Olen 66-vuotias nainen. Kävin terveyskeskuksessa laboratoriotutkimuksissa 13.12.2007. Tuloksissa kaksi arvoa oli varustettu *:llä. Toinen oli fP-Gluk 6.4 mmol/l, ja sen merkityksen ymmärsin. Olen tiedostanut diabetesriskini ja yrittänyt muuttaa elintapojani sen mukaisesti. Toinen oli P-ALAT  7 U/l. Lääkäri ei pitänyt sitä huolestuttavana, mutta en saanut mitään selitystä siihen, miksi se poikkesi viitearvosta 10–45 U/l ja mikä merkitys poikkeamalla on. Vuotta aikaisemmin lukema oli 11 U/l. Asia jäi askarruttamaan minua. Liittyykö tämä mahdollisesti siihen, että paksu tukkani on ruvennut harvenemaan huolestuttavasti viime aikoina ja päänahassa on ongelmia?

Silloin tällöin tuntuu, että nuo tähdet laboratoriotuloksissa aiheuttavat lähinnä harmaita hiuksia, ei muuta. Tähtihän merkitsee ainoastaan, että arvo on tilastollisten viitearvojen ulkopuolella. Laboratoriotutkimusten arvot vaihtelevat normaaleilla terveillä ihmisillä laajasti. Tutkimusten viitearvojen (ei siis ”normaaliarvojen”) rajat on yleensä laadittu niin, että 95 prosenttia tutkituista terveistä ihmisistä mahtuu niiden sisään. Tämä taas tarkoittaa, että 5 prosenttia terveistä jää viitearvojen ulkopuolelle. Tai edelleen tilastollisesti ajatellen, jos terveestä ihmisestä otetaan 20 laboratoriotutkimusta, keskimäärin yhden tutkimuksen arvo sattuu viitearvojen ulkopuolelle. Laboratoriotutkimuksen tarkoitus ei yleensä olekaan paljastaa terveestä ihmisestä salattuja sairauksia vaan edesauttaa diagnoosin tekoa silloin, kun etsitään sairautta. Silloin pitää myös ymmärtää, mitä tutkimus itse asiassa mittaa.

Maksan entsyymitutkimukset (Kuten P-ALAT ja P-ASAT) mittaavat maksan solujen sisältämien entsyymien määrää verenkierrossa. Jos maksasoluja vaurioituu runsaasti esimerkiksi tulehduksen tai rajun alkoholinkäytön vuoksi, entsyymien määrä verenkierrossa lisääntyy ja arvot nousevat. Sen sijaan arvon sattuminen viitearvon alapuolelle ei merkitse muuta kuin että henkilö ainakin mittaushetkellä kuului siihen 5 prosenttiin maksansa suhteen terveitä ihmisiä, joiden arvo ei mahtunut rajojen sisään, kuten viitearvon määritelmän mukaan on oltavakin. Vuosi sitten arvo oli nipin napin viitearvojen sisällä, mutta käytännössä ero arvojen välillä on mitätön ja arvo voi vaihdella tuon verran kenellä tahansa. Alhainen arvo ei myöskään tarkoita, että maksa olisi jotenkin terveempi kuin muilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sinänsä maksan entsyymiarvojen mittaaminen kohonneiden verensokeriarvojen vuoksi on tarpeellista, koska se on aika hyvä tapa alustavasti selvittää, onko maksa rasvoittunut. Tällöin nimittäin P-ALAT arvo olisi viitearvojen yläpuolella. Näin ei ole kysyjän kohdalla. Tällä viitearvon alapuolella olevalla arvolla ei myöskään ole mitään tekemistä hiusten harvenemisen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Mitä alhainen ASAT sitten kertoo? Onko syytä huoleen kun itselläni tuo oli viitearvojen alapuolella? Miten ASAT ja ALAT mittaavat maksan toimintaa.? Tiina

  • ylös 79
  • alas 68
Sisältö jatkuu mainoksen alla