Toiminnalliset vatsavaivat ovat yleisiä ja voivat jatkua vuosia, mutta niiden syynä on harvoin vakava sairaus. Piinaa riittää silti: röyhtäilyä, ilmavaivoja, närästystä, kipua.

Lähes jokaisella on kokemuksia toiminnallisista vatsavaivoista: mahassa kuplii ja turvottaa niin, että iho on piukea, tai vatsa tuntuu herkältä ja huonolta. Ikävät ja välillä myös kivuliaat vaivat herättävät helposti epäilyn jostakin vakavasta.

– Tyypillisen potilaan vatsavaivoja tutkitaan, eikä mitään löydy, toteaa erikoislääkäri Jari Koskenpato HYKSistä.

Vaivoja kutsutaan silloin toiminnallisiksi, koska ne syntyvät vatsan normaalista toiminnasta – kuten mahalaukun venymisestä ja supistumisesta – tai näiden muutosten yliherkästä aistimisesta.

Eri oireet ylä- ja alavatsassa

Oireet jaetaan tuntumispaikan mukaan ylä- ja alavatsavaivoihin, ja raja kulkee vyötärön tienoilla. Ylävatsalla tuntuvaa vaivaa kutsutaan dyspepsiaksi. Niitä voi aiheuttaa mahahaava, pohjukaissuolihaava tai sappivaiva.

Lähes joka toiselta mahalaukun tähystykseen tulevalta ei kuitenkaan löydetä mitään poikkeavaa, ja vaivaa kutsutaan silloin toiminnalliseksi dyspepsiaksi. Siitä ei kuitenkaan ole kyse, jos oireena on selvä närästys, nieluun nousee hapanta ja rintalastan takana polttaa. Sellaista voi aiheuttaa refl uksitauti, jossa mahan sisältöä pääsee nousemaan ruokatorveen.

Alavatsan toiminnalliset vaivat aiheuttaa yleensä niin sanottu ärtyvä suoli. Sen oireita ovat vaihteleva vatsakipu sekä häiriöt suolen toiminnassa. Välillä pönttöön päkistellään pipanoita, välillä ripuli juoksuttaa.

Vaivat on Koskenpadon mukaan yleensä helppo erottaa toisistaan. Mahalaukkuun viittaavat esimerkiksi tunne vatsan nopeasta täyttymisestä tai painon tunne ylävatsalla, toistuva röyhtäily sekä tyhjän vatsan kipu, joka helpottaa syödessä.

Turvotus taas voi syntyä sekä mahalaukussa että suolistossa:

– Jos piereskely helpottaa oloa, vaiva on todennäköisesti suolistoperäinen, heti ruoan jälkeen tuntuva taas mahalaukkuperäinen, Koskenpato linjaa.

Aina ei tilanne ole näin selvä. Moni kokee oireita sekä ylä- että alavatsasta, ja tyypilliset vaivat saattavat myös sekoittua, kun toiminnallisen dyspepsian oireet tulevatkin suolistosta tai ärtyvä suoli tuottaa dyspepsiaan sopivia oireita. Ajan mittaan voi myös hankalimmalta tuntuva vaiva vaihtua, ja pahimmalta tuntuukin turvotus eikä kipu kuten ennen.

Potilas antaa vihjeen

Vihjeen vaivojen syystä antaa potilas. Koskenpato sanoo, että oireiden kuvailu kertoo, mistä on todennäköisesti kyse.

Jos pitkällisten vatsavaivojen jatkotutkimukset katsotaan aiheellisiksi, edessä voivat olla laboratoriokokeiden lisäksi mahalaukun tai paksusuolen tähystys ja vatsan ultraäänitutkimus. Niissä selviää, kenen vaivat johtuvat mahakatarrin tai Crohnin taudin kaltaisesta sairaudesta tai peräti syövästä.

Vakavan sairauden ja ärtyvän suolen oireet poikkeavat kuitenkin selvästi:

– Ärtyvää suolta ei tarvitse tutkia enempää, jos tietyt kriteerit täyttyvät, Koskenpato kertoo.

Niitä ovat vähintään kolmen kuukauden aikana koettu kipu, joka helpottaa ulostamisen jälkeen ja joka liittyy ulostuksen tiheyden tai koostumuksen muutokseen. Lisätutkimuksia sen sijaan vaativat toiminnallisten kaltaisiin vaivoihin liittyvät hälyttävät oireet. Suoliston limakalvo on silloin voinut vaurioitua.

Hälyttäviä oireita ovat tahaton laihtuminen, veri oksennuksessa tai ulosteessa (mustat ulosteet), nielemisvaikeudet ja tunne, ettei ruoka mene kunnolla alas. Selvitettävä on myös 50 vuotta täyttäneelle ilmaantunut uusi oire, kuten yllättävä anemia tai korkea senkka. Toiminnalliset vaivat taas ovat usein olleet seurana jo kouluajoista.

Toiset herkempiä

Mahassa on myös erilaisia tuntemuksia ilman, että niihin liittyisi erityisempää vikaa, Koskenpato korostaa. Mahasuolikanavan toiminta vain vaihtelee.

Mutta miksi yksi kokee vaihtelun vaikeampana kuin toinen? Siitä on vasta oletuksia, mutta joillakin kyky aistia muutoksia voi olla muita herkempi. Mahalaukun ja suoliston limakalvo on vailla tuntoa, mutta jännitettä se aistii tarkasti. Siksi esimerkiksi turvotus sattuu.

Toiminnallisia vatsavaivoja tuntevat usein ihmiset, jotka aistivat herkästi muutenkin. Heistä monilla on tuntemuksia esimerkiksi sydämen rytmihäiriöistä. Aistiminen voi olla niin herkkää, että ruoan etenemisen suolistossa tuntee. Niin käy varsinkin, jos ruoan kulku on jo hidastunut ja suoli kouristelee ruokasulan liikkuessa.

Tuntemuksiin vaikuttaa myös se, että kehon ja mielen tapahtumiin reagoidaan usein vatsan kautta.

Stressi heijastuu suoleen

–Valtaosa vatsavaivoista on kokonaisvaltaista oireilua jostakin, sanoo työterveyslääkäri Mikko Nykänen. Hän työskentelee Suomen Terveystalon Uudenmaan alueen työterveyshuollon ylilääkärinä.

– Potilaalla voi olla varma tunne, että oireet kertovat jostakin vakavasta. Jos tutkimuksissa ei löydy mitään, kysyn voisiko olla mahdollista, että sisin kertoo kehon välityksellä jostakin mieltä painavasta.

Sressihormonitkin heijastuvat suoleen. Paine, kiire ja ahdistus pahentavat helposti vatsavaivoja, kun rasittunut ihminen ei ehdi pitää huolta itsestään, syömään terveellisesti, juomaan tarpeeksi ja liikkumaan. Osa tuntemuksista voi silloin olla toiminnallisia vatsavaivoja, mutta osa vain reagointia stressiin.

– Nykyään on enemmän erilaisia oireita ja vaivoja, joille ei löydy lääketieteellistä selitystä. Myös stressiin reagoidaan laajemmalla skaalalla. Erityisesti silloin on tärkeää, että lääkärillä on aikaa paneutua kuuntelemaan ja hoitamaan potilastaan, Nykänen sanoo.

Potilaalle ei saisi tulla tunnetta, että hän vaivaa lääkäriä turhaan. Lääkärin luo tulisi myös voida palata, jos oireet jatkuvat.

– Yllättävän usein vatsaoireiden taustalla voi olla myös masennus. Se ei sinänsä tuota tai lisää vatsaoireita, mutta esimerkiksi närästystä sietää paremmin, kun mieliala on korkealla, Jari Koskenpato selittää.

Kuitua, nestettä ja liikuntaa

Toiminnallisia vatsavaivoja hoidetaan kuten vatsaoireita yleensä: ruokavalio terveelliseksi, pienet kuitupitoiset ateriat, liikunta ja pysyminen hoikkana sekä iltasyönnin välttäminen. Isoa tankkausta yömyöhään ei suositella siksi, että suoli liikkuu yöllä hitaammin kuin päivällä ja ruoka voi jäädä jumiin.

Vessaan pitäisi mennä heti hädän tullen eikä pidätellä. Pidättelykielto koskee myös ilmavaivoja, koska kaasutkin voivat jäädä jumiin.

Helpoin tapa saada lisää kuituja ruokavalioonsa on hankkia kuituvalmistetta apteekista tai luontaistuotekaupasta.

– Valmisteen nauttiminen lisää ilmavaivoja ja vessareissuja, Jari Koskenpato varoittaa. Kiusallisia oireita tulee alussa vähemmän, kun nostaa kuituvalmisteen määrää asteittain.

Vatsavaivoja voivat aiheuttaa tavalliset ruoka-aineet kuten kahvi, joka lisää paksusuolen supistelua. Rasvainen ruoka taas saattaa aiheuttaa ripulia, ja monet saavat vaivoja voimakkaista mausteista. Tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö pahentavat vatsaoireita, ja niin on havaittu käyvän myös stressin ja elintapojen muutosten myötä. Tulehduskipulääkkeet taas voivat lisätä ylävatsalla tuntuvia vaivoja.

Jos jokin ruoka-aine tuntuu tuottavan oireita, sen voi jättää pois kuukauden ajaksi. Kun kirjaa tuntemuksensa, syylliseksi saattaakin paljastua sitrushedelmä tai punaviini.

Jo avun saaminen hoitaa

Toiminnallisia vatsavaivoja lievitetään myös lääkkeillä, ja lääkäri valitsee hoidon oireiden mukaan. Samalla hän hoitaa myös vaivojen takaa mahdollisesti paljastuvat syyt kuten masennuksen.

Omatoiminen voi lääkitä ylävatsavaivojaan reseptittä saatavilla käsikauppalääkkeillä, jotka helpottavat myös muita toiminnallisia vatsavaivoja. Ärtyvään suoleen ne eivät tehoa.

Avun voi tuoda jo pelkkä lääkityksen aloittaminen, valmisteesta riippumatta, sillä vatsavaivojen lääkkeillä on poikkeuksellisen suuri lumevaikutus. Peräti 70 prosenttia lääkäriin lähteneistä kertoo saaneensa avun jo pelkästä hoitoon pääsemisestä. Siitä puhuu myös työterveyslääkäri Nykänen sanoessaan, että luottamus lääkäriin korostuu vatsavaivoja hoidettaessa.

– Jos tutkittaessa ei löydy elimellistä tai biokemiallista syytä, se ei tarkoita, että vaivat ovat kuviteltuja, Koskenpato ja Nykänen korostavat.

Paljon on vielä tutkimatta ja tietämättä. Toisaalta toiminnallinen vatsavaiva voi olla myös helpottava tieto: On hienoa, että vakavampaa ei löydy.

– Suoli tehtiin meille silloin, kun elimme vielä puissa ja söimme rikkaampaa, kuitupitoista ravintoa, Mikko Nykänen sanoo.

Vatsavaivoja voivat helpottaa

  • pienet kuitupitoiset ateriat
  • liikunnan lisääminen
  • painonpudotus
  • iltasyönnin lopettaminen
  • vessareissujen tihentäminen
  • kuituvalmisteet
  • tupakoinnin lopettaminen
  • kahvin tai alkoholin karsiminen
  • tulehduskipulääkkeiden välttäminen
  • stressin karttaminen
Vierailija

Vatsavaivat

Vierailija9 -Ilmeisesti on vatsalihaksessa repeymä lääkäri löysi sormella painassa 10pennisen kokosen kipupistee kun jännitti vatsalihaksia jonka paraneminen voi kestää todella pitkää edelleen on vähän kipeä. kummakun ei näkyny ultraäänessä. Sain kuitenkin lääkkeeksi Dolan orphenadrin.citr.paracetamol, joka on lihaksia rentouttava kipulääke, jota otetaan 1tab aamuin illoin ja 2tab yöksi purkissa 100tab.
Lue kommentti
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.