Mitä tarkoittaa, kun sydän on kooltaan normaalin ylärajoilla. Pitääkö siitä olla huolissaan?

Kysymys liittynee rintakehän röntgenkuvaan, jossa sydän näkyy vaaleana varjona tummien keuhkojen välissä. Varjokuvan perusteella voidaan arvioida sydämen koko. Röntgenlääkäri voi mitata sydänvarjon joitakin läpimittoja, joiden avulla lasketaan summittaisesti sydämen tilavuus.

Sydämen kokoon vaikuttavat monet seikat. Monissa sydämen läppävioissa ja hoitamattomassa verenpainetaudissa sydän joutuu tekemään tavallista enemmän työtä, minkä vuoksi se suurenee. Ilmiö on sama kuin luurankolihaksissa, joiden koko kasvaa, kun ne joutuvat tekemään paljon työtä punttisalilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suurentuneen sydämen takana ei aina ole sairaus. Kestävyysjuoksijan sydän voimistuu ja suurenee kovan harjoittelun seurauksena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos röntgenlääkäri on sanonut sydämen olevan normaalin ylärajoilla, se ei vielä merkitse, että sydän olisi suurentunut. Pelkän sydämen koon perustella ei sydänsairauksista voida päätellä paljoakaan. Sydämen sairauksiin liittyy muita merkkejä, jotka yleensä paljastuvat jo lääkärin tutkimuksessa. Jos verenpaine on normaali eikä sydämestä ole stetoskoopilla kuulunut sivuääniä läppävikojen merkkinä, normaalin ylärajoilla olevasta sydämestä ei tarvitse olla lainkaan huolissaan.

Rintakehän röntgenkuva ei ole sydämen koon arvioinnissa kovin tarkka tutkimus. Paljon tarkempi käsitys sydämen mitoista saadaan sydänlääkärin tekemällä kaikututkimuksella.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla