Olen lukenut että miehillä alkoholin käytön riskiraja on 24 annosta viikossa. Haluaisin saada tietää, mitä kaikkia riskejä on, jos tämän rajan säännöllisesti ja moninkertaisesti ylittää. Aviomieheni, 49-vuotias, juo keskiolutta päivittäin hyvinkin runsaasti. Työpäivän päätteeksi olutta kuluu 3–4 litraa, ja viikonlopun aikana kulutus on kahdessa vuorokaudessa 12–16 litraa ellei enemmänkin. Hänen normaali kulutuksensa on siis lähes 80 annosta viikossa. Hän juo olutta pitkin päivää eikä yleensä vaikuta kovin päihtyneeltä, mutta asia silti sekä ahdistaa että huolestuttaa minua.

Kysyjän huoli on kovasti aiheellinen. Yleisesti käytetyt alkoholin riskirajat kuvaavat sitä, että henkilön riski sairastua alkoholisairauksiin suurenee, jos viikkokulutus ylittyy. Näitä sairauksia ovat ennen kaikkea sydämen, verisuonten ja hermoston sairauksia. Mihin sitten riskiraja vedetään, riippuu siitä, kuinka suuresta riskistä puhutaan. Eri maissa myös kulttuuriset tekijät näyttävät vaikuttavan siihen, millainen alkoholinkäyttö katsotaan haitalliseksi. Meillä haitat näyttävät lisääntyvät humalahakuisen juomisen seurauksena. Suomalainen Käypä hoito -suositus asettaa sellaiseksi ylärajaksi, josta keskimäärin ei ole haittaa miehille, 3 ravintola-annosta päivässä (noin 20 annosta viikossa) ja naisille 1,5 annosta päivässä (noin 10 annosta viikossa).

Kysyjän aviomiehen kulutus ylittää haitattomaksi katsotun kulutuksen ylärajan moninkertaisesti. Käytetyt määrät ovat sellaisia, että niistä mitä suurimmalla todennäköisyydellä on huomattavia terveyshaittoja. Runsas alkoholin käyttö lisää todennäköisyyttä sairastua moniin sairauksiin, kuten maksakirroosiin, ruoansulatuskanavan syöpiin, haimatulehdukseen, verenpainetautiin ja tämän seurauksena sydämen ja aivoverenkierron sairauksiin. Lisäksi alkoholinkäyttö lisää riskiä joutua tapaturmiin.

Kuvatut olutmäärät sisältävät jo pelkästään energiaa noin 1800 kilokaloria päivässä. Se on puolet kevyttä työtä tekevän päivittäisestä energiatarpeesta. Siksi runsas oluenjuonti yleensä johtaa myös ylipainoon ja tästä johtuviin terveysongelmiin, kuten diabetesriskin lisääntymiseen ja tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin. Lisäksi tuollaiset määrät aiheuttavat vähitellen monenlaista muutakin haittaa, kuten keskushermoston vaurioita ja impotenssia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka yksilöllinen vaihtelu elimistön kyvystä kestää alkoholia on suuri, on erittäin todennäköistä, että näillä määrillä haitoista on nyt jo ainakin viitteitä, esimerkiksi kohonneena verenpaineena. Mikäli kulutus jatkuu samanlaisena, haitat vain lisääntyvät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyjää varmaankin askarruttaa, mitä hän voisi tehdä. Oleellista olisi, että aviomies tulisi tietoiseksi käyttämänsä alkoholimäärän haitoista sekä nyt että varsinkin tulevaisuudessa. Keinoista vähentää oluenkäyttöä ja löytää vaihtoehtoja nykyisille elintavoille voi keskustella esimerkiksi paikallisen terveydenhoitajan tai A-klinikan työntekijän kanssa. Internetistä on myös saatavilla paljon tietoa ja neuvoja osoitteesta www.paihdelinkki.fi.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla