Minulla on ollut kaksi kertaa laskimoveritulppa vasemmassa jalassa. Jalkaa turvottaa vieläkin ja nivusta särkee joskus. Harrastan sauvakävelyä päivittäin ja käytän silloin välillä kaupasta ostettuja tukisukkia. Kuinka saan turvotuksen jalassa laskemaan, että voisin liikkua ilman särkyä?

Syvän laskimotukoksen tunnettuja jälkihaittoja ovat turvotus ja särky, mikä johtuu laskimoiden vajaatoiminnasta. Sille on oma nimikkeensäkin: post tromboottinen syndrooma eli tukoksen jälkeinen oireyhtymä.

Laskimotukos vaurioittaa laskimoiden sisällä olevia läppiä ja syvien ja pinnallisten laskimoiden välisiä yhdyslaskimoita. Tällöin laskimot laajenevat ja veren paluu laskimoista sydämeen hidastuu. Laskimoiden sisälle pakkautuva veri nostaa siellä painetta ja nestettä alkaa tihkua suonten ulkopuoliseen tilaan turvottaen raajaa. Turvotus aiheuttaa särkyä, joka lisääntyy jos istutaan tai seisotaan pitkään. Tällainen laskimoiden vajaatoiminnasta aiheutuva turvotus voi pahimmillaan johtaa säärihaavojen kehittymiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Laskimotukosta hoidetaan veren hyytymistä heikentävällä hoidolla, jonka tarkoituksena on estää tukoksen laajeneminen ja siitä irtoavien keuhkoveritulppien muodostuminen. Hoito pienentää jo muodostunutta tukosta mutta harvoin poistaa sitä kokonaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos tuore tukos ulottuu korkeammalle kuin nivuseen tai on turvottanut jalkaa kauttaaltaan, voidaan tukosta pyrkiä liuottamaan lääke­infuusiolla. Hoitoon liittyy kuitenkin suurempi vuotoriski kuin tavalliseen hyytymistä heikentävään lääkehoitoon.

Tukoksen hoidon lisäksi raajan turvotusta pitää ehkäistä kysyjän kuvaamien jälkihaittojen ehkäisemiseksi. Nykyisin lähes kaikki laskimo­tukokset hoidetaan kotona ja potilaat saavat liikkua: jalka nostetaan toistuvasti koholle ja pitkää istumista vältetään. Alkuvaiheessa jalka sidotaan ideaalisiteen tyyppisellä venyvällä siteellä turvotuksen estämiseksi. Sidonta tehdään kiertämällä säärtä yhdensuuntaisesti ja polvea kohti höllentäen.

Potilaat ohjataan hankkimaan sen jälkeen paineluokiteltu hoitosukka (luokka II), jota suositellaan käytettäväksi 1–2 vuoden ajan. Jos tukos on ollut säären alueella ja turvotus on nopeasti laskenut, kolmen kuukauden käyttö saattaa olla riittävä. Jatkohoidossa voi senkin jälkeen käyttää tavallista tuki- tai lentopolvisukkaa, joissa nykyisin on leveä kiristämätön yläresori ja jotka on helppo vetää jalkaan.

Kysyjän kuvaaman oireiston estossa on siis tärkeintä heti tukoksen toteamisen jälkeen aloitettu turvotusta ehkäisevä sidos- ja asentohoito, jota jatketaan riittävän kauan. Jos laskimovaurioita on kuitenkin päässyt syntymään, niiden aiheuttamia oireita voi  pienentää fysikaalisin keinoin: joka aamu ennen ylösnousua tukisukka jalkaan, päivän mittaan jalka useampia kertoja joksikin aikaa koholle.

Istuminen pitää katkaista vähän väliä kävelemällä, jotta laskimoita ympäröivät lihakset lypsävät laskimoverta painovoimaa vastaan takaisin sydämeen. Ylipaino ja varsinkin keskivartalolihavuus lisäävät alaraajojen turvotusta, joten sen vähentämisestä on hyötyä.

Jos näillä keinoilla ei saavuteta tyydyttävää tulosta, voidaan laskimoiden tilaa selvittää dopler-tutkimuksella. Vaikeissa tapauksissa harkitaan laskimoläppien kirurgista korjausta, mutta tämän hoidon hyödystä ei ole selkeää näyttöä.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla