
Vatsavaivat tekevät elämästä ilotonta ja pelottavaakin. Mitä jos kyse onkin jostain vakavasta? Milloin on syytä lähteä heti lääkäriin?
MUKAVA MENO TIEDOSSA, mutta bussissa alkaa aina vääntää ja vessassa ramppaaminen hävettää jo etukäteen. Kuulostaako tutulta? Ummetus, ripuli, turvotus ja ilmavaivat tekevät elämästä hankalaa.
Monella meistä ne rajoittavat elämää päivittäin. Vaivat pahenevat usein iltaa kohti, joten esimerkiksi työpaikalla ei välttämättä osaisi arvata, ketkä makaavat illan kaksin kerroin, vatsaansa pidellen.
Kun kipu toistuu ja oireet rajoittavat elämää, pelko vakavasta sairaudesta herää.
– Useimmat vatsakivun takia lääkäriin tulevat kärsivät tavallisista toiminnallisista vaivoista. Jos kyse on tulehduksellisesta suolistosairaudesta, oireita on muitakin, gastroenterologi Pauliina Molander rauhoittaa.
Kivun paikka kertoo syyn
Kivun sijainti voi kertoa lääkärille, mistä vatsavaivassa saattaa olla kysymys.
Sappikivet aiheuttavat usein vannemaista kipua ylävatsalla.
Umpisuolen tulehdus kipuilee oikealla alavatsalla.
Refluksitauti tuntuu ylävatsalla, kun hapanta mahan sisältöä nousee ylös ruokatorveen. Se voi aiheuttaa myös kurkkukipua, ylävatsakipua,vatsan turvotusta, makuulla alkavaa yskää ja närästyksen tunnetta.
– Monella oireet refluksioireet helpottavat vatsahapon tuotantoa vähentävillä happosalpaajilla, mutta tärkeintä olisi myös muokata omaa ruokavaliota ja elämäntapoja, Molander neuvoo.
Mahahaava jäytää ylävatsan keskiosassa, ja kipu yltyy öisin vatsan ollessa tyhjä. Se saa yleensä alkunsa helikobakteeritulehduksesta mahalaukun limakalvolla tai tulehduskipulääkkeiden käytöstä.
–Jos lääkäriin menee ylävatsakipujen takia, halutaan sulkea pois helikobakteerin ja keliakian mahdollisuudet, Molander sanoo.
Molempiin on luotettava verikoe. Jos helikobakteeri löytyykin, se häädetään antibioottikuurilla.
Keliakiaa puolestaan hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla.
ÄKKIÄ LÄÄKÄRIIN
- Uloste on mustaa useamman kerran.
- Verinen ripuli jatkuu päiviä.
- Suolen toiminta muuttuu äkillisesti yli 50-vuotiaalla.
- Nieleminen muuttuu vaikeaksi.
- Vatsaoireiden lisäksi nousee korkea kuume.
- Yleisvointi heikkenee nopeasti.
- Oireet ovat muuten pelottavia tai rajuja.
- Paino lähtee selvään laskuun, vaikka ei yritä laihduttaa.
Asiantuntija: Pauliina Molander, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, HUS.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta