyt mausteet lisäävät ruskean rasvan aktiivisuutta. Näitä ovat muun muassa chilissä olevat kapsaisinoidit, Orava toteaa.

Ylipainoisilla myös laihtuminen aktivoi ruskeaa rasvaa. Liikunnalla voidaan niin ikään vilkastuttaa ruskean rasvan toimintaa.

Ruskea rasva pysyy aktiivisena, kunhan altistuu sopivasti kylmälle ja liikkuu säännöllisesti.

–On löydetty irisiini-niminen hormoni, jota lihassolut erittävät ja joka edistää valkeiden rasvasolujen muuttumista ruskeiksi. Liikunta eli lihasaktiivisuus kasvattaa irisiinin pitoisuutta ja siten myös ruskean rasvan määrää. Asia on osoitettu jyrsijöillä, mutta ihmisten kohdalla johtopäätösten tekeminen edellyttää vielä jatkotutkimuksia. On kuitenkin saatu viitteitä siitä, että myös ihmisillä lihasaktiivisuus parantaa ruskean rasvan aktiivisuutta, hän kertoo.

Lämpö laiskistaa ja lihottaa

Ihmisellä on metabolinen oireyhtymä, jos hänellä on vyötärölihavuutta, kohonnut verenpaine, heikentynyt sokeriaineenvaihdunta sekä paljon huonoa kolesterolia ja vähän hyvää. Tämä altistaa sydän- ja veri-suonisairauksille.

Orava totesi väitöskirjatutkimuksessaan, että metabolisella oireyhtymällä ja ruskean rasvan heikentyneellä toiminnalla on yhteys. Metabolisesta oireyhtymästä kärsivien ruskea rasva näyttäisi toimivan laiskemmin kuin muiden.

– On mahdollista, että vähäinen ruskean rasvan aktiivisuus lisää kehossa matala-asteista tulehdusta, joka kuuluu metaboliseen oireyhtymään, jatkaa Orava.

Oireyhtymä on viime vuosikymmeninä yleistynyt, ja yksi syy voi Oravan mukaan olla se, että elämme liian lämpimässä. Ilmastomme ei suojele meitä, jos varjelemme itse-ämme liialla vaatetuksella ja lämmitämme asuntomme niin tehokkaasti, että ruskean rasvan toiminta heikkenee.

Ei ehkä geeneistä kiinni

Eniten ruskeaa rasvaa on tutkimusten mukaan naisilla. Hoikkien koehenkilöiden ruskea rasva näytti toimivan tehokkaammin kuin muiden.

Orava arvelee, että geenit selittävät näitä eroja vain vähän.

– Tätä asiaa ei ole tutkittu riittävästi. Ei tiedetä juuri lainkaan, onko esimerkiksi kansallisuuksien välillä eroa ruskean rasvan toiminnassa. Todennäköisesti kylmillä alueilla asuvilla on enemmän ruskeaa rasvaa, mutta tämä saattaa johtua ympäristöstä.

Erot aivoissa saattavat myös vaikuttaa ruskean rasvan määrään ja aktiivisuuteen.

– Ruskean rasvan toimintaan osallistuvat aivojen keskukset eivät kaikilla ehkä toimi normaalisti. Sen seurauksena ruskea rasva laiskistuu ja katoaa vähitellen kehosta. Tutkimuksissamme huomasimme, että ylipainoisten henkilöiden aivot reagoivat vaimeammin kylmäaltistukseen.

Hormoneillakin näyttää olevan merkitystä ruskean rasvan aktiivisuudelle. Esimerkiksi kilpirauhashormonit ja insuliini kiihdyttävät sen toimintaa.

– Toisaalta aktiivinen ruskea rasva voi vähentää insuliinin tarvetta, sillä ruskea rasva herkistää elimistöä insuliinille.

Oravan tutkimuksessa ei ollut mukana diabeetikoita.

Aktiivinen ruskea rasva vähentää todennäköisesti myös diabeetikon insuliinin tarvetta.

– Eläinkokeista tiedetään, että lukuisat hormoninkaltaiset aineet vaikuttavat ruskean rasvan aktiivisuuteen. Eläimillä aktiivinen ruskea rasva voi tuottaa verenkiertoon aktiivista kilpirauhashormonia (T3), mutta tätä ei ole voitu vielä osoittaa ihmisissä.

Saadaanko lääke laihtumiseen?

Uudet tutkimustulokset avaavat mahdollisuuksia muun muassa lääkekehitykseen.

– Tärkeintä on selvittää, miten voidaan helposti esimerkiksi lääkkeellisesti aktivoida ruskeaa rasvaa ja käynnistää laihtuminen ja sokeritasapainon korjaantuminen, Orava sanoo.

Ruskean rasvan toteamiseen pitäisi myös kehittää uusia menetelmiä, sillä käytetty PET-kuvantaminen on kuitenkin kallista.

– Siten voisimme selvittää paremmin ruskean rasvan merkitystä valtimosairauksien, kuten sepelvaltimotaudin, taustalla, Janne Orava sanoo.

 

3 keinoa torjua diabetes

  1. Laske huonelämpöä parilla asteella. Noin 19 astetta jatkuvana sisälämpönä riittää aktivoimaan ruskeaa rasvaa.
  2. Liiku mieluummin viileällä ilmalla ulkona kuin lämpimissä sisätiloissa.
  3. Lisää arkiliikuntaa. Käy jalkaisin kaupassa, työskentele seisten, kävele töihin. Nauti rapeista talvikeleistä!

Mitä ruskea rasva on?

  • Rasvasoluja, jotka poikkeavat väriltään ja toiminnaltaan tavallisista, valkeista rasvasoluista. Ruskean rasvan ensisijainen tehtävä on tuottaa lämpöä.
  • Aktivoituu kylmässä ja ottaa energiansa glukoosista eli ve¬rensokerista sekä rasvahapoista.
  • Kuluttaa energiaa, toisin kuin valkea rasva, joka varastoi sitä. Esimerkiksi 50 grammaa valkeaa rasvaa sisältää energiaa 300 kilokaloria, kun sama määrä ruskeaa rasvaa kykenee poltta¬maan 300 kilokaloria päivässä.
  • Toimintaa säätelee hypotalamus. Se on väliaivojen osa, jonka tehtävänä on havaita elimistön tarpeita ja pitää yllä tasapainoa erittämällä hormoneja.
  • Sijaitsee pääasiassa solisluiden yläpuolella, kaulalla sekä selkä¬rangan vieressä. Ruskeaa rasvaa on saarekkeina valkean rasvan joukossa.
Vierailija

Torju diabetes ruskealla rasvalla

Kyllä se diabetes 2 saadaan parempaan hoitotasapainoon ja jopa remissioon ihan tavallisella syötävällä rasvalla, kun sillä korvataan energialähteenä älytön sokerin ja tärkkelyksen syöminen. Lääkekulut vähenevät, osa pärjaa lääkkeittä. Ja mikä parasta, tauti ei pahene, niinkuin tuppaa käymään nykyisillä lääkehoidoilla ja varsinkin insuliinihoidolla.
Lue kommentti
katetriablaatio. rytmihäiriö

Kuinka monta kertaa sydämen katetriablaatio voidaan tehdä? Onko poltoista haittaa sydämelle? Vaikuttaako arvet myöhemmin sydämen toimintaan? Minulle on tehty katetriablaatio 2 kertaa kammiotakykardian ja kammiolisälyöntisyyden johdosta, mutta kammiolisälyönnit jatkuvat edelleen.

Rytmihäiriöiden hoito kateriablaatiolla kehittyy koko ajan, mutta kaikkien rytmihäiriötyyppien hoito ei ole yhtä kiitollista. Kammiotason yläpuolelta lähtevien säännöllisten nopealyöntisyyskohtausten hoito on yleensä tehokasta ja vähäriskistä. Suurin osa potilaista vapautuu kertakäsittelyllä tykytyskohtauksistaan. Eteisvärinässä – vaikka sekin on eteistason rytmihäiriö – ablaatiohoito ei ole ihan yhtä tuloksekasta.

Kammiolisälyöntien ja kammiotakykardioiden katetrihoidon onnistuminen vaihtelee riippuen ongelman sijainnista sydämen johtoratoihin nähden. Lähellä johtorataa sijaitsevan rytmihäiriölähteen voimakas käsittely voi johtaa riippuvuuteen sydämen tahdistimesta. Tätä ei toivota varsinkaan, jos potilas on nuori ja jos hoidettava rytmihäiriö ei uhkaa henkeä.

Ablaatiohoidon tulos vaikuttaa tässä tapauksessa hyvältä, jos kammiotakykardiat ovat jääneet pois. Lisälyönnit eivät aina häviä katetritoimenpiteillä. Tästä mahdollisuudesta lääkärin pitäisi aina kertoa potilaalleen.

Ehdotonta ylärajaa ei ole katetritoimenpiteen uusimiselle. Siitä tulevaa säderasitusta ja kajoavan tutkimuksen välittömiä komplikaatioita pitää aina arvioida suhteessa saavutettavissa olevaan hyötyyn. Hyödyn arvioinnissa toimenpidelääkärin arvio on keskeinen, koska jokainen potilas oireineen on yksilöllinen ja lääkäri tietää parhaiten uuden toimenpiteen onnistumismahdollisuuden.

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

vaivaisenluu, jalkakipu

Olen kuusikymppinen normaalipainoinen nainen, joka on saanut vaivaisenluut isän perintönä. Oikeasta jalasta vaiva leikattiin 30 vuotta sitten, mutta nyt isovarvas on alkanut taas kääntyä keskelle ja muiden varpaiden tyvinivelet ovat nousseet ylös eli on syntynyt ns. vasaravarpaat.

Kävelen paljon, olen voimisteluttanut varpaita lehdessänne olleiden ohjeiden mukaan ja hankkinut jaloilleni räätälöidyt pohjalliset ja varpaiden erottajat, mutta mikään ei ole auttanut. Mikä auttaisi? Olen muuten terve eikä mitään lääkitystä ole käytössä.

Vaivaisenluu ja vasaravarpaat ovat yleisiä vaivoja. Vaivaisenluulla eli hallux valguksella tarkoitetaan muiden varpaiden suuntaan taipunutta isovarvasta. Vasaravarpailla tarkoitetaan 2.–4. varpaiden koukistumista tyvi- tai kärkinivelestä tai molemmista.

Molemmat vaivat liittyvät jalkaterän lihasten, jänteiden ja nivelten toiminnan epätasapainoon. Altistavia tekijöitä ovat liian kapeat ja korkeakorkoiset kengät, perinnölliset tekijät ja tietyt sairaudet.

Sekä vaivaisenluu että vasaravarpaat aiheuttavat jalkaterään kipua, kosmeettista haittaa, hiertymiä ja ihon paksuuntumaa. Oireita ja virheasentoja hoidetaan ensisijaisesti konservatiivisesti: riittävän tilavat ja matalat jalkineet, ortoosit ja varvastuet. Kireiden lihasten (pohkeessa ja jalkaterässä) venyttäminen ja lihasepätasapainon korjaaminen sopivilla harjoituksilla auttaa. Leikkaushoitoa mietitään, jos oireet eivät konservatiivisella hoidolla riittävästi lievity. Pelkän kosmeettisen haitan takia leikkausta ei tehdä.

Kysyjä ei mainitse, aiheuttavatko vaivaisenluu ja vasaravarpaat muuta kuin kosmeettista haittaa. Leikkaushoitoon liittyvien tulehdus- ja muiden riskien vuoksi siihen ei kannata ryhtyä ellei varvasmuutosten aiheuttama haitta ole merkittävä. Kivun ja muiden oireiden lievittämiseksi suosittelen ensisijaisesti kääntymään jalkaterän toimintaan erikoistuneen fysioterapeutin puoleen. Arvion leikkaushoidon tarpeellisuudesta tekee jalkaterän vaivoihin perehtynyt ortopedi.

 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.