Kun kyytiin pitää mahtua perhe ja runsaasti tavaraa, turvallisuus ja tilavuus painavat valinnassa paljon. Valitsimme 8 hyvää vaihtoehtoa erilaisiin tarpeisiin.

Perheautoissakin on jo täysin sähköllä kulkevia vaihtoehtoja. Suurin ero polttomoottorilla autoiluun on se, että matka täytyy suunnitella ennakkoon: auton akku latautuu latauslaitteesta ja -olosuhteista riippuen muutamasta tunnista vuorokauteen, ja täydellä akulla ajaa muutamia satoja kilometrejä. Plussapuolena ajon aikana ei synny päästöjä. Hybridiauton polttoaineenkulutus ja päästöt ovat pienempiä kuin pelkällä dieselillä tai bensiinillä kulkevan auton.

Vauvan autovertailussa on mukana kaksi sähköautoa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nissan Leaf – sähköauto perheelle

Plussat ja miinukset

+ Etähallintasovellus kertoo akun täyttymisestä.

+ Ilmastoinnin ja lämmityksen saa päälle etänä.

+ Kattotelineet sallittu.

− Tavaratila kapenee takapenkkejä kohti.

Nissan Leaf oli viime vuonna sekä Euroopan että Suomen myydyin sähköauto. Vakiovarustus kattaa lapsiperheen tarpeet, ja kivana lisänä takaistuimessakin on vakiona lämmitys. Akusto on auton alla, joten tavaratila on kooltaan tavallisen perheauton luokkaa. Takapenkillä on Isofix-kiinnikkeet laidoilla, ja penkki kaatuu kahdessa osassa. Sähköautoissa kattotelineiden käyttäminen on yleensä kielletty, mutta Leafiin kattotelineen saa. Täydellä akulla ajaa 270 km, auton Leaf e+ -versiolla 385 km.

Hinta alkaen: 38 200 e

Koko (P x L): 4490 x 1788 mm

Tavaratila: 435 l

nissan.fi

Hyundai Ioniq Electric – pitkän takuun sähköauto

Plussat ja miinukset

+ 7 vuoden takuu ilman kilometrirajaa.

+ Varsinkin pienillä nopeuksilla hiljainen.

+ Peruutuskamera vakiona.

− Ei etähallintaa.

Hyundai Ioniq Electric erottuu hyvillä vakiovarusteillaan: esimerkiksi kaista-avustin, lämmitettävä ohjauspyörä ja mukautuva vakionopeudensäädin sisältyvät jo alimpaan varustetasoon. Täydellä akulla ajaa 280 km, kylmällä säällä sähköautojen toimintamatka tosin lyhenee. Vetokoukun käyttäminen on lähes poikkeuksetta kiellettyä sähköautoissa, niin myös Ioniqissa. Ioniqista on olemassa myös hinnaltaan edullisempi hybridi ja lataushybridi.

Hinta alkaen: 36 790 e

Koko: 4470 x 1820 mm

Tavaratila: 350 l

hyundai.fi

Skoda Kodiaq – myös seitsenpaikkaisena

Plussat ja miinukset

+ Takapenkissä etäisyys- ja kaltevuussäätö.

+ Etupenkkien selkänojiin saa lisävarusteena tablettitelineet.

+ Isofixit myös etumatkustajan istuimessa.

− Takakontti korkealla.

Katumaasturitrendiä selittää lapsiperheen näkökulmasta ainakin se, että turvaistuinten käyttäminen on helpompaa, kun korkeussuunnassa on tilaa ja oviaukot ovat isot. Toisaalta tavaratilakin on korkeammalla, minkä huomaa autoa lastatessaan. Kodiaq on iso auto, jonka lisävarustelistalta löytyy myös kolmas penkkirivi. Tavaratilasta löytyy hyvät kassikoukut. Kodiaqin saa myös nelivetoisena, mistä on iloa varsinkin huonolla kelillä. Bensiini- ja dieselmoottoreita.

Hinta alkaen: 31 643 e

Koko: 4697 x 1882 mm

Tavaratila: 720 l

skoda.fi

Volkswagen Golf Variant – sähkö, kaasu tai polttoneste

Plussat ja miinukset

+ Laaja moottorivalikoima.

+ Iso tavaratila.

+ Käytettyjä runsaasti tarjolla.

− Ei turvavyömuistutinta takapenkillä.

Golfin nykyisestä mallista on markkinoilla monta versiota: dieselin ja bensan lisäksi kaasulla liikkuva, lataushybridi ja täyssähkö. Variant tarkoittaa Golfin tapauksessa farmaria. Iästään huolimatta (perusmalli 2013, facelift 2016) autossa on joukko nykyaikaisia turvallisuusvarusteita, kuten väsymyksentunnistus ja automaattinen hätäjarrutus. Ison ja tasaisen tavaratilan lastauskorkeus on matala. Pohjan saa useammalle korkeudelle, mistä on hyötyä erityisesti painavia tavaroita lastatessa.

Hinta alkaen: 21 944 e

Koko: 4567 x 1799 mm

Tavaratila: 605 l

volkswagen.fi

Renault Captur – katumaasturi pienelle perheelle

Plussat ja miinukset

+ Iso hansikaslokero.

+ Mahdollisuus kaksivärisyyteen.

+ Pituussuunnassa säädettävä takapenkki.

− Todella suppea moottorivalikoima.

Renault Capturin takaistuin taittuu kahdessa osassa, ja sitä voi säätää myös pituussuunnassa. Näin saa joko lisää jalkatilaa takapenkille tai enemmän tavaratilaa. Captur on esitelty jo vuonna 2013 (facelift 2017), ja se on Euroopan myydyimpiä pieniä katumaastureita. Autossa on vakiona esimerkiksi mäkilähtöavustin, USB- ja Bluetooth-liitännät, turvavyönilmaisin kaikilla paikoilla ja vakionopeudensäädin. Erikoisuutena Isofix-kiinnikkeet myös etumatkustajan istuimessa. Vain bensiinimoottoreita.

Hinta: 18 790 e

Koko: 4122 x 1778 mm

Tavaratila: 377 l

renault.fi

Kia Rio – edullista etsivälle

Plussat ja miinukset

+ 7 vuoden takuu.

+ Lämmitettävä ohjauspyörä vakiona.

+ Edullinen.

− Perusmallissa niukasti varusteita.

Pieni Kia Rio on näppärä kaupungissa. Kannattaa kuitenkin kokeilla, että vaunut mahtuvat varmasti tavaratilaan ja turvaistuimet takapenkille. Takakontin pohjaa voi säätää useammalle korkeudelle, ja kontista löytyy kassikoukut. Rio on hinnaltaan edullinen, ja siksi vakiovarustusta kuvaa hyvin sanapari ”vain välttämättömin”. Vakionopeudensäädin löytyy, ja keskikonsolin takaosassa on sekä USB- että AUX-liittimet, joita isommat lapset arvostavat. Vain bensiinimoottoreita.

Hinta alkaen: 14 390 e

Koko: 4065 x 1725 mm

Tavaratila: 325 l

kia.com/fi

Peugeot 5008 – kolme turvaistuinta takapenkille

Plussat ja miinukset

+ Myös 7-paikkaisena.

+ Todella iso tavaratila.

+ Suuret takaovet.

− Halvimmassa varustetasossa niukasti lisävarusteita.

Peugeot 5008:n takaistuin koostuu kolmesta täysikokoisesta penkistä, joista jokaista voi säätää itsenäisesti. Tämä on iso etu, jos takapenkille pitää mahtua kolme turvaistuinta. Takaistuinten edessä on isot luukun alla olevat säilytystilat, ja siksi kaikkia tukijalallisia turvaistuimia ja -kaukaloita ei saa asentaa näille paikoille. Lisäistuimet ovat sekä taitettavissa että irrotettavissa. Iso plussa siitä, että ne ovat kevyitä. Jos perheen matkavarustukseen kuuluu useita tabletteja tai puhelimia, on hyvä, että autosta löytyy kolme 12V:n sähköpistoketta. Valittavana bensiini- ja dieselmoottoreita.

Hinta alkaen: 28 845 e

Mitat: 4641 x 1906 mm

Tavaratila: 780 l

peugeot.fi

Volvo V90 – turvallinen ja tilava

Plussat ja miinukset

+ Sähköiset lapsilukot.

+ Sähköllä toimiva takaluukku hands free -toiminnolla vakiona.

+ Saatavana myös hybridinä.

− Hintava.

Isossa farmari-Volvossa on paljon tilaa sekä matkustajille että matkatavaroille ja vakiona kiitettävä määrä turvallisuus- ja mukavuusvarusteita, kuten esimerkiksi avaimeton käyttö. Vaikka auto on iso, Isofix-kiinnikkeet on vain takapenkin reunimmaisilla paikoilla. Taka-istuimet saa kaadettua tavaratilassa sijaitsevista napeista, ja näin syntyy täysin tasainen tavaratila. Sekä bensiini- että dieselmoottorilla.

Hinta alkaen: 49 623 e

Koko: 4936 x 1879 mm

Tavaratila: 560 l

volvocars.com/fi

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Teksti
Kuvat
Valmistajat