Lapselle turvallisin tapa matkustaa on selkä menosuuntaan, koska mahdollisessa törmäyksessä lapsi painuu penkkiä vasten eikä hänen päänsä pääse retkahtamaan voimakkaasti.

Suomessa myytävät kaukalot ja istuimet ovat lähes poikkeuksetta hyvin turvallisia. Turvallisuuteen vaikuttaa kuitenkin suuresti myös se, että kaukalo tai istuin on kiinnitetty autoon oikein ja säädetty lapselle sopivaksi. Pyydä myyjää neuvomaan, miten istuin kiinnitetään oikein. 

Kaukalon tai istuimen ei tarvitse olla kalleinta mallia, sillä edullinenkin voi olla turvallinen ja toimiva – ainakin jos puhutaan tunnetuista ja isoista merkeistä. Rahalla saa usein käyttömukavuutta, enemmän säätöjä ja uusimmat turvallisuuteen vaikuttavat ratkaisut.

Valitsimme neljä erinomaista kaukalo- ja istuinvaihtoehtoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Cybex Cloud Z i-Size – moderni turvakaukalo

Plussat ja miinukset

+ Kiinnittyy esimerkiksi Cybexin ja GB:n rattaisiin.

+ Voi käyttää makaavammassa asennossa auton ulkopuolella.

− Hintava.

Cybex Cloud Z I-Size -kaukalo kiinnittyy Cybexin Base Z -telakkaan, johon voi myöhemmin kiinnittää Sirona Z -turvaistuimen. Telakassa on kääntömekanismi, joten kaukalon voi kääntää kätevästi auton ovelle päin. Lisävarusteena voi ostaa valjaisiin kiinnitettävän turvallisuusanturin, joka tarkkailee esimerkiksi sitä, ettei lapsi avaa vöitä kesken matkan. Anturi antaa bluetoothilla hälytyksen matkapuhelimeen myös esimerkiksi liiasta kuumuudesta tai jos lapsi istuu liian kauan yhtäjaksoisesti.

Hinta: 320 e (ilman telakkaa)

Kiinnitys: Isofix-telakka tai turvavyö

Lapsen koko: max 87 cm

cybex-online.com/fi-fi

Maxi-Cosi Jade – vaunukopassa autoon

Plussat ja miinukset

+ Erittäin turvallinen.

+ Valjaat voi siirtää sivuun, kun koppaa ei käytetä autossa.

− Lyhyt käyttöaika.

Maxi-Cosi Jade -uutuuskopassa vauva matkustaa täysin makuulla, mitä pidetään parhaana asentona vauvan ergonomian kannalta. Koppa kiinnitetään autossa Isofix-telakkaan niin, että lapsi matkustaa kylki edellä. Tilaa koppa vie kahden istumapaikan verran. Samaan telakkaan voi myöhemmin asentaa kaukalon tai turvaistuimen. Kiinnittyy kaikkiin Maxi-Cosin ratasosiin. Perinteisistä kaukaloista poiketen Jadea ei voi kiinnittää pelkillä turvavöillä.

Hinta: 320 e (ilman telakkaa)

Kiinnitys: Isofix-telakka

Lapsen koko: max 70 cm

maxi-cosi.com

Britax-Römer Baby-safe² i-Size – tilava kaukalo

Plussat ja miinukset

+ 14 värivaihtoehtoa.

+ Runsaasti lisävarusteita.

+ Saa käyttää lentokoneessa.

− Vie paljon tilaa autossa.

Vastasyntynyt vauva matkustaa Britax-Römer Baby-safe² i-Size -kaukalossa varsin makaavassa asennossa. Kun pääntuen korkeutta säätää lapsen kasvaessa, matkustusasento muuttuu automaattisesti istuvammaksi. Kaukalon voi kiinnittää merkin kahteen erilaiseen telakkaan. Flex base -telakassa on kallistuksensäätö, joka auttaa löytämään hyvän matkustusasennon auton penkin kaltevuudesta riippumatta. Kankaat on helppo irrottaa pesua varten ilman, että vöitä tarvitsee irrottaa.

Hinta: 230 e (ilman telakkaa)

Kiinnitys: Isofix-telakka tai turvavyö

Lapsen koko: max 83 cm

britax-roemer.fi

BeSafe iZi Go Modular – kiinnittyy moniin rattaisiin

Plussat ja miinukset

+ Samaan telakkaan käy iZi Modular -turvaistuin.

+ Iso aurinkosuoja.

− Jää melko nopeasti pieneksi.

Norjalaisessa Besafe Izi Go Modular -kaukalossa on kaksi pienennysosaa, joilla vastasyntyneen matkustusasentoa voi tukea ja säätää sopivammaksi. Kaukalon sivuilla on magneetit, joihin turvavyöt voi kiinnittää, kun lapsi ei ole kaukalossa. Näin vyöt eivät jää alle, kun vauvan nostaa kaukaloon. Tilavan kaukalon kankaat on helppo irrottaa pesua varten. Kaukalo kiinnittyy adaptereilla erittäin monen merkin rattaisiin.

Hinta: 280 e (ilman telakkaa)

Kiinnitys: Isofix-telakka tai turvavyö

Lapsen koko: max 75 cm

besafe.com

Britax-Römer Max-Way Plus – istuin, joka mahtuu keskipaikallekin

Plussat ja miinukset

+ Päälliset helppo irrottaa pesuun.

+ Lisävarusteena saatavana kesäkankaat.

− Hankala kiinnittää.

Britax-Römer Max-Way Plus -istuin on läpäissyt plustestin, joka mittaa erityisesti kaulaan ja niskaan kohdistuvia voimia törmäystilanteessa. Istuinta voi käyttää vain selkä menosuuntaan. Koska se on melko kapea hartioiden kohdalta, se on hyvä ehdokas takapenkin keskipaikalle asennettavaksi. Asennus on monimutkainen, mikä kannattaa huomata varsinkin, jos istuinta on tarkoitus käyttää useammassa autossa. Istuimen voi kiinnittää pelkällä lantiovyöllä, joten se toimii myös poikkeuksellisen lyhyen turvavyön kanssa.

Hinta: 350 e

Kiinnitys: turvavyöllä ja lisähihnoilla

Lapsen koko: 9–25 kg

britax-roemer.fi

Klippan Century – aina selkä menosuuntaan

Plussat ja miinukset

+ Lisävarusteina aurinkosuoja ja mukiteline.

+ Kallistusta voi säätää.

− Asentaminen monimutkaista.

Liikenneturva suosittelee selkä menosuuntaan matkustamista mahdollisimman pitkään, ja Klippan Century on yksi suositusta parhaiten vastaavista turvaistuimista. Sitä ei voi kääntää kasvot menosuuntaan. Myös tämä istuin on läpäissyt plustestin, joka mittaa erityisesti kaulaan ja niskaan kohdistuvia voimia törmäystilanteessa. Century on kauttaaltaan kapea, joten se ei vie leveyssuunnassa kovin paljoa tilaa autosta. Turvavyöt voi säätää vain kolmeen eri korkeuteen.

Hinta: 430 e

Kiinnitys: Turvavyöllä ja ankkurihihnoilla

Lapsen koko: 9–25 kg

klippan.fi

Cybex Sirona S i-Size – kääntyvä istuin

Plussat ja miinukset

+ Korvaa turvakaukalon.

+ Kääntyy auton ovelle.

+ Helppo asentaa.

− Valmistajan suosittelema enimmäiskäyttöikä vain neljä vuotta.

Cybex Sirona I-Size -istuimessa lapsi voi matkustaa syntymästään lähtien, mutta istuimella ei kuitenkaan voi kantaa vauvaa kuten turvakaukalolla. Istuin kääntyy 360 astetta, mikä helpottaa lapsen kiinnittämistä ja irrottamista. Istuinta voi käyttää kasvot menosuuntaan viisipistevöillä, kun lapsi on vähintään 16 kuukautta vanha ja 76 cm pitkä. Selkä menosuuntaan on kuitenkin suositeltava tapa mahdollisimman pitkään.

Hinta: 500 e

Kiinnitys: Isofix

Lapsen koko: max 105 cm

cybex-online.com/fi-fi

Axkid Modukid Seat – säätyy lapsen koon mukaan

Plussat ja miinukset

+ Kaltevuutta voi säätää ajon aikana.

+ Sivutörmäyssuoja.

− Kallistuksen säädössä vain kolme asentoa.

Ruotsalaisen Axkid Modukid Seat -istuimen erikoisuus on, että jalustan ja Isofix-kiinnikkeet voi asentaa useisiin eri asentoihin, joten lapsi saa tarvittaessa lisää jalkatilaa. Tällöin istuin toki myös vie enemmän tilaa. Pääntuki ja vyöt säätyvät automaattisesti lapsen pituuden ja koon mukaan. Lapsi matkustaa tässä istuimessa aina selkä menosuuntaan. Tukijalka varmistaa oikean asennuksen äänimerkillä.

Hinta: 350 e (ilman telakkaa)

Kiinnitys: Isofix-telakka

Lapsen koko: 61–105 cm

axkid.com

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Teksti
Kuvat
Valmistajat