Alkaako maksan puhdistuminen heti, kun on lopettanut alkoholin käytön? Auttaako kuukauden-parin raivoraittius maksaa kestämään muun vuoden ruoka- ja viini-iloittelut?

Vastaus riippuu siitä, mitä maksan puhdistumisella tarkoitetaan. Alkoholi häviää elimistöstä ja maksasta nopeasti lopettamisen jälkeen. Kovankin pämppäämisen jälkeen alkoholia tuskin löytyy enää vuorokauden päästä siitä, kun pullon suulle pantiin korkki.

Entä kuinka nopeasti häviävät alkoholin aiheuttamat muutokset maksassa? Alkoholin käyttö näkyy lähinnä kahdessa maksakokeessa, GT- ja ALAT-arvossa. Näistä GT (glutamyltransferaasi) on parempi, sillä se on spesifisempi. Spesifisyys tarkoittaa, että alkoholin lisäksi aika harvat muut syyt nostavat arvoa.

GT on siitä käyttökelpoinen, että se ei vielä hievahda yhden illan ryyppäämisestä. Se nousee vasta, jos alkoholijuomia on nautittu pitempään ja lähes päivittäin. Siten GT on aika hyvä alkoholin suurkulutuksen mittari.

GT:n puoliintumisaika on noin kaksi viikkoa. Se merkitsee, että kun alkoholin käyttö lopetetaan, arvo puolittuu parin viikon kuluessa. Tämä "puhdistuminen" kestääkin siis aika pitkään. Kun seuraavan parin viikon aikana liikamäärä taas puolittuu, kuukauden kohdalla voidaan olla jo lähellä normaalia.
Kuukauden ja ainakin kahden mittainen raivoraittius varmaan "puhdistaa" maksan eli maksa-arvot normaalistuvat. Tämä sillä edellytyksellä, että maksaan ei ole vielä tullut mitään pysyviä muutoksia eli kirroosia.

En osaa sanoa kuinka paljon runsaasti alkoholia käyttävä henkilö voi estää kirroosin muodostumista pitämällä kerran vuodessa "nenänvalkaisukuukauden". Luonnollisesti se on hyvä asia, ja varmasti vähentää alkoholin aiheuttamia sairauksia. Täyttä turvaa tästä ei kuitenkaan voi luvata. Jos ryyppääminen on rajua 11 kuukautta vuodessa, elimet saattavat ajan mittaan vioittua, etenkin jos alkoholia käytetään usein humalaan asti. Vaikutukset hermostoon ja aivoihin (aivojen "liukeneminen") johtuvat suurista alkoholin kertamääristä, jolloin yhden kuukauden raittius ei vahinkoa pysty estämään.

Jos on epätietoinen käyttämiensä alkoholimäärien mahdollisista haitoista, voi käydä mittauttamassa maksakokeet ja pari muutakin alkoholin käyttöä kuvaava laboratoriotutkimusta. Itse voi myös arvioida alkoholin käyttöään: suurkulutus eli terveyden kannalta haitalliset määrät ovat kyseessä, kun säännöllisessä käytössä mies nauttii 24 annosta ja nainen 16 annosta alkoholijuomia viikossa. Annos on tuo tuttu ravintola-annos: tavallinen pullo (0,33 l) keskiolutta, 12 cl viiniä tai 4 cl väkeviä. Yksi annos sisältää 11 g absoluuttista alkoholia.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Alkoholin vaikutukset maksaan?

Kuulostaa erittäin paljolta määrältä yhdessä illassa, ja eritoten, kun se tapahtuu päivittäin! ! Jos olisin sinä, menisin lääkärille ja kertoisin hänelle sen, mitä nyt tässä. Josko tuota escilatopramin määrää voisi nostaa. Kalja ei ole lääke mihinkään sairauteen tai oireisiin, myöhemmin vain tulee pahentamaan tilannettasi. Usko pois, t. nimim. kokemusta on...
Lue kommentti
alkoholihelpotus

Alkoholin vaikutukset maksaan?

olen nuori 21v mies ja olen nyt tässä litkinyt olutta n. 5kk verran joka päivä 6-12 olutta illassa. oluiden määrä on kasvanut joka päivä koko tuona aika että nyt menee se 12 illassa. valvoessa menee yöhön asti. lähinnä tässä juodessa on se että olen kärsiny paniikkihäiriöstä ja kun juon olutta sitä ei tule. illalla n. 10-11 aikaan kun en ole juonut yhtään olutta niin alkaa tulla huimausta ja ahdistusta. tähän olut helpottaa. käytän kuitenkin escitalopram actavis 20mg lääkettä tähän...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.