73-vuotias nainen kysyy, millainen korjaus auttaisi, kun virtsarakko on laskeutunut. Hän miettii, voisiko kohdun poistaa ja millainen leikkaus on verkkokorjaus.

Laskeumia kehittyy ajan mittaan joka viidennelle naiselle ikääntymisen myötä, nuorilla ja synnyttämättömillä ne ovat harvinaisia. Laskeuma syntyy, kun lantionpohjan kudosrakenne heikkenee ja synnytinelimet näin laskeutuvat. Kohdunlaskeumaan voi liittyä virtsarakon tai peräsuolen laskeuma. Virtsarakon laskeumasta käytetään nimeä kystoseele.

Kysyjä ei kerro, millaisia oireita hänellä on. Oireet ratkaisevat, tarvitaanko hoitoa ja millainen hoitovaihtoehto on paras. Kohdunlaskeuma on lievänä oireeton. Ensimmäisiä oireita on painontunne lantionpohjassa. Myöhemmin voi ilmetä ristiselkäsärkyä ja alaspäin tuntuvaa kiristystä. Emättimen etuseinän veltostuessa ja virtsarakon laskeutuessa voi tulla virtsarakon tyhjenemishäiriöitä tai toisaalta virtsankarkailua. Toisaalta gynekologisessa tutkimuksessa todettuun virtsarakon laskeumaan ei välttämättä liity mitään virtsaamisvaivoja.

Lantionpohjan lihasten harjoittelulla voidaan hoitaa lievään laskeumaan liittyvää oireilua. Painoa kannattaa seurata ja pitää kurissa, koska lihavilla naisilla vatsaontelon sisäinen painerasitus lisää oireita. Laskeuma pahenee usein vaihdevuosien jälkeen estrogeenipuutoksen vuoksi. Paikallinen emättimen estrogeenihoito lievittää laskeumaan liittyviä virtsaamis- ja limakalvo-oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos kohtu on selvästi laskeutunut ja aiheuttaa vaivoja, on kohdunpoisto paras vaihtoehto. Leikkaus tehdään perinteisesti emättimen kautta poistamalla kohtu. Samassa yhteydessä korjataan virtsarakon ja peräsuolen laskeumamuutokset kiristämällä emättimen seinämää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos laskeuma uusii kohdun poiston jälkeen, on leikkaus vaativampi. Tällaisessa yhteydessä voidaan käyttää lantion pohjan kudoksia tukemaan erilaisia keinomateriaaleja. Verkkoja ei ole käytetty vielä kovin kauan, joten leikkausten pitkäaikaistulokset puuttuvat. Verkkomateriaali pysyy kudoksissa, se ei siis sulaudu. Verkkokorjauksia harkitaan vasta mahdollisten uusintaleikkausten yhteydessä.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla