Olen kuusikymppinen, normaalipainoinen mies. Joitakin vuosia sitten kipeytyi oikean jalan ukkovarvas. Turvotti ja pakotti. Lääkäri totesi vaivan olevan nivelrikko. Määräsi Voltarenia, ja jo entuudestaan käytössä on ollut Mobic. Kummastakin tulehduskipulääkkeestä on ollut apua. Nyt vaiva on alkanut vasemmassakin jalassa. Olisiko mitään tätä vaivaan helpottavaa ?

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Siinä niveltä suojaava rustopinta vaurioituu ja tuhoutuu aiheuttaen kipua nivelissä. Nivelrikon perimmäistä syytä ei vielä tiedetä. Nivelrikolle altistavat ikääntyminen, ylipaino, poikkeava nivelen kuormitus, nivelen kehityshäiriö ja perimä. Nivelrikkoon ei ole tarjolla parantavaa hoitoa.

Oireita voidaan lievittää sopivalla liikunnalla ja kipulääkkeillä. Kipulääkkeistä suositellaan ensisijaisesti parasetamolia ja tarvittaessa kipugeeliä tai tulehduskipulääkettä. Turvonneeseen niveleen voidaan pistää kortisonia. Suun kautta otettavilla nivelrikkolääkkeillä (glukosamiini ja kondroitiini) ei ole tutkimuksissa voitu osoittaa merkittävää eroa verrattuna lumelääkkeisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nivelten haitallinen kuormitus kannattaa minimoida, mikä tarkoittaa sitä, että ylipainoinen laihduttaa ja jalkaterän tai askelluksen mahdollisiin virhe-asentoihin puututaan. Jalkoihin erikoistunut fysioterapeutti osaa arvioida tilannetta parhaiten, neuvoa sopivat liikuntamuodot, ja tarvittaessa voidaan teettää yksilöllisesti suunnitellut pohjalliset kenkiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos nivelrikko-oireiden kanssa ei pärjää hyvästä oireenmukaisesta hoidosta huolimatta, kannattaa kääntyä (jalka)ortopedin puoleen, joka arvioi edellytyksiä isovarpaan luudutusleikkaukselle.

Isovarpaan tyvinivelen kipu voi olla myös kihtiä. Kihti esiintyy tosin tyypillisesti kohtauksittain, jolloin kipu alkaa äkisti, tyvinivel turpoaa, punoittaa ja kuumottaa. Kihti voidaan todeta tyypillisen taudinkuvan perusteella tai tarvittaessa nivelnestenäytteestä osoitettujen kihtikiteiden perusteella.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla