Heräätko aamuyöstä murehtimaan? Ne eivät silloin selviä. Kokeile ensin uniaapisemme keinoja unettomuuteen. Sitten vasta on lääkärin vuoro auttaa.

Tunnista huolesi

Mielen perimmäiseen komeroon tuupatut huolet ja murheet pulpahtavat pintaan usein yöllä. Ole siis kaukaa viisas ja tunnusta huolet itsellesi jo päivällä.

Vietä huolihetki

Kun olet tiedostanut unettomuutta aiheuttavat huolesi, vietä niiden parissa valveillaoloaikaan puolen tunnin huolihetki. Anna huolten tulvia mieleesi ja kirjaa ne paperille. Jos huolia on paljon, listaa ne omiksi ryhmikseen esimerkiksi raha-, ihmissuhde- tai terveyshuoliin. Mieti, voitko jotenkin vaikuttaa huoliisi.

Suurenteletko yksiä tai oletko jumittunut toisiin? Päätä toimia niiden huolien poistamiseksi, joihin voit itse vaikuttaa.

Puhu huolistasi

Kerro huolistasi tärkeimmälle ystävällesi tai ammattiauttajalle. Kun huolet lausutaan ääneen, ne usein kutistuvat.

Listaa tekemättömät työt

Keskeneräiset asiat jäävät yöksi painamaan mieltä. Listaa tekemättömät asiat paperille. Kirjaa töiden kohdalle päivämäärä, jolloin aiot ne tehdä.

Älä pelkää unta

Kuulostele, mikä sinua valvottaa, mutta tee itsellesi selväksi, että jokaisella on joskus nukahtamisvaikeuksia. Jos unettomuutesi on seurausta vaikeasta elämäntilanteesta tai vaikkapa surusta, unettomuutesi on luonnollista ja kestää aikansa. Älä siis pelkää unta tai unettomuutta.

Valvo, jos ei nukuta

Uni on kuin villieläin: se pakenee, jos sitä yrittää väkisin kesyttää. Vältä ajattelemasta seuraavaa päivää ja sitä, miten uupunut olisit valvotun yön jälkeen. Aina ei tarvitsekaan olla täydessä iskussa, univajeen voi työkavereille myöntää myös ääneen. Valvo, jos ei nukuta.

Kevennä päivärytmiäsi

Unettomuus on ahkeran ja vastuuntuntoisen työntekijän vitsaus. Kaiva kalenteri esiin ja ruksaa sieltä yli liiat stressiä aiheuttavat menot ja velvollisuudet. Luottamustehtäviä, ylitöitä tai harrastuksia ei kannata hamstrata. Raivaa itsellesi luppoaikaa.

Laske lampaita

Tämä vanhan kansan konsti totta vieköön toimii! Lampaiden tai numeroiden laskeminen rentouttaa ja vie ajatuksia nukahtamispakosta.

Tee mielikuvaharjoituksia

Jos seuraava työpäivä jännittää, käy kammoamasi tilanne läpi mielessäsi useampaan kertaan ennen nukkumaanmenoa. Pohdi, missä olet varmimmillasi tai missä voisit töpätä. Millainen olisi onnistunut suoritus? Kun olet tehnyt mielikuvaharjoituksen riittävän monta kertaa, päätä, että näin on hyvä ja se saa kelvata.

Käy lääkärissä

Edellä mainitut konstit ovat kognitiivisessa terapiassa käytettyjä, hyväksi havaittuja apukeinoja unettomuuden selättämiseen. Jos ne eivät kuitenkaan auta, mene lääkäriin. Unihäiriöiden syy voi piillä myös elimellisessä sairaudessa.

Unta purkista?

Masennuslääkkeet

Unettomuus heijastaa joskus masentuneisuutta. Masentuneisuuteen viittaa se, että herää jatkuvasti muutaman tunnin kuluttua nukahtamisesta tai aamuyön “sudenhetkinä”. Masentuneen unta voivat unilääkkeitä paremmin parantaa väsyttävästi vaikuttavat masennuslääkkeet.

Pitkävaikutteiset unilääkkeet

Eivät sovi tyypillisten unettomuusoireiden hoitoon, sillä lisäävät tuntuvasti päiväväsymystä. Käytetään lähinnä ahdistuneisuuden hoitoon.

Keskipitkävaikutteiset unilääkkeet

Käytetään, kun uni on katkeilevaa. Vaikuttavat melko nopeasti ja niiden vaikutus kestää aamuyöhön, joten ei suositella pelkkiin nukahtamisvaikeuksiin.

Lyhytvaikutteiset unilääkkeet

Nopeuttavat nukahtamista, joten sopivat niille, joilla on vaikeuksia saada unta. Eivät auta katkonaiseen uneen. Haittavaikutuksena se, että jos tällaista lääkettä ottanut herää yöllä, hän saattaa nousta sängystä, mutta ei muista öisistä tekemisistään mitään.

Melatoniini

Ei ole varsinainen unilääke, vaan aivojen käpyrauhasen tuottama pimeähormoni, jota Suomessa saa vain lääkereseptillä. Tehosta ristiriitaista näyttöä. Käytetään yleisimmin silloin, kun vuorokausirytmiä pitää siirtää esim. ulkomaan matkan takia. Myös vuorotyön tekijöiden käytössä. Sopii iäkkäille, joiden oma melatoniinituotanto on vähentynyt.

Valeriaana, muut yrtit ja rohdot

Saatavana luontaistuotekaupoista tai apteekista ilman reseptiä. Valeriaana on rauhoittava yrtti, josta ei varsinaiseen unettomuuteen ole selvää apua.

Mittaa oma unentarpeesi

  1. Valitse rauhallinen elämäntilanne, kuten kesäloma, jolloin voit nukkua vapaasti.
  2. Jätä vireystilaan vaikuttavat aineet mahdollisuuksien mukaan pois: kahvi, kolajuomat, tupakkatuotteet, alkoholi ja unilääkkeet.
  3. Mene illalla nukkumaan, kun nukuttaa ja herää aamulla ilman herätyskelloa.
  4. Tee näin niin kauan, että nukut kolmena yönä peräkkäin yhtä kauan.
  5. Oma, luonnollinen unentarpeesi on löytynyt!
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Ientulehdus on flunssan jälkeen toiseksi tavallisin infektiosairaus, jota moni potee tietämättään. Koska bakteerit eivät pysy vain suussa, tulehdus kannattaa pysäyttää alkuunsa.

Ienverenvuoto on tuttua lähes jokaiselle, mutta usein verenvuoto tulee ja menee. Jos se hetkeksi loppuu, koko asia unohtuu. Ientulehdus on kuitenkin mainio naamioituja. Se saattaa tehdä tihutöitään kaikessa rauhassa, vaikka verenvuoto hiipuisikin. Tupakoitsijoilla tilanne on astetta salakavalampi, sillä tupakka on myrkkyä ikenille. Nikotiini supistaa myös verisuonia, jolloin verenvuotoa ei aina tule.

– Ainoa tapa huomata suun piilevät tulehdukset onkin käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, muistuttaa iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

Terve ien on väriltään kauniin vaaleanpunainen. Jos ikenet tihkuvat vähänkin verta, ne ovat tulehtuneet. Yksi ientulehduksen merkki onkin punastunut omena. Kun omenaa puraisee, siihen jää verinen viiru. Tulehtunut ien on myös usein turvonnut ja kipeä. Pahanhajuinen hengityskin voi kieliä infektiosta.

Hätkähdyttävää on, että jopa 65 prosentilla yli kolmikymppisistä todetaan syventyneitä ientaskuja, he siis sairastavat ientulehdusta, usein tietämättään. Ientulehdus saattaa iskeä herkästi esimerkiksi raskauden aikana, sillä tietyntyyppiset suun bakteerit lisääntyvät hormonaalisten tekijöiden vuoksi ja pääsevät aiheuttamaan ientulehdusta. Myös syljen eritys vähenee odotusaikana, jolloin hampaat reikiintyvät helpommin.

– Ientulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät syljen välityksellä jo äidistä vauvaan. Usein se tapahtuu niin, että tutin tippuessa lattialle äiti puhdistaa sen omassa suussaan tai maistaa samasta lusikasta, onko ruoka sopivan lämpöistä.

Aikuisilla bakteerit tarttuvat etenkin suudellessa.

Yksi hammas tai koko suu

Ientulehdus johtuu usein siitä, että ienrajojen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen tuppaa unohtumaan, jolloin ienrajoihin kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Kun bakteerit tekevät tuttavuutta syljen suolojen kanssa, muodostuu hammaskiveä, jonka karkea ja röpelöinen pinta on bakteerimagneetti. Toisille hammaskiveä syntyy puhdistuksesta huolimatta nopeammin, jopa parissa viikossa.

Kortteja ei jaeta tasan terveydenkään suhteen. On pieni joukko ihmisiä, joilla ientulehdus ei hoitamattomanakaan etene, mutta useimmille syntyy ajan mittaan kiinnityskudossairautena tunnettu parodontiitti. Silloin elimistön puolustussolut ryntäävät paikalle ja yrittävät vimmaisesti tappaa bakteereita.

Hammasta leukaluuhun kiinnittävät sidekudossäikeet haurastuvat, lopulta myös luuta tuhoutuu. Kun kudostuho etenee, hampaat alkavat liikkua, yläetuhampaat viuhkaantuvat ja hampaiden väliin syntyy rakoja.

–Pahimmillaan hammas voi irrota. Vaikeasti tulehtuneessa ikenessä ientaskumittari hurahtaa juuren kärkeen. Suun limakalvoille voi ilmestyä myös märkäpesäkkeitä, kertoo von Troil.

Parodontiitti voi rajoittua vain yhden hampaan tuntumaan, mutta pahimmillaan koko suu voi olla tulehduksen peitossa. Silloin tulehtuneen alueen pinta-ala saattaa olla kämmenen kokoinen. Harva meistä katselisi kovin pitkään tulehtunutta kämmentä.

Parodontiitti saattaa olla oireeton ja kivuton.

Sen kehittyminen vie yleensä vuosia, mutta joskus se voi kehittyä nopeamminkin.

Vaarallinen yleisinfektio

Vaikeaa, märkäistä ientulehdusta esiintyy erityisesti poikkeuksellisessa stressitilanteissa. Sitä nähdään joskus pakolaisilla ja sotien aikaan niin sanottu juoksuhautasuu oli yleinen myös Suomessa.

Jos ihminen sairastuu äkillisesti esimerkiksi keuhkokuumeeseen, influenssaan, syöpään tai sydäninfarktiin, suun tulehdus voi ryöstäytyä käsistä, sillä kehon puolustusta tarvitaan muualla. Kuume, yleiskunnon lasku ja nielemisvaikeudet ovat merkki siitä, että pitää mennä päivystävälle hammaslääkärille.

Kun bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat tarttua esimerkiksi vaurioituneisiin sydänläppiin tai keinoniveliin. Tulehdus voi johtaa myös ennenaikaiseen synnytykseen.

– Hoitamaton tulehdus saattaa viedä hampaat suusta, johtaa sydäninfarktiin, aivoverenkierron häiriöihin tai hengenvaaralliseen yleisinfektioon. Joka vuosi satoja ihmisiä joutuu sairaalaan, jopa tehostettuun hoitoon hammastulehduksen vuoksi. Usein heillä on jokin perussairaus tai haastava elämäntilanne, kuvailee von Troil.

Koska suussa muhivat tulehdukset heikentävät immuunipuolustusta, ne voivat pahentaa jo puhjenneita sairauksia. Joskus toistuvan poskiontelotulehduksen taustalta löytyy hammasjuuren infektio.

Diabeetikolla hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa siihen, että verensokerit sahaavat ylös alas, insuliinin teho kudoksissa heikkenee ja lisäsairauksien vaara kasvaa. Reumaatikolla sairaus voi pahentua. Tulehtunut suu voi romahduttaa myös syöpäpotilaan kunnon ja heikentää syöpähoitojen tehoa. Syöpähoitojen alkaessa, samoin kuin esimerkiksi ennen lonkkanivelleikkausta, on tärkeää saada suusta tulehduspesäkkeet pois.

Kuin ruosteinen auto

Ihminen saattaa ajatella, että jos hammas parodontiitin vuoksi irtoaa tai joudutaan poistamaan ja jos tilillä on muutama tonni ylimääräistä, tilalle voi kätevästi pistää keinojuuren, implantin. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

– Samat bakteerit käyvät myös implantin kimppuun ja voivat irrottaa senkin. Puhutaan peri-implantiitista, muistuttaa von Troil.

Hammaslääkäri vertaa parodontiittia ruosteiseen autoon, jota voidaan hoitaa monella tavalla. Yksi vaihtoehto on laittaa maalia päälle, mutta jos saranatkaan eivät liiku, pitää vaihtaa koko ovi. Sama pätee parodontiittiin.

– Jos vaurioita on paljon, pelkästään mekaaninen puhdistus, hammaskiven poisto ja antibioottikuuri eivät auta. Tarvittaessa ientasku pitää avata ja vaurioitunutta aluetta hoitaa kirurgisesti. Joskus hampaita joudutaan myös poistamaan, ettei tulehdus etenisi, von Troil sanoo.

Parodontiitin hoidossa tarvitaan erikoishammaslääkäriä. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Parodontologisen hoidon päättymisen jälkeen hoitoa voidaan myös jakaa hammaslääkärin ja suuhygienistin kesken, mikä laskee kustannuksia.

Asiantuntija: iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil, Oral Hammaslääkärit.