Auttavatko hyaluronaatti-injektiot lonkan kulumisesta aiheutuneeseen kipuun? Onko mitään muuta tehtävissä? Syön nyt jo glucosaminia, jonka olen huomannut auttavan myös polvien nivelrikkoon. Auttaako nivelrikkoon jokin luontaistuote esim. nokkos-kalkki-inkivääri-vihersimpukka vai mainostetaanko sitä turhaan? Olen muuten perusterve ja kova liikkumaan.

Hyaluronaattia sisältyy ruiskeina annettaviin lääkkeisiin (Artzal, Hyalgan). Näitä valmistajat mieluusti kutsuvat myös ”kukonhelttauutteiksi”, kun hyaluronaattia lienee joskus eristetty kukon heltasta, vaikka sitä nykyään valmistetaan teollisin menetelmin bakteereita hyväksi käyttäen.

Hyaluronaattia esiintyy normaalisti mm. rustoissa ja elimistö tuottaa sitä osana paranemis- ja korjausprosesseja. Siksi on tuntunut luonnolliselta ajatella, että ruiskuttamalla hyaluronaattia nivelrikon vaivaamaan niveleen tämä auttaisi jotenkin kuluneita rustoja korjautumaan. Paljon näitä ruiskeita annetaankin polven nivelrikon hoitamiseksi, ja tutkimusten mukaan se lievittää polvikipuja noin 12–24 viikoksi hieman lumelääkettä paremmin. Sen sijaan lonkan nivelrikon hoidossa hyaluronaattia ei juuri käytetä, osittain varmaan siksi, että lääkkeen ruiskuttaminen lonkkaniveleen on melko paljon hankalampaa kuin polviniveleen. Siksi myös tutkimukset hyaluronaatin käytöstä lonkan nivelrikon hoidossa ovat harvinaisia, eivätkä niiden tuloksetkaan ole kovin rohkaisevia.

Kasvisuutteiden käytöstä on niin ikään melko niukasti tutkimustietoa, mutta näyttää siltä, että esimerkiksi inkivääri- ja avokadouutteet voivat lievittää kipua, joskaan ne eivät ole tulehduskipulääkkeiden veroisia.

Nivelrikko on laaja-alainen nivelen rappeutumisprosessi, joka koskee sekä nivelen rustoja että nivelen ympäristöä. Alkanutta prosessia ei voi oikein millään keinoin pysäyttää, mutta vaivojen pahenemista voi hidastaa pysymällä aktiivisesti liikkeellä. Liikunnassa on tärkeää sekä nivelen liikelaajuuden että ympärillä olevan lihasvoiman ylläpito ja kehittäminen. Lonkkanivelelle tekevät hyvää esimerkiksi uinti, vesijumppa hiihto ja pyöräily, mutta myös reipas kävely päivittäin on tarpeellista. Pitkän päälle voi silti tulla harkittavaksi keinonivelen laitto.

Osmo Saarelma
Yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.