Iltapäivän väsähdys kuuluu normaaliin biologiseen rytmiin, mutta väsymyksen syvyyttä voi säädellä sillä, mitä ja miten syö.

Vitamiini-, kivennäis- ja hivenainevalmisteita myydään piristämään, parantamaan yleiskuntoa ja vahvistamaan vastustuskykyä. Ja miksipä ei, väsymys ja haluttomuus mainitaan usein vitamiinipuutokseen oireina. Professori Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että vitamiinien saanti on meillä yleensä riittävää. D-vitamiini on tästä poikkeus.

– Pimeinä kuukausina on puutetta D-vitamiinista. Se ei ole mikään yleinen piristäjä, mutta kyllähän puutoksen korjaaminen voi virkistää.

Kestävä keino vitamiinivajeen torjumiseen löytyy lautaselta.

– Vitamiinien, antioksidanttien ja fenoliyhdisteiden saanti on turvattu, kun syö monipuolisesti kasviksia, juureksia, hedelmiä, marjoja ja kokojyväviljaa, Uusitupa kiteyttää.

– Monivitamiinipilleri ei välttämättä ole paras ratkaisu. Onko luonto suunnitellut asian niin, että terveydelle välttämättömien aineiden saanti on ihanteellista silloin, kun se tulee ruoan mukana. Ruoassa voi olla pieniä ainesosia, joita emme tunne ja joilla on vaikutusta.

Katse lautaselle – ja lasiin

Iltapäivän väsähdys kuuluu normaaliin biologiseen rytmiin, mutta väsymyksen syvyyttä voi säädellä sillä, mitä ja miten syö.

Lounaan koostumuskin vaikuttaa siihen, kuinka veltto olo on.

Muhkea pihvi ei ole paras valinta, sillä valkuaisainepitoinen ravinto unettaa. 

Sen sijaan olisi hyvä suosia hitaita hiilihydraatteja, kuten täysjyväviljaa, hedelmiä ja juureksia. Liian kevyt lounas ei saa olla, sillä puolet päivän energiasta pitäisi tankata iltapäivään mennessä.  

Kahvin

piristävä vaikutus perustuu kofeiiniin, joka pystyy estämään luomu-unilääke adenosiinin toimintaa. Kofeiini nimittäin sitoutuu aivoissa samaan reseptoriin kuin adenosiini. On yksilöllistä, kuinka kauan kahvin piristävä vaikutus kestää, mutta yleensä puhutaan tunneista.
Ne, jotka ovat kofeiiniherkkiä, tuntevat nahoissaan pahiten myös kofeiinin kyvyn aiheuttaa ahdistusta. Muista, että kofeiinia on myös teessä, kaakaopavuissa ja kolajuomissa.

Energiajuomien

piristävinä aineina ovat useimmiten kofeiini, tauriini, guarana ja glukuronolaktoni. Tauriini on aminohappo, jota elimistössä on jo luonnostaan. Guarana taas peräisin guaranakasvista, jossa on kofeiinia. Glukuronolaktonia muodostuu elimistössä glukoosista. Ellei virkistävää ainesosaa oteta huomioon, energiajuomat eivät juuri poikkea muista tuhdisti sokeria sisältävistä virvoitusjuomista, eli purkissa on tarjolla runsaasti tyhjiä kaloreita.

Energiajuomia pidetään kohtuudella nautittuna turvallisina, mutta kofeiinin takia niitä ei suositella lapsille. Heille jo pieni kofeiinimäärä voi aiheuttaa kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä ja levottomuutta. Raskaana oleville naisten kannattaisi myös pitää kofeiinin saantinsa noin 300 milligrammassa. Vajaassa muumimukillisessa (2 dl) suodatinkahvia on kofeiinia 100 milligrammaa. Saman verran kofeiinia on apteekissa myytävissä kofeiinitableteissa.


Kofeiinitabletteja

myydään jonkin verran ja tyypillisesti niitä ostaa opiskelija, joka lukee viime hädässä tenttiin ja haluaa pysyä hereillä.
Liika-annostuksen merkkejä ovat vapina, sydämentykytys ja unettomuus.


Vesi

on vanhin virkistävistä juomista. Päivässä vettä pitäisi kulua 1,5–2 litraa.


– Nestehukan ensimmäisiä oireita ovat keskittymiskyvyn puute ja nuutuneisuus. Nykyään monet tohottavat ja menevät siihen malliin, että juominen unohtuu vähän liikaakin, sanoo ravitsemusasiantuntija Patrik Borg.

Janon tunne on monelle häilyvä käsite.
– Me olemme todella huonoja kuuntelemaan kehoamme. Tämä pätee janon ja nälän sekoittumiseenkin.


Sokerin

piristävyys piilee sen tuottamassa mielihyvässä ja verensokerin hetkellisessä nousussa. Osa ihmisistä kokee jopa ylivirittyneen sokerihumalan, joka kuitenkin päättyy nopeahkosti väsymykseen ja nälkään. Oireet ovat merkkejä verensokerin laskusta. Sen taas saa aikaiseksi insuliini, jonka tiedetään olevan yksi syvään uneen liittyvistä hormoneista.
 

 

Vähennä
tai jätä väliin

Alkoholin vaikutus keskushermostoon on lamaava. Syvän humalan vaikutus tuntuu aivoissa monta päivää eräänlaisena toistaitoisuutena, aloitekyvyttömyytenä, alakulona ja väsymyksenä. Krapulamorkkiksen jäljet johtavat tryptofaaniin, josta elimistö valmistaa mieliala- ja vireys-välittäjäaine serotoniinia. Alkoholi kiihdyttää tryptofaania hajottavan entsyymin toimintaa.    

Tupakka on näihin päiviin saakka ollut hyväksytty syy ottaa tauko. Tupakan nikotiini toimii aivoissa samaan tapaan kuin aivojen asetyylikoliini, joka on yksi vireystilaan vaikuttavista välittäjäaineista. Lisäksi nikotiini kohottaa verenpainetta ja pulssia.

Piristävät lääkkeet kiihdyttävät keskushermoston toimintaa niin, ettei ihminen tunne väsymystä. Jo sota-aikana Suomen armeija jakoi osalle sotilaista
Pervitin-nimistä pilleriä. Lääke oli metamfetamiinia.   
Piristeitä käytettiin väsymyksen karkottamisen lisäksi hillitsemään ruokahalua ja kohottamaan mielialaa. Esimerkiksi kasviperäinen kokaiini ja amfetamiinijohdokset saavat aikaiseksi voimakkaan hyvän olon tunteen, euforian.

Amfetamiinijohdoksia on käytetty lasten tarkkaavaisuushäiriön, ADHD:n, hoidossa. Tarkkaavaisuushäiriöön on testattu myös modafiniilia, jota Suomessa määrätään lähinnä narkolepsiasta kärsiville.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.