Tellonymillä voi lähettää toiselle nimettömiä viestejä. Käyttäjät ottavat myös kuvakaappauksia viesteistä ja jakavat niitä muille. Kuva: iStockphoto
Tellonymillä voi lähettää toiselle nimettömiä viestejä. Käyttäjät ottavat myös kuvakaappauksia viesteistä ja jakavat niitä muille. Kuva: iStockphoto

Löytyykö sinun lapsesi someprofiilista linkki Tellonymiin? Suosittu sovellus antaa kenen tahansa lähettää Tellonym-tunnuksen kautta lapselle anonyymejä viestejä.

Monen suomalaisteinin Instagram- tai Snapchat-profiilista löytyy linkki Tellonym-tunnukseen. Tellonym-sovellus on varsinkin nuorten suosiossa, sillä se mahdollistaa jännittävältä tuntuvan anonyymin viestittelyn vaikkapa oman ihastuksen kohteen kanssa. Sen avulla on kuitenkin myös helppo kiusata kohdetta lähettelemällä ikäviä viestejä.

Tellonymin kautta anonyymejä viestejä saava tai niihin vastaava lapsi ei koskaan varmasti tiedä, kenen kanssa on todellisuudessa tekemisissä. Viesteihin voi vastata sovelluksen sisällä, jolloin ne kerääntyvät sinne kaikkien nähtäväksi, mutta monet Tellonymin käyttäjät ottavat saamistaan kysymyksistä kuvakaappauksia ja jakavat sitten vastauksensa niihin esimerkiksi Instagramin tai Snapchatin storyissä.

Sovelluksen kuvaustekstissä Tellonymin kehuu olevansa Internetin rehellisin paikka: ”Ota selvää, mitä ystäväsi ajattelevat sinusta, vastaa anonyymeinä sinulle lähetettäviin kysymyksiin ja kysy muilta jotain, mitä et muuten uskaltaisi”, sovelluksen esittelyssä sanotaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tellonymin kautta anonyymejä viestejä saava tai niihin vastaava lapsi ei koskaan varmasti tiedä, kenen kanssa on todellisuudessa tekemisissä.

Anonymiteetti ja teinit ovat harvoin hyvä yhdistelmä: Aivojen keskeneräisen kehityksen takia teini-ikäiset ovat impulsiivisia eivätkä osaa vielä ajatella tekojensa seurauksia yhtä pitkäjänteisesti kuin aikuiset, Protect Young Eyes -sivustolla huomautetaan. Anonyymi viestittely eskaloituu helposti kiusaamisen vyyhdeiksi, joiden alkuunpanijoita on vaikea saada kiinni. Lapset jakavat helposti hyvinkin henkilökohtaisia tietoja itsestään tietämättä kenelle ja mihin tarkoitukseen vastaukset päätyvät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viime keväänä manchesterilaiset koulut lähettivät koteihin varoitusviestin Tellonymista, koska kiusaaminen sovelluksen kautta oli muuttunut isoksi ongelmaksi. Eräs vanhempi arvosteli Tellonymin Common Sense Median sivuilla näin:

"Kamala sovellus. Tyttärelläni on tämä sovellus ja se ei ole mitään muuta kuin paikka kiusta muita. Voisinpa antaa sovellukselle nolla tähteä. Olispa tänne mahdollista laittaa kuvakaappauksia uhkaavista viesteistä, joita tyttäreni sai sovelluksen kautta.” 

Lapset jakavat helposti hyvinkin henkilökohtaisia tietoja itsestään tietämättä kenelle ja mihin tarkoitukseen vastaukset päätyvät.

Tellonymillä on tällä hetkellä yli 13 miljoonaa käyttäjää. Saksalaista alkuperää olevan sovelluksen suosio on kasvussa varsinkin Euroopassa, ja sen arveluttavat käyttötavat ovat saapuneet myös Suomeen. Suomalaisteinien vanhemmista harva tuntuu koskaan kuulleenkaan Tellonymistä.

Teinit sen sijaan tietävät hyvin, mistä on kyse. Moni heistä on tutustunut myös Tellonymin edeltäjään: hyvin samankaltainen sovellus Sarahah oli suosittu vuosina 2016 ja 2017, mutta Google ja Apple poistivat sen sovelluskaupoistaan tietosuojarikkomusten sekä vakavien, kuolemaan johtaneiden kiusaamistapauksien vuoksi. Muita Tellonymin ja Sarahahin kaltaisia sovelluksia ovat muun muassa Afterschool, Whisper ja Lipsi.

Tellonymiin kirjautuminen vaatii joko puhelinnumeron tai sähköpostin luovuttamista. Sovellus kerää tietoja räätälöityjä mainosmyyntiä varten. Kuva: Kuvakaappaus Tellonymista.
Tellonymiin kirjautuminen vaatii joko puhelinnumeron tai sähköpostin luovuttamista. Sovellus kerää tietoja räätälöityjä mainosmyyntiä varten. Kuva: Kuvakaappaus Tellonymista.

Miten sovellus siis toimii?

Näin: Ideana on, että kuka tahansa Tellonym-linkkisi nähnyt voi jutella tai kysyä sinulta mitä tahansa anonyymisti. Et tiedä kysymyksen lähettäjää, mutta jos päätät vastata kysymykseen, vastauksesi jää näkyviin muille käyttäjille. Kysyjä on siis anonyymi, mutta vastaaja ei. Tai toisin päin: Voit julkaista kysymyksen itsestäsi, ja muut voivat vastata siihen anonyymisti.

Callosum Softwaren omistama sovellus toimii niin iOS- kuin Android-käyttöjärjestelmissä, ja sen voi ladata ilmaiseksi AppStoresta ja Google Play -kaupasta. Appia käyttäkseen pitää luovuttaa yhteystietojensa käyttöoikeudet sovellukselle. Sovellus tarvitsee myös joko sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron rekisteröitymiseen. Vauva.fin toimitus ei löytänyt sovelluksesta toimintoa, jolla oma tili Tellonymissa olisi mahdolista lopettaa ja tiedot poistaa.

Appia käyttäkseen pitää luovuttaa yhteystietojensa käyttöoikeudet sovellukselle.

Sovelluksen antama virallinen ikäraja on 16, mutta AppStore antaa sovelluksen ikärajaksi 12. Ikärajasta huolimatta mikään ei estä nuorempaakin käyttäjää lataamasta sovellusta itselleen.

Kun sovellukseen on kirjautunut, omaa Tellonym-linkkiä voi jakaa somealustoilla kuten Instagramissa, Snapchatissa tai Twitterissä niille käyttäjille, joille haluaa. Toisaalta: kukaan ei estä näitä käyttäjiä jakamasta linkkiä edelleen. Tellonym toimii myös ilman muita somealustoja, joten ainoa tapa vanhemman varmistua siitä, käyttääkö teini Tellonymia, on kurkata lapsen puhelimeen. 

Sovellus on kieltänyt säännöissään kiusaamisen, seksuaalisen häirinnän ja uhkailun ja yksityisten tietojen levittämisen. Anonyymejä viestinlähettäjiä voi blokata ja sovelluksen asetuksista käyttäjä voi valita, kuinka tiukan suojauksen haluaa tililleen asettaa erilaisten viestisuodattimien avulla. Tellonymin käyttäjä voi myös ottaa käyttöön omia sanasuodattimia: jos käyttäjä on blokannut jonkun sanan, sanan sisältämät viestit tai kysymykset eivät päädy koskaan käyttäjälle. Hankaluutena on, että esimerkiksi haukkumasanoja on valtavasti, ilkeä voi olla käyttämättä ilkeitä sanoja, ja kirjaimia voi korvata vaikka numeroilla ja näin kiertää sanaestoa.

Tellonymiin saa asetettua sanasuodattimen, joka estää tietyn sanan sisältävät viestit vastaanottajalta. Kuva: kuvakaappaus
Tellonymiin saa asetettua sanasuodattimen, joka estää tietyn sanan sisältävät viestit vastaanottajalta. Kuva: kuvakaappaus

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla