Näyttelijä, käsikirjoittaja Sanna Stellan, 48, hoitaa synnytysten jälkeistä, tavallista hankalampaa vatsalihaserkaumaansa vaivaan erikoistuneen fysioterapeutin ohjeilla.

Suorien vatsalihasten välissä olevan lihaskalvon eli linea alban venyminen aiheuttaa vatsalihasten erkaantumista ja on ainakin osasyynä selkävaivoihin ja vartalonhallinnan ongelmiin  — sen tietää toden totta myös näyttelijä Sanna Stellan, neljän lapsen synnyttämisen jälkeen.

– Minulla oli kakkoslapsen ihan loppuraskaudesta paha oksennustauti, joka käynnisti synnytyksenkin. Ehkä yhdistelmä oli liikaa keholle. Lapsiluku ja ylipäätään raskaudet ja synnytykset vaikuttavat vatsalihasten erkauman syntyyn. Minun erkaumani oli pahimmillaan kymmenen senttiä! Se on tosi raju lisäys vyötärönympärykseen, hän sanoo.

Erkauma vaikuttaa kaikkeen olemiseen aina purennasta jalkapöydän asentoon, ja tietysti selän kuntoon ja ryhtiin. Kun teatterityöt alkoivat neljännen lapsen jälkeen, Sanna ei meinannut jaksaa edes seistä lavalla ryhdikkäästi. Hengittämiseenkin se vaikutti, ja sitä kautta äänenkäyttöön, näyttelijän tärkeään työkaluun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Vatsassa ei ollut mitään pitoa ja lapaluut olivat jännittämistä jumissa. Vaatteetkaan eivät mahtuneet päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Oli huojentavaa huomata, että voin itse auttaa itseäni"

Lopulta Sanna hakeutui vaivaan erikoistuneen fysioterapeutin puheille, ja se todella on kannattanut. Fysioterapeutti, joka samalla on myös personal trainer, opetti ensin tunnistamaan vatsalihakset pilatestyyppisillä harjoituksilla ja antoi kotona tehtäväksi jumppaohjeita, pienillä painoilla ja ilman.

– Tein niitä ihan hulluna ensimmäiset viikot ja sainkin vähitellen erkauman kutistettua kuuteen senttiin. Silloin tuli kunnon itku. Olin ajatellut, että vaivalle ei ole mitään tehtävissä.

Vatsalihaserkaumaa voidaan hoitaa myös kirurgin pöydällä, mutta Sanna ei halunnut leikkausta, jossa vatsaan asetetaan verkkoja. Hän sanoo pelkäävänsä sellaisia operaatioita.

– Oli siksi huojentavaa huomata, että voin itse tehdä asialle jotain.

Sanna on pikkuhiljaa palautumassa entiseen olotilaansa, mutta vielä on tehtävää. Kuntoutuksen ansiosta hän on voinut jälleen jatkaa myös vanhaa, rakasta hotjooga-harrastustaan ja on siitä onnellinen.

Kuopus on nyt nelivuotias.

– Ryhtini on jämäköitynyt. Treenin jälkeen on tosi hyvä olo, ja tunnen olevani voimakkaampi ja tasapainoinen. Erkauma lienee kaventunut entisestään. Pitäisikin taas varata aika fysioterapeutille.

Lue lisää Sanna Stellanin hyvän olon oivalluksista Hyvä terveys -lehdestä 5/2023!

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla