Tule hyvä kakku. Kun päässä on hattu, auringonpistoksen vaara on minimaalinen. Kuva: iStockphoto
Tule hyvä kakku. Kun päässä on hattu, auringonpistoksen vaara on minimaalinen. Kuva: iStockphoto

Tavallinenkin t-paita suojaa hyvin auringolta.

Millainen aurinkovoide on hyvä lapselle?

Lapsen iho palaa herkemmin kuin aikuisen, ja siksi iho kannattaa aina suojata auringolta. Lapsilla se on hyvä tehdä ensisijaisesti vaatteilla sekä välttämällä keskipäivän aurinkoa kello 11 ja 15 välillä.

Voiteista on hyvä valita aurinkovoide, jossa on fysikaalinen aurinkosuoja. Kemialliset aurinkosuojat voivat ärsyttää ihoa, sillä kaikkia niiden sisältämiä kemikaaleja ole tutkittu lapsilla. Ei ole siis tietoa, millaisia pitkäaikaisia vaikutuksia niillä on. Esimerkiksi atoopikoille kemiallisen aurinkosuojan voiteet voivat aiheuttaa ärsytystä.

Pilvinen sää suodattaa 20 prosenttia UV-säteilystä, joten herkkäihoinen tarvitsee silloinkin aurinkosuojaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitkä ihon kohdat ovat erityisen herkät auringolle?

Ne kohdat, joihin auringonvalo osuu suoraan ylhäältä päin, kuten korvanlehdet ja nenäpää. Kasvojen alueella iho on ohutta, joten se kannattaa aina suojata voiteella. Myös silmät on hyvä suojata aurinkolaseilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Milloin lapsi tarvitsee UV-vaatteita?

UV-suojan sisältävät vaatteet ovat kevyitä ja kuivuvat nopeasti. Ne ovat erityisen hyviä uidessa, sillä ne tuntuvat mukavilta päällä. Uidessa on myös vaikea löytää varjopaikkaa.

Muuten tavalliset vaatteet suojaavat kyllä auringolta. Esimerkiksi puuvillaisen t-paidan alta palaa hyvin harvoin.

Tarvitseeko lapsen ihoa hoitaa kesäisen ulkoilupäivän jälkeen?

Jos iho ei ole palanut, sitä ei sinänsä tarvitse hoitaa. Aurinkovoide pestään pois iholta iltaisin. Jos pelkkä vesi ei riitä, käytä pesuun saippuaa tai ohutta perusvoidetta.

Mitä jos lapsen iho palaa auringossa?

Auringon polttamaa ihoa hoidetaan kuten palovammaa: sitä pitää viilentää vedellä, joko suihkulla tai hauteilla. Jos iho on kipeä, anna lapselle kipulääkettä. Kortisonivoide ei merkittävästi auta auringonpolttamiin. Ennaltaehkäisy on tehokkain hoitokeino.

Pelkän punoituksen voi hoitaa kotona. Jos palovamma on laaja tai se on tehnyt ihoon syviä rakkuloita, se kuuluu lääkärin hoidettavaksi.

Mistä huomaa, että lapsi on ollut liikaa auringossa?

Jos lapsella on hattu päässä, auringonpistoksen vaara on minimaalinen. Usein lapsen oireilu auringossa, kuten huonovointisuus tai päänsärky, liittyy nestevajaukseen. Siksi on tärkeää juoda tarpeeksi.

Aurinkosuoja on tärkeä lapsesta saakka, koska ihosyöpäriski kehittyy pitkäaikaisen UVB-altistumisen seurauksena. Ihon kunnosta on muutenkin tärkeää pitää huolta lapsesta asti, sillä iho on iso elin, jolla on monta tehtävää.

Asiantuntijana lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri Péter Csonka.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla