rintasyöpä, kivessyöpä
Kuva Shutterstock

Moni syöpä nitistettäisin ajoissa, jos naiset opisivat tuntemaan rintansa ja miehet kiveksensä jo nuorena.

Tutkimusten mukaan terveelliset elämäntavat – tupakoimattomuus, normaalipainoisuus, kasvispainotteinen ruoka, liikunnallisuus, alkoholin kohtuukäyttö – saattavat säästää syövältä. Silti joka kolmas sairastuu elämänsä aikana vähintään yhteen syöpään, osa useampaankin.

Suomessa uusia syöpiä havaitaan vuodessa yli 30 000. Yleisimmät syövät ovat naisilla rintasyöpä ja miehillä eturauhassyöpä. Myös ihosyöpien määrä kasvaa.

Ennusteet ovat onneksi viime vuosikymmeninä parantuneet huomattavasti: yhä useampi syöpä havaitaan jo varhain ja hoito päästään aloittamaan ajoissa. Hoidot ja lääkkeetkin ovat kehittyneet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka syövän syntymistä ei pystyisikään estämään, ne voitaisiin havaita jo varhaisessa vaiheessa. Se edellyttää, että silmät osaa ja muistaa pitää auki muutoksille omassa ihossa ja kehossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

–Naisten olisi hyvä oppia tuntemaan rintansa ja nuorten miesten kiveksensä, ja mennä lääkäriin aina, kun havaitsee niissä jotain poikkeavaa tai ylimääräistä, neuvoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

Kivessyöpä todetaan usein jo 20–30-vuotiailla ja rintasyöpääkin on kolmekymppisillä, joten säännöllinen itsensä tarkkailu kannattaa opetella nuorena. Käytännöllisiä ohjeita tarkistusten tekemiseen löytyy esimerkiksi ilmansyopaa.fi-sivuston Tarkkaile kehoasi -osiosta.

Seulontoihin kannattaa osallistua aina kun kutsu käy. Kohdunkaulan syövän seulontaan eli papakokeeseen tulee kahden vuoden välein kutsu 30–60-vuotiaille naisille ja rintasyöpäseulaan eli mammografiaan 50–69-vuotiaille naisille.

Syövän ehkäisemiseksi on siis tehtävissä paljon. Terveellisemmät elämäntavat lisäävät samalla myös omaa virkeyttä, nostavat peruskuntoa ja ehkäisevät koko joukkoa muita sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja.

 

Lue lisää kuinka ehkäiset syöpää joka päivä Hyvä terveys 6/17. Tilaajana voit lukea lehden digilehdet.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla