Mistä ruoka-aineista kaliumia saadaan ja mikä kaliumin puutteen merkitys oikein on?

Terveelle ihmiselle ei yleensä synny kaliumin puutetta jos ruokavalio on tavallisen monipuolinen. Kaliumin puute voi kehittyä nesteenpoistolääkkeitä eli diureetteja käytettäessä. Näin on ollut laita kysyjilläkin. Nesteenpoistolääkkeitä taas käytetään yleisesti muun muassa lievän verenpaineen hoidossa, johon ne ovatkin hyviä, edullisia ja luotettavia lääkkeitä.

Nesteenpoistolääkkeet poistavat elimistöstä myös kaliumia, ja liian alhainen veren kaliumpitoisuus voi altistaa sydämen rytmihäiriöille. Hyvin alhainen kaliumpitoisuus voi aiheuttaa voimattomuutta. Kaliumin menettämisen ehkäisemiseksi nesteenpoistolääkkeessä käytetään usein itse asiassa kahden lääkkeen yhdistelmää, joista toisen tehtävänä on estää kaliumin menettämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Diureettihoidon kestäessä on kuitenkin syytä seurata veren kaliumpitoisuutta, alkuun hieman tiuhemmin ja jatkossa harvakseltaan. Jos veren kaliumarvo laskee alle normaalina pidettävän alarajan (rajana pidetään yleensä lukemaa 3,5 millimoolia litrassa) kaliumin saantia on syytä lisätä joko ravinnosta tai kaliumtabletteina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksi tavallinen kaliumtabletti sisältää 750 mg kaliumia. Ravintoaineista kaliumia on melko runsaasti esimerkiksi soijajauhossa ja perunassa, joissa molemmissa on kuivattuna noin 2 000 mg 100grammassa. Kaliumia on myös runsaasti kasviksissa, esimerkiksi vihreässä salaatissa tai porkkanassa noin 360–390 mg 100 grammassa. Niinpä korvatakseen yhden tabletin verran kaliumia, on syötävä runsaat 200 grammaa kasviksia. Hyvin käyttökelpoisia tietoja elintarvikkeiden ravintoainekoostumuksesta on muuten saatavissa Kansanterveyslaitoksen ylläpitämästä Fineli-elintarvikkeiden koostumistietopankista www.fineli.fi .

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Liian korkea kaliumarvo? Liiasta pähkinöiden napsimisestako? Pitääkö yli 90-vuotiaan miehen alkaa rajoittaa syömisiään? Hänellä vaivana liian matala verenpaine eturauhaslääkityksen vuoksi. Ruokailun yhteydessä syötävä vastapainoksi effortilia estämään pyörtymisen...

  • ylös 80
  • alas 100
MARI

minulla on astma ja sydämen vajaatoiminta,tuli yskää eli flunssaa ja ahdistamaan alkoi,että olo tuli vaikeaksi

minulla on lääkityksenä ollut furesis 2 vrk ja muita sydänlääkkeitä,tuo 2 tabl. on ollut joulusta asti kun oli nilkoissa turvotusta.niinpä menin lääkäriin K SUOLA-ARVO OLI 2,7,lääkäri vaihtoi heti toiseen,muuten kun taas oli tuota turvotusta aikalailla söin viikon 4 tabl.2x2.niin sain nyt nesteenpoistolääkkeeksi spironolactone 1x1 päivässä,olo on kyllä jo helpottunut vähän.onkohan nyt suunta parempaanpäin.nesteenpoistolääkkeenhan pitaisi poistaa nestettä minulla paino vain nousi outoa.

  • ylös 23
  • alas 22
Sisältö jatkuu mainoksen alla