Vaihdevuodet unettomuus hormonihoito
Kuva Shutterstock

Unilääke ei ole paras apu vaihevuosi-ikäisen naisen unettomuuteen.

Tutkimusten mukaan jopa 80 prosenttia keski-ikäisistä naisista kärsii univaikeuksista, joiden syynä ovat kuumat aallot. Kuumat aallot johtuvat naishormoni estrogeenin vähenemisestä vaihdevuosissa, ja yöllisiä hikoilupuuskia on sellaisillakin naisilla, jotka eivät kärsi niistä päivällä.

– Lääkärin vastaanotolle hakeutuessaan naiset valittavat kuitenkin useammin unihäiriöitä kuin kuumia aaltoja. Oikea lääkehoito olisi hormonihoito, eivät unilääkkeet, sillä hormonikorvaus poistaa vaihdevuosioireet, kun taas unilääke ei vaikuta vaihdevuosioireisiin ja toisaalta aiheuttaa varsinkin pitkään käytettynä epätoivottuja sivuvaikutuksia, toteaa dosentti Päivi Polo TYKSin naistentautien klinikasta.

Hormonihoitoa ei hänen mukaansa kannata pelätä, sillä vaikka hoito lisää vähän rintasyöpäriskiä, se parantaa vaihdevuosioireista kärsivän elämää. On hyvä muistaa sekin, että myös univaje on monen sairauden, kuten diabeteksen, masennuksen ja rintasyövän, riskitekijä. Huono uni kerryttää ylipainoa, altistaa tapaturmille ja lisää työssä uupumista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Naisten unen laatuun tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota, sillä monen työ vaatii uusien asioiden oppimista, mikä epäonnistuessaan syö itsetuntoa ja voi altistaa masennukselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Suomalaisilla naisilla on vaihdevuosi-iän jälkeen edessään vielä 10–15 vuotta työelämää, ja työuria pitäisi pidentää. Tämä ei onnistu, jos naisten unihäiriöihin ja niiden syihin pureuduta, tiivistää Päivi Polo.

 

54v. kuumia aaltoja on mutta n...

Kyllä keski-ikäinen nainen voi valvoa yöllä ja kärsiä unetomuudesta vaikka syy ei olisikaan kumat aallot. Aina kuumia aaltoja esitetään syyksi. Ja myös hormonihoitoja kovasti kaupitellaan kaikille automaationa.

  • ylös 315
  • alas 47
Vierailija

Myös uniapnea jää usein huomaamatta, kun ensisijaisesti uniongelmien syyksi ajatellasn vaihdevuosia.

  • ylös 139
  • alas 33
Sisältö jatkuu mainoksen alla