Kun vatsa ei toimi, maailma synkkenee. Joskus ummetus on myös vakava varoitusmerkki, mutta useimmiten vaivasta pääsee eroon kotikonsteilla.

Syy pahaan oloon ja väsymykseen voi löytyä vatsasta. Milloin suoli tyhjenikään viimeksi?

Ummetuksessa suoli joko toimii harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai uloste on niin tiivistä tavaraa, että ulostaminen sattuu.

Jatkuva ummetus tekee olosta tukkoisen. Hoitamattomana se voi joillakin johtaa kipeisiin ja verta vuotaviin peräpukamiin. Siksi sen kanssa ei kannata jäädä kärvistelemään vaan nähdä tietoisesti vaivaa paremman suolen toiminnan eteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Useimmiten ummetuksen aiheuttaa jokin hyvänlaatuinen toiminnallinen syy, kuten liian vähäinen liikkuminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus taustalla voi olla myös sairaus.

– Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes tai neurologiset sairaudet voivat lisätä ummetusta, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Olli-Pekka Koivurova.

Jos suolen harvaan toimintaan liittyy myös vatsan turvotusta ja kipuilua, syy on todennäköisesti ärtyvän suolen oireyhtymä. Siinä suoleen voi tuntua jäävän vielä tavaraa, vaikka miten päkistelisi.

Sisäisten kellojen vaaliminen auttaa

Ulostemassa etenee suolistossa supistelun myötä. Suolen liikkeisiin vaikuttavat moni asia, mukaan lukien elimistön sisäiset kellot.

Ummetusta voi siksi hoitaa ja ehkäistä huolehtimalla tasaisesta ateria- ja vuorokausirytmistä.

– Suoli herää yleensä pari tuntia ennen meitä ja toimii silloin tehokkaasti. Siksi vatsa toimii parhaiten juuri aamulla, yleensä heti aamiaisen jälkeen, Koivurova muistuttaa.

Yöksi suolen supistelu hidastuu. Siksi esimerkiksi vuoro- tai yötyö voi hidastaa suolen luontaista rytmin toimintaa.

Vuorokausirytmin normalisoituminen auttaa ummetukseen jopa paremmin kuin liikunta, joka sekin lisää suolen aktiivisuutta.

Jos aamut ovat niin kiireisiä, ettei ole ehtinyt antaa suolen toimia, tunne ulostamisen tarpeesta voi kadota.

Aamuisen ulostusrefleksin voi onneksi opettaa toimimaan uudelleen.

– Aamupalan ja kahvin jälkeen mennään vessaan ja annetaan vatsalle vartin verran rauhallista aikaa toimia. Kun tämä toistetaan joka aamu, sammunut refleksi herää vähitellen.

Ulostamista helpottaa, kun nostaa jalat korokkeelle: silloin polvet nousevat lantiota korkeammalle. Se olisi optimaalinen asento suolen tyhjenemiselle. Suomalaisten vessanpönttöjen istuimet ovat yleensä turhan korkeita.

Kuitulisää voi syödä vaikka loppuelämän

Yksi ummettaja on liian vähäkuituinen ruoka. Riittävästi kuitua saa, kun syö päivittäin täysjyväviljaa eri aterioilla sekä runsaasti kasviksia ja marjoja.

– Suoliston kannalta tärkeintä on elimistöön liukenematon kuitu, jota on runsaasti esimerkiksi täysjyvärukiissa ja kaurassa, Koivurova neuvoo.

Liukenematon kuitu sitoo itseensä nestettä, pehmentää ulostetta ja lisää sen määrää. Näin se edistää vatsan kivutonta ja tiheää tyhjentymistä.

Kuidun riittävä saanti, runsas veden juominen ja säännöllinen liikunta voivat palauttaa suolen toiminnan normaaliksi jo kuukaudessa tai kahdessa.

Jotkut voivat saada apua etenkin ispaghulansiemenrouheesta tehdystä kuitulisästä, joka tasapainottaa suolen toimintaa molempiin suuntiin.

Sitä voi syödä vaikka loppuelämänsä.

Kotikonstit ensin käyttöön

  • SYÖ RIITTÄVÄSTI elimistössä sulamatonta kuitua. Saat sitä täysjyväviljasta, kasviksista ja marjoista. Jos et saa riittävästi kuitua ruoasta, käytä kuitulisää, kuten ispaghulansiemenkuorirouhetta. Sopiva kuitumäärä päivässä on 35–50 grammaa.
  • JUO TARPEEKSI nestettä, eli noin 1,5–2 litraa vettä päivässä.
  • Mukaan lasketaan ruoan (esim. keiton) neste.
  • LIIKU PÄIVITTÄIN vähintään puoli tuntia. Harrasta myös paljon hyötyliikuntaa. Fyysinen aktiivisuus lisää suolenkin aktiivisuutta.
  • KUUNTELE AAMULLA ulostamisrefleksiä. Varaa sille aikaa, kuten muillekin aamutoimille. Opeta suoli tarvittaessa uudelleen toimimaan aamuisin.
  • PIDÄ VUOROKAUSIRYTMI tasaisena ja nuku riittävästi. Käytä pimeinä talviaamuina tarvittaessa kirkasvalohoitoa.

Paha ummetus kannattaa laukaista

Ummetuksen hoidossa käytetään yleensä suolensisältöä pehmentäviä lääkkeitä, mutta joskus myös suolen toimintaa stimuloivia valmisteita. Molempia saa ilman reseptiä apteekista.

Lääkäreiden määräämät lääkkeet ovat pitkälti samoja valmisteita kuin reseptivapaat.

Ummetuslääkkeitä suositellaan yleensä käytettäväksi enintään kahdesta neljään viikkoa. Joissakin tapauksissa lääkettä voi joutua käyttämään jatkuvastikin. Sitä ennen kannattaa kuitenkin varmistaa ummetuksen syy lääkärin tutkimuksissa.

– Ennen ajateltiin, ettei stimuloivia ummetuslääkkeitä pidä käyttää kovin pitkään, jottei suoli tottuisi niihin ja lakkaisi kokonaan toimimasta itsenäisesti. Tämä teoria on kuitenkin kumottu jo yli 10 vuotta sitten, Koivurova toteaa.

Jos ummetukselle ei itse löydä hyvää syytä, ja se on alkanut itselle ihan uutena ja äkillisenä oireena, on hyvä lähteä lääkäriin. Varsinkin verisen ulosteen syy pitäisi aina selvittää.

– Suolistosyövät ovat meidän yhteiskunnassamme iso ongelma, ja näen lääkärin työssäni uusia tapauksia melkein viikoittain. Kolorektaalisyöpä voi olla salakavalan vähäoireinenkin, Koivurova varoittaa.◆

Asiantuntija: Olli-Pekka Koivurova, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, Terveystalo.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla