Vaihdevuodet unettomuus hormonihoito
Kuva Shutterstock

Unilääke ei ole paras apu vaihevuosi-ikäisen naisen unettomuuteen.

Tutkimusten mukaan jopa 80 prosenttia keski-ikäisistä naisista kärsii univaikeuksista, joiden syynä ovat kuumat aallot. Kuumat aallot johtuvat naishormoni estrogeenin vähenemisestä vaihdevuosissa, ja yöllisiä hikoilupuuskia on sellaisillakin naisilla, jotka eivät kärsi niistä päivällä.

– Lääkärin vastaanotolle hakeutuessaan naiset valittavat kuitenkin useammin unihäiriöitä kuin kuumia aaltoja. Oikea lääkehoito olisi hormonihoito, eivät unilääkkeet, sillä hormonikorvaus poistaa vaihdevuosioireet, kun taas unilääke ei vaikuta vaihdevuosioireisiin ja toisaalta aiheuttaa varsinkin pitkään käytettynä epätoivottuja sivuvaikutuksia, toteaa dosentti Päivi Polo TYKSin naistentautien klinikasta.

Hormonihoitoa ei hänen mukaansa kannata pelätä, sillä vaikka hoito lisää vähän rintasyöpäriskiä, se parantaa vaihdevuosioireista kärsivän elämää. On hyvä muistaa sekin, että myös univaje on monen sairauden, kuten diabeteksen, masennuksen ja rintasyövän, riskitekijä. Huono uni kerryttää ylipainoa, altistaa tapaturmille ja lisää työssä uupumista.

Naisten unen laatuun tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota, sillä monen työ vaatii uusien asioiden oppimista, mikä epäonnistuessaan syö itsetuntoa ja voi altistaa masennukselle.

– Suomalaisilla naisilla on vaihdevuosi-iän jälkeen edessään vielä 10–15 vuotta työelämää, ja työuria pitäisi pidentää. Tämä ei onnistu, jos naisten unihäiriöihin ja niiden syihin pureuduta, tiivistää Päivi Polo.

 

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulta poistettiin eturauhanen 2010. Sen jälkeen ei erektiota ole ollut. Voinko näin pitkän tauon jälkeen ottaa potenssilääkettä?

Erektiohäiriö on tavallinen ongelma eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen, sillä erektion kannalta tärkeät hermot kulkevat aivan eturauhasen vieressä.

Erektiohäiriön hoitoon on suun kautta otettavia lääkkeitä (fosfodiesteraasin estäjiä), jotka laajentavat verisuonia ja tehostavat veren virtausta siittimeen silloin, kun mies kiihottuu.

Mitä vaikeampi erektiohäiriö on, sitä harvempi saa tableteista riittävän avun. Kaikkiaan kuitenkin yli puolet niistä, joiden erektiohäiriö johtuu eturauhasleikkauksesta, on tutkimuksissa hyötynyt lääkityksestä, joten pitkänkin tauon jälkeen lääkehoitoa kannattaa kokeilla, jollei siihen ole esteitä. Nämä lääkkeet eivät esimerkiksi sovi nitrovalmisteiden kanssa.

Jos erektiotabletit eivät auta, voidaan kokeilla pistoksena siittimen paisuvaiskudokseen tai virtsaputkeen annosteltavia lääkkeitä, jotka tehoavat useammille miehille. Joskus kysymykseen tulee myös penisproteesi. Hoidosta voi keskustella oman terveyskeskuslääkärin kanssa tai hakeutua urologin vastaanotolle.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Onko runsaalla kahvinjuonnilla vaikutusta rytmihäiriöihin? Juon noin seitsemän kuppia vuorokaudessa, ja minusta tuntuu, että rytmihäiriöt ovat lisääntyneet kahvikuppien myötä.

Kahvissa oleva kofeiini stimuloi ihmisen sisäistä hermostoa: vireystila nousee ja samalla syke ja verenpaine. Kahvikupillisen koko ja sen sisältämä kofeiinimäärä voivat vaihdella huomattavasti, joten kuppien lukumäärästä ei suoraan voi päätellä saadun kofeiinin määrää. Nykyiset kupit ja mukit ovat melko kookkaita verrattuna vaikka vielä 1970-luvun kahvikuppeihin.

Myös kahvin ja muidenkin stimulanttien vaste ihmisissä vaihtelee. Osa ihmisistä on hyvin herkkiä kofeiinille ja kokee sen aiheuttaman stimulaation niin häiritsevänä, että välttävät kahvia kokonaan tai juovat vain kofeiinitonta kahvia.

Seitsemän kuppia kahvia päivässä on kupin koosta ja keitoksen vahvuudesta riippumatta joka tapauksessa melko suuri määrä. Pitkän päälle moni pyrkii vähentämään kahvin määrään muun muassa vatsavaivojen, rytmihäiriöiden, levottoman olon ja univaikeuksien takia.

Rytmihäiriöongelma syntyy harvoin pelkästään kahvia juomalla. Runsas kofeiinin saanti lisää kuitenkin helposti rytmihäiriöitä niillä, jotka niistä muutenkin kärsivät. Kannattaa kokeilla, onko vointi parempi, jos nauttii vain 2-3 kupillista kahvia päivässä. Silloin kahvihetkestä muodostuu helpommin päivän nautintohetki, varsinkin, jos kahvi on laadukasta.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.