Alkaako maksan puhdistuminen heti, kun on lopettanut alkoholin käytön? Auttaako kuukauden-parin raivoraittius maksaa kestämään muun vuoden ruoka- ja viini-iloittelut?

Vastaus riippuu siitä, mitä maksan puhdistumisella tarkoitetaan. Alkoholi häviää elimistöstä ja maksasta nopeasti lopettamisen jälkeen. Kovankin pämppäämisen jälkeen alkoholia tuskin löytyy enää vuorokauden päästä siitä, kun pullon suulle pantiin korkki.

Entä kuinka nopeasti häviävät alkoholin aiheuttamat muutokset maksassa? Alkoholin käyttö näkyy lähinnä kahdessa maksakokeessa, GT- ja ALAT-arvossa. Näistä GT (glutamyltransferaasi) on parempi, sillä se on spesifisempi. Spesifisyys tarkoittaa, että alkoholin lisäksi aika harvat muut syyt nostavat arvoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

GT on siitä käyttökelpoinen, että se ei vielä hievahda yhden illan ryyppäämisestä. Se nousee vasta, jos alkoholijuomia on nautittu pitempään ja lähes päivittäin. Siten GT on aika hyvä alkoholin suurkulutuksen mittari.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

GT:n puoliintumisaika on noin kaksi viikkoa. Se merkitsee, että kun alkoholin käyttö lopetetaan, arvo puolittuu parin viikon kuluessa. Tämä "puhdistuminen" kestääkin siis aika pitkään. Kun seuraavan parin viikon aikana liikamäärä taas puolittuu, kuukauden kohdalla voidaan olla jo lähellä normaalia.
Kuukauden ja ainakin kahden mittainen raivoraittius varmaan "puhdistaa" maksan eli maksa-arvot normaalistuvat. Tämä sillä edellytyksellä, että maksaan ei ole vielä tullut mitään pysyviä muutoksia eli kirroosia.

En osaa sanoa kuinka paljon runsaasti alkoholia käyttävä henkilö voi estää kirroosin muodostumista pitämällä kerran vuodessa "nenänvalkaisukuukauden". Luonnollisesti se on hyvä asia, ja varmasti vähentää alkoholin aiheuttamia sairauksia. Täyttä turvaa tästä ei kuitenkaan voi luvata. Jos ryyppääminen on rajua 11 kuukautta vuodessa, elimet saattavat ajan mittaan vioittua, etenkin jos alkoholia käytetään usein humalaan asti. Vaikutukset hermostoon ja aivoihin (aivojen "liukeneminen") johtuvat suurista alkoholin kertamääristä, jolloin yhden kuukauden raittius ei vahinkoa pysty estämään.

Jos on epätietoinen käyttämiensä alkoholimäärien mahdollisista haitoista, voi käydä mittauttamassa maksakokeet ja pari muutakin alkoholin käyttöä kuvaava laboratoriotutkimusta. Itse voi myös arvioida alkoholin käyttöään: suurkulutus eli terveyden kannalta haitalliset määrät ovat kyseessä, kun säännöllisessä käytössä mies nauttii 24 annosta ja nainen 16 annosta alkoholijuomia viikossa. Annos on tuo tuttu ravintola-annos: tavallinen pullo (0,33 l) keskiolutta, 12 cl viiniä tai 4 cl väkeviä. Yksi annos sisältää 11 g absoluuttista alkoholia.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Kuulostaa erittäin paljolta määrältä yhdessä illassa, ja eritoten, kun se tapahtuu päivittäin! ! Jos olisin sinä, menisin lääkärille ja kertoisin hänelle sen, mitä nyt tässä. Josko tuota escilatopramin määrää voisi nostaa. Kalja ei ole lääke mihinkään sairauteen tai oireisiin, myöhemmin vain tulee pahentamaan tilannettasi.

Usko pois,

t. nimim. kokemusta on...

  • ylös 357
  • alas 436
alkoholihelpotus

olen nuori 21v mies ja olen nyt tässä litkinyt olutta n. 5kk verran joka päivä 6-12 olutta illassa. oluiden määrä on kasvanut joka päivä koko tuona aika että nyt menee se 12 illassa. valvoessa menee yöhön asti. lähinnä tässä juodessa on se että olen kärsiny paniikkihäiriöstä ja kun juon olutta sitä ei tule. illalla n. 10-11 aikaan kun en ole juonut yhtään olutta niin alkaa tulla huimausta ja ahdistusta. tähän olut helpottaa. käytän kuitenkin escitalopram actavis 20mg lääkettä tähän paniikkihäiriöön.

  • ylös 353
  • alas 475
Sisältö jatkuu mainoksen alla