Tuberkuloosin tartuntariski on pieni mutta mahdollinen. Mikä tahansa pitkittyvä yskä voi olla tuberkuloosia.

Ennen antibiootteja tuberkuloosi oli Suomessa pelottava kansantappaja, ja sitä se on edelleen muualla maailmassa. Joka vuosi jopa miljoona lasta sairastuu tuberkuloosiin, tuore tutkimus osoittaa. Jos arvio pitää paikkansa, on tuberkuloosi lapsilla kaksi kertaa yleisempää kuin WHO on arvioinut.

Lasten tuberkulooseista osa on monille antibiooteille vastustuskykyisiä vaarallisia kantoja, joita on vaikea hoitaa. Joka vuosi arviolta 32 000 lasta sairastuu tällaiseen tuberkuloosiin, tulokset osoittavat.

Täysin nujerrettu tuberkuloosi ei ole meilläkään, sillä vuosittain siihen sairastuu noin 350 ihmistä. Ketkä ovat suurimmassa tartuntavaarassa,
TYKSin keuhkosairauksien klinikan erikoislääkäri Tuula Vasankari?

— Sairastuneista noin 70 prosenttia on iäkkäitä. He ovat saaneet tartunnan nuoruudessaan, ja vastustuskyvyn heikentyessä tauti puhkeaa.

— Suomeen tulevat turvapaikanhakijat seulotaan tuberkuloosin varalta, mutta esimerkiksi tänne töiden tai opiskeluiden takia muuttavat eivät joudu tarkastukseen.

Myös suomalaiset, jotka ovat oleskelleet pitkään maissa, joissa tuberkuloosia esiintyy paljon, voivat kantaa tartuntaa. Silti tuberkuloosilta ei tarvitse suojautua arkioloissa, koska tartuntariski on pieni.

— Keuhkotuberkuloosia sairastava ihminen levittää tautibakteeria puhuessaan, aivastellessaan tai yskiessään. Samassa suljetussa tilassa olevasta sadasta henkilöstä noin kolmekymmentä saa tartunnan, ja näistä vain kolme sairastuu, Vasankari sanoo.

Tuberkuloosiin tehoaa puolen vuoden lääkitys. Taudin varhainen toteaminen on kuitenkin haastava, koska oireet ovat moninaiset tai niitä ei ole. Esimerkiksi mikä tahansa pitkittyvä yskä voi olla tuberkuloosia. Oireina voi myös ilmetä sahaavaa kuumetta, rintakipuja, laihtumista ja yleiskunnon laskua.

— Hankalaksi hoito muuttuu, jos tuberkuloosibakteeri tulee oleville lääkkeille vastustuskykyiseksi. Esimerkiksi Venäjällä ja Baltiassa on tuberkuloosia, johon tärkeimmät lääkkeet eivät pure.

Joka vuosi 1—6 suomalaista sairastuu tällaiseen vaikeasti hoidettavaan tautiin, mutta kaikelle hoidolle vastustuskykyistä tuberkuloosia meillä ei ole toistaiseksi
tavattu.

Lue lisää Yleisesite tuberkuloosista ja potilasohjeet

Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama infektio ilmenee yleisimmin keuhkotuberkuloosina. Se voi kuitenkin ilmetä missä tahansa elimessä. Keuhkotuberkuloosin oire on pitkittyvä, jopa kuukausia kestävä, limainen yskä. Laihtuminen ja yleiskunnon heikkeneminen on yleistä. Keuhkoröntgenkuvassa on havaittavissa varjostumaa.

Keuhkotuberkuloosia sairastavan henkilön yskiessä tai puhuessa ilmaan leviää tuberkuloosibakteereja. Samaa tilassa oleskelevat altistuvat tartunnalle hengittäessään. Altistuneista vain noin kolmasosa saa tartunnan, mutta pienet lapset ovat erityisen alttiita tuberkuloositartunnalle.

Valtaosalla tartunnan saaneista ei koskaan ilmene oireista tautia. Taudin kehittyessä ensi oireet ilmaantuvat yleensä kahden vuoden kuluessa tartunnasta, mutta ne voivat ilmetä vasta kymmenien vuosien kuluttua vastustuskyvyn heikentyessä.

Lisää tietoa THL

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.