Tuttu tilanne? Leikki kiinnostaa, nukkuminen ei. Kuva: iStockphoto
Tuttu tilanne? Leikki kiinnostaa, nukkuminen ei. Kuva: iStockphoto

Taaperon ei ole välttämätöntä nukkua päiväunia. Tärkeintä on riittävä unimäärä vuorokaudessa: 1–2-vuotias tarvitsee 11–14 tuntia unta, lastenlääkäri Jarmo Salo kertoo.

Vuoden ja kahdeksan kuukauden vanha taaperomme ei nuku enää päiväunia. Iltaunille hän käy kello 20 ja nukahtaa itse saman tien. Aamulla hän herää noin seitsemältä, joten unien pituudeksi tulee 11 tuntia. Vielä kuukausi sitten hän nukkui päiväunia tunnin tai kaksi puolen päivän aikaan. Edelleen hän on päiväuniaikaan väsynyt ja pyytää päästä nukkumaan, mutta uni ei tule millään. Mitä teen?
Ensikertalainen

Uni on lapsille erittäin tärkeää. Riittämättömästä unesta voi seurata hyvin monenlaisia ongelmia, kuten ärtyisyyttä ja levottomuutta, mielialahäiriöitä, aineenvaihdunnan häiriöitä, ylipainoa ja sairastumisriskejä.

Lasten unentarve on kuitenkin yksilöllinen. Unen riittävyyteen vaikuttaa pituuden lisäksi sen laatu. Jos lapsi jaksaa ja voi hyvin, hän nukkuu todennäköisesti riittävästi, vaikka unen määrä olisikin ikätovereita vähäisempi. Toisaalta joitakin väsymyksen oireita, kuten esimerkiksi aloitekyvyttömyyttä ja vaisuutta, voi joskus olla vaikea tunnistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Päivän sujumisen kannalta taaperon päiväunet ovat yleensä tarpeen tai ainakin hyödylliset. Oikean mittaiset päiväunet voivat tukea yöuntakin. Toisaalta tutkimusten mukaan päiväunia olennaisempaa on, että vuorokauden yhteenlaskettu unimäärä on riittävä. Taaperolle 11 tunnin uni on aika lailla keskimääräinen. Suhteellisen tuoreiden amerikkalaisten suositusten mukaan 1–2-vuotias tarvitsee unta päiväunet mukaan luettuna 11–14 tuntia, 1-vuotias enemmän kuin 2-vuotias.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päiväunista ei pidä tehdä ongelmaa ja stressin paikkaa vanhemmille eikä lapselle. 

Taaperon ei siis ole välttämätöntä nukkua päiväunia. Jos lapsi on päiväunien aikaan selvästi väsynyt tai muuten tuntuu kaipaavan unta, hänet kannatta viedä sänkyyn. Jos lapsi ei ala nukkua, häntä ei tarvitse alkaa erityisesti nukuttaa. Päiväunista ei siis pidä tehdä ongelmaa ja stressin paikkaa vanhemmille eikä lapselle.

Usein riittää, että lapsi rauhoittuu keskellä päivää hetkeksi esimerkiksi kuuntelemaan satua. Tarvittaessa hänet voi toki vaikkapa laittaa rattaisiin ja lähteä lenkille. Useimmat lapset nukahtavat väsyneinä autoon, mutta säännöllisesti se ei ole järkevää jo pelkästään ekologisista ja taloudellisista syistä.

Yleisesti päiväuniin pätevät samat periaatteet kuin yöuniinkin: nukkumaan käydään säännöllisesti samaan aikaan esimerkiksi ruuan, vessakäynnin ja lukemisen jälkeen rauhallisessa paikassa.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla