Tuberkuloosin tartuntariski on pieni mutta mahdollinen. Mikä tahansa pitkittyvä yskä voi olla tuberkuloosia.

Ennen antibiootteja tuberkuloosi oli Suomessa pelottava kansantappaja, ja sitä se on edelleen muualla maailmassa. Joka vuosi jopa miljoona lasta sairastuu tuberkuloosiin, tuore tutkimus osoittaa. Jos arvio pitää paikkansa, on tuberkuloosi lapsilla kaksi kertaa yleisempää kuin WHO on arvioinut.

Lasten tuberkulooseista osa on monille antibiooteille vastustuskykyisiä vaarallisia kantoja, joita on vaikea hoitaa. Joka vuosi arviolta 32 000 lasta sairastuu tällaiseen tuberkuloosiin, tulokset osoittavat.

Täysin nujerrettu tuberkuloosi ei ole meilläkään, sillä vuosittain siihen sairastuu noin 350 ihmistä. Ketkä ovat suurimmassa tartuntavaarassa,
TYKSin keuhkosairauksien klinikan erikoislääkäri Tuula Vasankari?

— Sairastuneista noin 70 prosenttia on iäkkäitä. He ovat saaneet tartunnan nuoruudessaan, ja vastustuskyvyn heikentyessä tauti puhkeaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

— Suomeen tulevat turvapaikanhakijat seulotaan tuberkuloosin varalta, mutta esimerkiksi tänne töiden tai opiskeluiden takia muuttavat eivät joudu tarkastukseen.

Myös suomalaiset, jotka ovat oleskelleet pitkään maissa, joissa tuberkuloosia esiintyy paljon, voivat kantaa tartuntaa. Silti tuberkuloosilta ei tarvitse suojautua arkioloissa, koska tartuntariski on pieni.

— Keuhkotuberkuloosia sairastava ihminen levittää tautibakteeria puhuessaan, aivastellessaan tai yskiessään. Samassa suljetussa tilassa olevasta sadasta henkilöstä noin kolmekymmentä saa tartunnan, ja näistä vain kolme sairastuu, Vasankari sanoo.

Tuberkuloosiin tehoaa puolen vuoden lääkitys. Taudin varhainen toteaminen on kuitenkin haastava, koska oireet ovat moninaiset tai niitä ei ole. Esimerkiksi mikä tahansa pitkittyvä yskä voi olla tuberkuloosia. Oireina voi myös ilmetä sahaavaa kuumetta, rintakipuja, laihtumista ja yleiskunnon laskua.

— Hankalaksi hoito muuttuu, jos tuberkuloosibakteeri tulee oleville lääkkeille vastustuskykyiseksi. Esimerkiksi Venäjällä ja Baltiassa on tuberkuloosia, johon tärkeimmät lääkkeet eivät pure.

Joka vuosi 1—6 suomalaista sairastuu tällaiseen vaikeasti hoidettavaan tautiin, mutta kaikelle hoidolle vastustuskykyistä tuberkuloosia meillä ei ole toistaiseksi
tavattu.

Lue lisää Yleisesite tuberkuloosista ja potilasohjeet

Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama infektio ilmenee yleisimmin keuhkotuberkuloosina. Se voi kuitenkin ilmetä missä tahansa elimessä. Keuhkotuberkuloosin oire on pitkittyvä, jopa kuukausia kestävä, limainen yskä. Laihtuminen ja yleiskunnon heikkeneminen on yleistä. Keuhkoröntgenkuvassa on havaittavissa varjostumaa.

Keuhkotuberkuloosia sairastavan henkilön yskiessä tai puhuessa ilmaan leviää tuberkuloosibakteereja. Samaa tilassa oleskelevat altistuvat tartunnalle hengittäessään. Altistuneista vain noin kolmasosa saa tartunnan, mutta pienet lapset ovat erityisen alttiita tuberkuloositartunnalle.

Valtaosalla tartunnan saaneista ei koskaan ilmene oireista tautia. Taudin kehittyessä ensi oireet ilmaantuvat yleensä kahden vuoden kuluessa tartunnasta, mutta ne voivat ilmetä vasta kymmenien vuosien kuluttua vastustuskyvyn heikentyessä.

Lisää tietoa THL

Sisältö jatkuu mainoksen alla