30-vuotias nainen kysyy minipillerien käytöstä. Hänellä on ollut yksi normaali raskaus aiemmin. Sen jälkeen hän on kokeillut raskauden ehkäisyyn erilaisia yhdistelmäpillereitä, mutta ne eivät ole sopineet. Hankalin sivuoire on ollut mielialan lasku. Nyt hän on kokeillut Minipill-valmistetta. Se on sopinut muuten oikein hyvin, mutta kuukautiset ovat jääneet kokonaan pois. Alkuvaiheessa oli veristä tiputtelua, mutta nyt ei puoleen vuoteen ole ollut vuotoja. Ennen pillerien käyttöä kuukautiskierto oli säännöllinen. Raskaustesti on ollut negatiivinen. Vuodottomuus ei kysyjää haittaa, mutta hän miettii, onko tästä terveysvaaraa, esimerkiksi kohtusyöpäriskiä. Muuten pillerit sopivat hyvin.

Yhtä kaikille sopivaa ehkäisymenetelmää ei ole. Yhdistelmäehkäisypillerit sisältävät naishormonia (estradiolia) ja keltarauhashormonia (progestiinia). Minipillerit sisältävät pelkkää keltarauhashormonia. Hormoniehkäisyllä pyritään estämään munarakkulan kypsyminen, munasolun irtoaminen tai hedelmöityminen. Jos pillerit eivät sovi, kannattaa kokeilla toista valmistetta. Kysyjän kohdalla tämä vaihto on onnistunut: yksi pillereiden mahdollinen haittavaikutus, mielialan heittely, on minipillereiden käytön aikana jäänyt pois. 

Vähän yleistietoa minipillereistä: Progestiinia sisältäviä ehkäisyvalmisteita voivat käyttää sellaiset naiset, joilta estrogeenin käyttö on kielletty tai sitä ei suositella. Progestiinin käyttö ei lisää veritulppariskiä. Menetelmän voivat siten valita myös veritulpan sairastaneet, verenpainetautia sairastavat, diabeetikot ja yli 35-vuotiaat tupakoitsijat. Rintasyövän sairastaneelle minipillereitä ei suositella. Mitään ikärajoja valmisteelle ei ole. Minipillereitä voidaan käyttää myös imetyksen aikana.

Minipillereitä otetaan säännöllisesti päivittäin, ilman taukoja. Tästä seuraavia sivuoireita ovat kuukautiskiertojen epäsäännöllisyys, tiputteluvuodot tai toisaalta vuotojen loppuminen lähes kokonaan. Nykyisillä minipillereillä kuukautiset jäävät pois ehkä joka kolmannella naisella. Tästä ei ole mitään terveydellistä haittaa, päinvastoin. Kun kuukautiset jäävät ensimmäistä kertaa pois, on viisasta tehdä raskauskoe. Jos pillerit on ottanut säännöllisesti, koetta ei jatkossa tarvitse toistaa. Vuotoa ei tule siitä syystä, että jatkuva pieni keltarauhashormonipitoisuus pitää kohdun limakalvon ohuena, lepotilassa. Samanlainen tilanne syntyy hormonikierukan käytön aikana. Kohtusyöpäriski ei suurennu vaan pienenee.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.