30-vuotias nainen kysyy minipillerien käytöstä. Hänellä on ollut yksi normaali raskaus aiemmin. Sen jälkeen hän on kokeillut raskauden ehkäisyyn erilaisia yhdistelmäpillereitä, mutta ne eivät ole sopineet. Hankalin sivuoire on ollut mielialan lasku. Nyt hän on kokeillut Minipill-valmistetta. Se on sopinut muuten oikein hyvin, mutta kuukautiset ovat jääneet kokonaan pois. Alkuvaiheessa oli veristä tiputtelua, mutta nyt ei puoleen vuoteen ole ollut vuotoja. Ennen pillerien käyttöä kuukautiskierto oli säännöllinen. Raskaustesti on ollut negatiivinen. Vuodottomuus ei kysyjää haittaa, mutta hän miettii, onko tästä terveysvaaraa, esimerkiksi kohtusyöpäriskiä. Muuten pillerit sopivat hyvin.

Yhtä kaikille sopivaa ehkäisymenetelmää ei ole. Yhdistelmäehkäisypillerit sisältävät naishormonia (estradiolia) ja keltarauhashormonia (progestiinia). Minipillerit sisältävät pelkkää keltarauhashormonia. Hormoniehkäisyllä pyritään estämään munarakkulan kypsyminen, munasolun irtoaminen tai hedelmöityminen. Jos pillerit eivät sovi, kannattaa kokeilla toista valmistetta. Kysyjän kohdalla tämä vaihto on onnistunut: yksi pillereiden mahdollinen haittavaikutus, mielialan heittely, on minipillereiden käytön aikana jäänyt pois. 

Vähän yleistietoa minipillereistä: Progestiinia sisältäviä ehkäisyvalmisteita voivat käyttää sellaiset naiset, joilta estrogeenin käyttö on kielletty tai sitä ei suositella. Progestiinin käyttö ei lisää veritulppariskiä. Menetelmän voivat siten valita myös veritulpan sairastaneet, verenpainetautia sairastavat, diabeetikot ja yli 35-vuotiaat tupakoitsijat. Rintasyövän sairastaneelle minipillereitä ei suositella. Mitään ikärajoja valmisteelle ei ole. Minipillereitä voidaan käyttää myös imetyksen aikana.

Minipillereitä otetaan säännöllisesti päivittäin, ilman taukoja. Tästä seuraavia sivuoireita ovat kuukautiskiertojen epäsäännöllisyys, tiputteluvuodot tai toisaalta vuotojen loppuminen lähes kokonaan. Nykyisillä minipillereillä kuukautiset jäävät pois ehkä joka kolmannella naisella. Tästä ei ole mitään terveydellistä haittaa, päinvastoin. Kun kuukautiset jäävät ensimmäistä kertaa pois, on viisasta tehdä raskauskoe. Jos pillerit on ottanut säännöllisesti, koetta ei jatkossa tarvitse toistaa. Vuotoa ei tule siitä syystä, että jatkuva pieni keltarauhashormonipitoisuus pitää kohdun limakalvon ohuena, lepotilassa. Samanlainen tilanne syntyy hormonikierukan käytön aikana. Kohtusyöpäriski ei suurennu vaan pienenee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla