Aloitin puoli vuotta sitten hormonihoidon vaihdevuosioireiden vuoksi. Kuukautiset olivat olleet pois lähes kaksi vuotta ennen hoidon aloitusta. Aloitettu valmiste on tablettihoito, jota syödään jatkuvasti ja jokaisessa tabletissa on sekä estrogeenia että keltarauhashormonia. Minulla alkoi verinen vuoto, jonka vuoksi tehtiin kaavinta. Mitään erityistä ei löytynyt ja lääkäri oli kehottanut jatkamaan samaa hormonivalmistetta. Tiputteluvuoto on jatkunut ajoittain ja olen huolissani.

Vaihdevuosioireita voidaan hoitaa tehokkaasti hormonihoidolla. Oireiden hoitoon tarvitaan estrogeenia joko suun tai ihon kautta. Estrogeeni paksuntaa kohdun limakalvoa ja voi pitkään käytettynä aiheuttaa kohdun limakalvolle paksuntumista ja kudosmuutoksia. Kohdun limakalvoa suojataan käyttämällä keltarauhashormonia. Tähän on useampia tapoja.

Keltarauhashormoni voidaan antaa jaksoittain, 10–14 vrk ajan kerran kuussa, tällöin seurauksena on kuukautisvuodon tyyppinen tyhjentymisvuoto. Jos keltarauhashormoni annetaan pienenä annoksena päivittäin, yhdessä estrogeenin kanssa, vuodot pysyvät yleensä pois. Tämä hoito onnistuu, kun naisen omien kuukautisten loppumisesta on kulunut riittävästi aikaa, tai perinteisellä hoidolla tyhjentymisvuodot ovat niukentuneet. Keltarauhashormoni voidaan myös annostella suoraan kohtuonteloon hormonikierukan avulla, jolloin vältetään vuodot.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyjän tapauksessa vuodoton hoito ei ole onnistunut, vaikka omat kuukautiset olivat jo loppuneet pari vuotta aiemmin. Yleissääntönä voi pitää, että vuodotonta hoitoa voi yrittää, jos kuukautisten loppumisesta on yli vuosi. Silloinkin jopa puolelle naisista tulee ainakin niukkaa tiputteluvuotoa ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Vuotojen pitäisi kuitenkin loppua puolen vuoden kuluessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos vuotohäiriöt pitkittyvät tai tulee runsasta vuotoa, pitää kohdun tilanne tutkia. Yleensä kaavintaa ei tarvita, mutta kysyjän tapauksessa siihen ilmeisesti turvauduttiin, koska vuoto oli runsasta. Pelkkä gynekologinen tutkimus ei riitä vaan kohdun limakalvon paksuus ja rakenne pitää tutkia emättimen kautta tehtävällä ultraäänitutkimuksella. Samalla nähdään, onko kohdussa myoomia tai muuta poikkeavaa. Kohdun limakalvolta otetaan kudosnäyte pehmeällä kapealla muovikatetrilla, sen avulla voidaan selvittää kudosmuutokset. Tämä tutkimus on syrjäyttänyt kaavinnan lähes kokonaan.

Jos vuotohäiriöt jatkuvat, vaikka tutkimuksissa ei mitään syytä ole löytynyt, kannattaa harkita hoitomuodon vaihtamista. Vaikka ylimääräinen vuoto ei ole vaarallista, se on kuitenkin turha hoidon haitta. Lääkärin kannalta tilanne taas aiheuttaa pohdintaa, milloin vuotojen vuoksi pitää tehdä uudet tutkimukset. Hoitovaihtoehtoja on useampia ja niistä kannattaa keskustella gynekologin kanssa.

Hormonityypin tai -annoksen vaihto voi auttaa.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla