Miten iho kannattaa suojata kevätauringolta? Riittääkö pelkkä meikki suojaksi?

Auringolta kannattaa suojautua oman ihotyyppinsä ja UV- indeksin mukaan. Tällä hetkellä UV- indeksi, eli luku, joka kertoo, miten voimakkaita UV- säteet ovat, on Suomessa vielä heikko. Kun UV- indeksi ylittää lukuarvon 3, voisi aurinkosuojia kaivaa esiin kaapin kätköistä. UV- indeksiä voi kätevästi seurata Ilmatieteen laitoksen sivuilta http://ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste .

Mitä herkemmin iho palaa auringossa, sen tehokkaampi suojan pitäisi olla. Tämä tarkoittaa käytännössä korkeaa suojakerroinlukua, joko 30 tai 50. Lisäksi suositellaan käytettäväksi suojaavaa vaatekerrosta, hattua ja aurinkolaseja. Jos iho yleensä ruskettuu tai palaa harvoin riittää matalampi suojakerroin, esimerkiksi 15 tai 25. Markkinoilla on useita päivävoiteita, jossa on UV- suoja valmiina, joten erillistä aurinkotuotetta ei tällöin tarvita. Myös meikki suojaa UV- säteiltä jonkin verran. Suojaavaa tuotetta valittaessa on hyvä tarkistaa, että suoja on sekä UVA että UVB- säteitä vastaan.

Liialta auringolta suojautumisesta käydään keskustelua, jossa ollaan huolissaan D-vitamiinin valmistuksesta, joka on yksi ihon tehtävistä; meillä kun tuo aurinko ei liiemmälti paista muutenkaan. Samaan aikaan ihosyövät lisääntyvät huolestuttavasti ja yhä useampi huomaa viimeistään ikäännyttyään auringon vaikutukset ihollaan (värin epätasaisuutta ja runsaasti pieniä ryppyjä). D- vitamiinista ei tarvitse olla huolissaan, koska saamme sitä myös ravinnosta. Ihoa tuskin saa niin tiiviisti suojattua voiteilla, jotta aurinko ei lainkaan pääsisi vaikuttamaan. Nauttikaamme siis keväästä ja auringosta turvallisin mielin.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi


Lue lisää kevätauringosta.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.