Aina voi pyytää hätiin vaikka oravan. Kuva: iStockphoto
Aina voi pyytää hätiin vaikka oravan. Kuva: iStockphoto

Orava, peura tai räkä voi helpottaa tuskaa, kun on aika jättää tutti pois.

Paketti eläinvauvoille

Kaksivuotiaana poika heitti tutin auton ikkunasta peuravauvoille. Olimme aikaisemmin jutelleet, että hän oli jo niin iso, ettei tarvitse tuttia enää. Sen sijaan peuravauvat tarvitsevat.

Tutti oli yksivuotiaallemme tärkeä. Kerroimme, että pupuäiti oli saanut monta poikasta, jotka olivat ilman tuttia. Veimme yhdessä tutit metsään. Lapsi sai itse valita sopivan kannon, jonka päältä pupuäiti löytäisi tutit hyvin.

Tyttö oli viikkoa vajaa kolme, kun sovimme yhdessä, että viemme tutin oravavauvoille. Paketoimme sen kauniisti ja veimme puun alle. Sitten menimme juhlallisesti viereiseen kahvilaan jäätelölle. Sillä aikaa ystävämme kävi hakemassa paketin puun alta. Jäätelöt syötyämme palasimme paikalle. Ihmetys oli suuri, kun orava oli jo käynyt hakemassa tutin vauvoillensa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pihallamme asustelee oravia. Yhtenä päivänä tuumattiin, että tutit voisi viedä puumajaan, jotta ne olisivat saatavilla, jos oravavauvoille tulee tuttitarvetta. Tyttö oli heti halukas auttamaan pihan asukkeja. Parina päivänä yritimme bongata oravia tutti suussa (tuloksetta). Ajatus oli niin tärkeä tytölle, että hän antoi tuttien olla majassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muut apurit

Kaksivuotiaan tyttäreni uninallella oli oma tutti, mutta nalle kasvoi isoksi eikä enää tarvinnut tuttia. Siitä leikattiin tuttiosa pois. Tytöstä tuli myös iso, ja hänen tuttinsa leikattiin yhteistuumin.

Luimme Hyvästi tutti! -nimistä kirjaa samana päivänä, kun tutista päätettiin luopua. Tutit odottivat leikattuina lapsen huoneessa, kun oli aika mennä nukkumaan. Lapsi innostui tarinasta kovin. Kirjassa tutti heitetään roskiin, joten lapsikin päätti, että tutit menevät nyt roskiin. Hän ehdotti, että kaupasta ostetaan uusi, mutta selitimme, että noin isoille ei myydä tutteja.

”Hammaskeiju haki tutit eräänä yönä ja toi xylitol-pastilleja tilalle.”

Teimme muuttoa uuteen asuntoon, ja tyttö oli kova auttamaan pakkaamisessa. Viimeisenä iltana vanhassa kodissa hän oli itse pakannut tutin johonkin jo suljetuista laatikoista. Sanoimme, että hän on itse sen pakannut eikä sitä enää voi etsiä, sillä valot on jo pakattu pois.

Tytär oli kaksivuotiaana hammastarkastuksessa. Hammashoitaja sanoi, että hän on jo iso tyttö eikä oikeastaan tarvitse tuttia enää. Kotiin tultuamme tyttö meni päiväunille ilman tutteja. Tutit jäivät historiaan kertaheitolla.

Kiitos nuha!

Kun lapsi oli kahdeksankuinen, meille tuli niin kova nuha, ettei vauva voinut käyttää tuttiaan. Parannuttuaan hän ei edes muistanut koko tuttia.

Meidän puolitoistavuotias ei nukahtanut millään ilman tuttia. Jätimme sen kuitenkin pois erään kovan nuhan aikana. Se meni tosi hyvin, koska lapsi oli ollut tukkoisen nenän takia jo useamman illan ilman.

Paras kikka on hyödyntää lapsen flunssa. Kun nenä on tukossa, lapsi ei voi imeä ja sylkee tutin pois, jotta hengittäminen onnistuu. Hän joutuu joka tapauksessa nukkumaan ja olemaan ilman tuttia, joten miksi antaa tuttia takaisin, kun flunssasta on parannuttu?

Lähde: Vauvan kysely

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla