Tunteiden sanoittaminen kuulostaa ehkä muotitermiltä, mutta tutkimusten mukaan se todella toimii. Kuvitus: Matti Pikkujämsä
Tunteiden sanoittaminen kuulostaa ehkä muotitermiltä, mutta tutkimusten mukaan se todella toimii. Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Tunteiden ymmärtäminen on tärkeä mielenterveystaito. Siksi aivan pienellekin vauvalle kannattaa sanoittaa tunteita.

Ennen ehkä ajateltiin, ettei pienen vauvan päässä paljon tapahdu – tärkeintä, että käärö saa maitoa, kuivan vaipan ja unta. Nykyisin tiedetään, että myös vauvan ajattelu ja tunteet kehittyvät voimakkaasti aivan vastasyntyneestä asti. Tunnetaitojen perusta rakentuu arkisessa lämpimässä vuorovaikutuksessa vauvan ja vanhempien välillä.

– Lapselle kannattaa puhua tunteista ihan pienestä vauvasta alkaen, sanoo Suomen Mielenterveysseuran projektikoordinaattori Susanna Kosonen, joka on perehtynyt lasten mielenterveyden edistämiseen esimerkiksi neuvoloissa ja päiväkodeissa.

Tunnetaidot vahvistavat lapsen pärjäämisen tunnetta.

Omien ja toisten tunteiden ymmärtäminen on tärkeä mielenterveystaito. Kun oppii tunnistamaan tunteitaan ja niiden ilmenemistä kehossa, niitä on myös helpompi säädellä. Säätely ei tarkoita tunteiden tukahduttamisesta, vaan sitä, että niiden kanssa tulee arjessa toimeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tunnetaidot vahvistavat lapsen pärjäämisen tunnetta: uskoa siihen, että kaikenlaisten tunteiden kanssa voi selvitä, Kosonen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sanoittaminen toimii

Pikkulapsen elämä on melkoista olotilojen vuoristorataa. Yhtenä hetkenä tulee itku, kohta jo naurattaa. Väsy yllättää tai vatsaa kipristää. Ja kun ei millään ylety kiinnostavaan leluun, kiukuttaa.

Tunnekasvatuksen ydin on siinä, että aikuinen sanoittaa lapselle niin konkreettisia tuntemuksia, kuten kuumaa tai kylmää, kuin vaikkapa pelon, mielihyvän tai rakkauden tunteita. Pienissä hoivahetkissä vanhempi virittäytyy tulkitsemaan lapsen vaihtuvia mielentiloja.

Vauvaa pestessä tai vaippaa vaihtaessa aikuinen juttelee myötätuntoisesti: Tuliko kylmä, kun riisuttiin vaatteet pois. No nyt on kuiva vaippa päällä ja paljon mukavampi olla. Sinä taisit vähän säikähtää sitä ääntä, kun ovi kävi.

Pienelle vauvalle äänensävyt, ilmeet, kosketukset ja myötätuntoinen läsnäolo ovat yhtä tärkeitä kuin sanat. Sanoillakin on silti merkitystä.

Vaikka vauva ei itse vielä puhu, varhainen tunnepuhe tutkitusti vaikuttaa.

– Jo pienelle lapselle jutellessa kannattaa käyttää mahdollisimman rikasta tunnesanastoa, Kosonen sanoo.

Vaikka vauva ei itse vielä puhu, varhainen tunnepuhe tutkitusti vaikuttaa. Vanhempien runsas mielentiloja kuvaavien sanojen käyttö vauvavaiheessa näkyy siinä, miten hyvin lapset pärjäävät leikki-ikäisinä toisten ajatusten ymmärtämistä vaativissa tehtävissä. Tunnepuhetta taaperoina kuulleet lapset osaavat kuusivuotiaina osoittaa empatiaa ikätovereitaan paremmin.

Kestätkö kurjia tunteita?

Kun perheeseen syntyy vauva, vanhempi joutuu pohtimaan uudella tavalla, miten tulee toimeen tunteiden kanssa, niin omiensa kuin lapsen.

Pieni vauva ei itke kiukutellakseen, vaan itkulle on aina jokin syy. Vaikka sen ymmärtäisikin, vauvan huuto voi käydä väsyneen vanhemman hermoille.

Viimeistään arki uhmaikäisen kanssa nostaa pintaan vaikeita tunteita. Kun pettynyt lapsi raivoaa, aikuinenkin helposti ärsyyntyy ja hermostuu.

Moni on tottunut jo lapsena luokittelemaan tunteet hyviin ja pahoihin: esimerkiksi, että on kilttiä olla kiukuttelematta. Silloin voi olla vaikea hyväksyä sekä lapsen että omia vihan tunteita.

Lapsi tarvitsee turvallisen aikuisen, jolle uskaltaa rähistä ilman hylätyksi tulemisen pelkoa.

– Aikuisen tehtävä on luoda ympäristö, jossa on turvallista kokea kaikenlaisia tunteita. Lasta ei saisi jättää tunteen kanssa yksin – oli se sitten naurua ja iloa tai surua ja harmitusta, Kosonen sanoo.

Lapsi tarvitsee turvallisen aikuisen, jolle uskaltaa rähistä ilman hylätyksi tulemisen pelkoa. Aikuisen ei silti tarvitse säikähtää negatiivisia tunteitaan, joita lapsen kanssa herää. Kaikkia tunteita saa tuntea, mutta niiden vallassa ei saa tehdä itselle tai toisille vahinkoa.

Arvaa, yritä edes!

Mistä ihmeestä vanhempi voi tietää, mitä vauva milloinkin itkee? Entä jos tulkitseekin ihan pieleen?

Vaikka voimme myötäelää toisen iloa ja surua, tunteet ovat aina yksilöllisiä. Niille on monenlaisia ilmauksia ja sanoja. Kehossakin ne tuntuvat kaikilla vähän eri tavalla. Kaikkea ei tarvitse eikä pidäkään tietää valmiiksi, kun tutustuu uuteen pieneen ihmiseen.

Myötätunto ja halu ymmärtää lapsen oloa välittyvät kyllä.

– Tärkeintä on olla utelias lapsen äärellä ja arvailla: Tämä tyyppi lähettää nyt tällaisen signaalin. Mistähän voisi olla kyse, Kosonen sanoo.

On siis turha murehtia, löytääkö varmasti oikean tunnesanan kuvaamaan lapsen kokemusta. Tärkeintä on nimetä monenlaisia tunteita ja tarjota eri vaihtoehtoja. Myötätunto ja halu ymmärtää lapsen oloa välittyvät kyllä.

Mitä pienempi lapsi, sitä enemmän hän oppii myös mallista. Voiko itkun antaa tulla, kun surettaa? Miten perheessä ilmaistaan hellyyttä? Näytänkö vanhempana, miten se sykähdyttää, kun pienet kädet tarttuvat kaulasta kiinni?

Sekin on tärkeää näyttää, että tunteet tulevat ja menevät. Vaikka suututtaisi, elämä jatkuu, tilanne korjataan ja mennään eteenpäin.

Sano se sävelin

Taide ja tarinat ovat hieno tapa tutustua tunteisiin. Vauvalle kannattaakin lukea satuja alusta asti. Yhteisissä lukuhetkissä on arvokasta jo se, että rauhoitutaan lähekkäin yhteisen elämyksen äärelle.

Kososella on kokemusta myös taidekorttien käyttämisestä jopa alle yksivuotiaiden tunnekasvatuksessa. Jo taaperoiden kommentit kuvista ilmentävät myötätuntoa: onkohan pupulla nälkä, pitäisikö sille syöttää porkkanaa niin sille tulisi hyvä mieli?

– Kuva tai musiikki voi yhdistää myös silloin, jos vaikkapa verbaalisesti lahjakkailla vanhemmilla onkin lapsi, jolle ei ole yhtä luontaista ilmaista itseään sanoin, Kosonen sanoo.

Syli on maailman paras paikka tunteille.

Taiteen äärellä voi myös vain ihmetellä. Herääviä tunteita ei tarvitse väkisin pukea sanoiksi – joskus niiden kokeminen yhdessä riittää. Lapsen kanssa voi vaikka tanssia sylikkäin musiikin tahtiin ja nauttia liikkeen tunteesta.

– Sylihän on maailman paras paikka tunteille.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla