Tuberkuloosin tartuntariski on pieni mutta mahdollinen. Mikä tahansa pitkittyvä yskä voi olla tuberkuloosia.

Ennen antibiootteja tuberkuloosi oli Suomessa pelottava kansantappaja, ja sitä se on edelleen muualla maailmassa. Joka vuosi jopa miljoona lasta sairastuu tuberkuloosiin, tuore tutkimus osoittaa. Jos arvio pitää paikkansa, on tuberkuloosi lapsilla kaksi kertaa yleisempää kuin WHO on arvioinut.

Lasten tuberkulooseista osa on monille antibiooteille vastustuskykyisiä vaarallisia kantoja, joita on vaikea hoitaa. Joka vuosi arviolta 32 000 lasta sairastuu tällaiseen tuberkuloosiin, tulokset osoittavat.

Täysin nujerrettu tuberkuloosi ei ole meilläkään, sillä vuosittain siihen sairastuu noin 350 ihmistä. Ketkä ovat suurimmassa tartuntavaarassa,
TYKSin keuhkosairauksien klinikan erikoislääkäri Tuula Vasankari?

— Sairastuneista noin 70 prosenttia on iäkkäitä. He ovat saaneet tartunnan nuoruudessaan, ja vastustuskyvyn heikentyessä tauti puhkeaa.

— Suomeen tulevat turvapaikanhakijat seulotaan tuberkuloosin varalta, mutta esimerkiksi tänne töiden tai opiskeluiden takia muuttavat eivät joudu tarkastukseen.

Myös suomalaiset, jotka ovat oleskelleet pitkään maissa, joissa tuberkuloosia esiintyy paljon, voivat kantaa tartuntaa. Silti tuberkuloosilta ei tarvitse suojautua arkioloissa, koska tartuntariski on pieni.

— Keuhkotuberkuloosia sairastava ihminen levittää tautibakteeria puhuessaan, aivastellessaan tai yskiessään. Samassa suljetussa tilassa olevasta sadasta henkilöstä noin kolmekymmentä saa tartunnan, ja näistä vain kolme sairastuu, Vasankari sanoo.

Tuberkuloosiin tehoaa puolen vuoden lääkitys. Taudin varhainen toteaminen on kuitenkin haastava, koska oireet ovat moninaiset tai niitä ei ole. Esimerkiksi mikä tahansa pitkittyvä yskä voi olla tuberkuloosia. Oireina voi myös ilmetä sahaavaa kuumetta, rintakipuja, laihtumista ja yleiskunnon laskua.

— Hankalaksi hoito muuttuu, jos tuberkuloosibakteeri tulee oleville lääkkeille vastustuskykyiseksi. Esimerkiksi Venäjällä ja Baltiassa on tuberkuloosia, johon tärkeimmät lääkkeet eivät pure.

Joka vuosi 1—6 suomalaista sairastuu tällaiseen vaikeasti hoidettavaan tautiin, mutta kaikelle hoidolle vastustuskykyistä tuberkuloosia meillä ei ole toistaiseksi
tavattu.

Lue lisää Yleisesite tuberkuloosista ja potilasohjeet

Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama infektio ilmenee yleisimmin keuhkotuberkuloosina. Se voi kuitenkin ilmetä missä tahansa elimessä. Keuhkotuberkuloosin oire on pitkittyvä, jopa kuukausia kestävä, limainen yskä. Laihtuminen ja yleiskunnon heikkeneminen on yleistä. Keuhkoröntgenkuvassa on havaittavissa varjostumaa.

Keuhkotuberkuloosia sairastavan henkilön yskiessä tai puhuessa ilmaan leviää tuberkuloosibakteereja. Samaa tilassa oleskelevat altistuvat tartunnalle hengittäessään. Altistuneista vain noin kolmasosa saa tartunnan, mutta pienet lapset ovat erityisen alttiita tuberkuloositartunnalle.

Valtaosalla tartunnan saaneista ei koskaan ilmene oireista tautia. Taudin kehittyessä ensi oireet ilmaantuvat yleensä kahden vuoden kuluessa tartunnasta, mutta ne voivat ilmetä vasta kymmenien vuosien kuluttua vastustuskyvyn heikentyessä.

Lisää tietoa THL

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.