Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kuinka yleistä depersonalisaatio on? Onko normaalia, että epätodellinen olo jatkuu yhtäjaksoisena monta kuukautta? Voivatko pitkäaikainen hoitamaton paniikkihäiriö tai ahdistus aiheuttaa tällaista oiretta?

Depersonalisaatiolla tarkoitetaan tilaa, jossa henkilö kokee olonsa epätodelliseksi ja ulkopuoliseksi tai kokee tarkkailevansa itseään, ajatuksiaan, tunteitaan tai käytöstään ikään kuin ulkopuolisena tarkkailijana. Ajan-, paikan- tai todellisuuden taju voivat olla vääristyneitä.  

Deperonalisaation taustalla on usein tietoisuudesta torjuttu traumaattinen kokemus. Depersonalisaation saattaa laukaista tilanne, joka tuo mieleen tuon ahdistavan tunnemuiston. Paniikkihäiriöissä, erilaisissa ahdistuneisuushäiriöissä, masennustiloissa tai päihteiden käytön yhteydessä voi ilmetä depersonalisaatiota, jolloin taustalla voi olla traumaperäinen persoonallisuuden dissosiaatio.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhemmalla iällä ilmenevän depersonalisaation taustalla saattaa olla myös ohimolohkon epilepsia tai muu neurologinen sairaus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lyhytaikainen depersonalisaatio on hyvin yleistä, jopa puolet aikuisista kokee ohimenevän depersonalisaation elämänsä aikana.  Vähänkin pitempään kestävä ja merkittävää haittaa aiheuttava depersonalisaatiota ilmenee ehkä 2 prosentilla aikuisista. Pitkäaikainen ja kuukausia kestävä depersonalisaatio on harvinaista, ja sen taustalla on luultavasti traumaperäinen persoonaallisuuden dissosiaatio (Leikola: Katkennut totuus, Prometheus kustannus 2014) tai neurologinen sairaus.
 

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla