Kuvat
Shutterstock
Lapsen itsetunnon kannalta on tärkeää, ettei häntä arvioida hänen kykyjensä perusteella.
Lapsen itsetunnon kannalta on tärkeää, ettei häntä arvioida hänen kykyjensä perusteella.

Ole läsnä ja muista kertoa lapselle, miten tärkeä ja rakas hän on.

Voit tukea lapsen itsetunnon kehittymistä eri ikävaiheissa eri tavoin. 

2–3-vuotias: Ole mukana menossa

Taaperoikään tullessaan lapsi ottaa entistä enemmän kontaktia aikuisten lisäksi toisiin lapsiin. Ole läsnä leikkitilanteissa. Varmista, että jokainen lapsi tulee otetuksi mukaan leikkiin ja että jokaista huomioidaan. Ohjaa tarvittaessa leikkitilannetta. Kysy päiväkodin aikuisilta, onko lapsella ystäviä ja miten toiset lapset kohtelevat häntä. 

4–5-vuotias: Pyydä mukaan puuhiin

Anna lapselle pieniä ikätasoon sopivia tehtäviä, joissa hän voi kokea onnistumisen iloa. Pyydä esimerkiksi viemään sukkia sukkakoriin, kattamaan haarukat ja veitset pöytään tai pyyhkimään rätillä pölyt sohvapöydästä. Kehu lasta ja kiitä. Sanoita lapsen tunteita, pettymystä ja riitatilanteita. Muista, että tilanteen tullen myös aikuisen on tärkeä osata pyytää lapselta anteeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

6–7-vuotias: Palkitse ponnistuksista

Kehu lasta yrittämisestä ja kärsivällisyydestä. Opeta, että tahtomansa asian eteen täytyy useimmiten nähdä vaivaa. Näin luot pohjaa lapsen pitkäjänteisyydelle ja sille, että lapsi oppii arvioimaan taitojaan ja rajojaan, eikä kuvittele, että kaikki pitää saada heti. Muista kertoa lapselle, kuinka tärkeä ja rakas hän on omana itsenään riippumatta osaamisestaan ja pärjäämisestään. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lukijat kertovat: Näin kehun lastani

Kehun lastani, kun hän tekee parhaansa ja yrittää, varsinkin silloin kun tiedän, että se on ollut hänelle haastavaa. Kehun toiminnasta ja yrityksestä, en lopputulemasta. Ja aina siitä, jos on kiva toisille ihmisille. 
4-, 6- ja 8-vuotiaiden äiti Tatja

Joka päivä meillä on 1–2 kertaa sylittelyhetki. Tuolloin kerron kuinka tärkeä, arvokas, rakas ja ihana hän on. Lisäksi pyrin pitkin päivää kehumaan aina kun on aihetta. Haluan luoda pojalleni tunteen, että hän on arvokas ja rakastettu lapsi, jolle kaikki on vielä avoinna. 
2,5-vuotiaan äiti Raita

Kerron lapselle, miten taitavasti hän osasi, heitetään yläfemmat, annan halin tai muuta sellaista. Kerron myös, että ei haittaa jos ei aina onnistu – on tärkeintä, että hän yritti.
2- ja 4-vuotiaiden äiti Iidakaroliin
 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla