Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 16-vuotias tyttö ja kärsinyt jo pitkään virtsankarkailusta. Se vaivaa nauraessa, yskiessä ja aivastaessa. Vessaan on päästävä useammin kuin muiden. Olen aktiivinen liikkuja, ja erityisesti kuntosalilla ponnistaessa saattaa lirahtaa. Vaiva rajoittaa elämääni, en uskalla lähteä kavereiden kanssa liikenteeseen tietäessäni, että mikäli nauran, kastelen housuni. Hävettää niin kamalasti. En ole kertonut asiasta kenellekään, en perheelle enkä lääkäreille. Gynekologilla en ole ikinä käynyt ja jos totta puhutaan, ensimmäinen kerta pelottaa tällä hetkellä enemmän kuin mikään muu. Mitä teen?

VIRTSANKARKAILU (inkontinenssi) on melko yleinen vaiva naisilla, ja se lisääntyy iän myötä.

Nuorilla naisilla voi satunnaisesti esiintyä ns. ponnistusinkontinenssia. Silloin virtsa karkaa rankan äkkinäisen fyysisen ponnistuksen yhteydessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen virtsankarkailun muoto on pakkoinkontinenssi. Silloin virtsarakko reagoi johonkin ärsykkeeseen aiheuttaen äkillistä virtsaamisen tarvetta ja rakko saattaa tyhjentyä nopeasti osittain tai kokonaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Virtsarakon toimintaa ohjaa neurologinen säätely. Ongelmat tämän säätelyn eri vaiheissa voivat johtaa virtsankarkailuun.

Myös ylipaino, tupakointi ja runsas juominen lisäävät virtsankarkailun riskiä. Kysyjä on terve, liikkuu paljon, ja on ilmeisesti normaalipainoinen.

Virtsankarkailu voi olla myös tulehduksen oire, joten ensimmäiseksi kannattaa pois sulkea virtsatietulehduksen mahdollisuus virtsanäytteestä. Myös klamydiatulehdus voi aiheuttaa lievää virtsankarkailua tai muita virtsaamisvaivoja.

Rohkaisen kysyjää lähtemään lääkäriin. Tutkimukset voi hyvin aloittaa yleislääkärillä. Hän lähettää laboratoriokokeisiin ja arvioi, tarvitaanko erikoislääkäriä.

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Pissaliisa

Kyseessä voisi olla vaikka IC tauti. Itselläni diagnosoitiin tämä. Tosin siinä meni kauan ennenkuin asia otettiin vakavasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla