Se että kaikki menee aina hyvin ei ole realistista eikä takaa tyytyväisyyttä. Sen tuo vastoinkäymisistä selviäminen.

Usein ajattelemme, että tyytyväisyys elämään nousee idyllisistä olosuhteista: pilvetön taivas, loputtomasti lomaa, reippaasti rahaa eikä yhtään hirvikärpästä! Poissa kaikki huolet.

Ja jep, kyllä se mielialaa nostaakin, kun loma onnistuu! Mutta onko kenenkään elämä pelkkää lomaa?

Tai jos on, kuinka tyytyväisiä ovat miljonäärit, lottovoittajat ja eläkeläiset etelän auringossa? Entä elämässään helpolla päässet, kaiken lahjaksi saanet ihmiset? Valittavatko he vähemmän? Kiittävätkö he enemmän?

Kovia kokenut ja onnellinen

Miksi kovia kokenut ihminen saattaa suhtautua elämään huomattavan tyynesti ja kannustaa muita?

– Haasteista selviäminen lisää tyytyväisyyttä, kun ihminen huomaa, että hän pärjää ja selviää, vaikka välillä joutuukin lujille, toteaa psykologi ja psykoterapeutti Tuija Turunen..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hän on työkseen hoitanut vakavasti traumatisoituneita ja väitellyt traumoista toipumisesta, joten hän suhtautuu hyvin realistisesti elämään.

– Eihän kenenkään elämä voi olla pelkkiä hyviä asioita, koska elämään kuuluvat myös haasteet ja hankalat, joskus hyvinkin vaikeat ajat. Selviämiskyvystä löytyy uusi näkökulma kestävään tyytyväisyyteen.

Kulmakivenä on uudehko käsite resilienssi, joka tarkoittaa sinnikkyyttä, joustokykyä, palautumiskykyä ja kykyä päästä eteenpäin vastoinkäymisistä.

– Resilienssi on meihin sisään rakennettu ominaisuus. Useimmat ihmiset selviävät vaikeistakin asioista, kunhan saavat riittävästi tukea, Turunen muistuttaa.

Treenaa taitoa, jota vaikeudet kehittävät

Harva tulee ajatelleeksi, että selviytymiskykykin on eräänlainen taito: se vahvistuu, kun sitä joutuu harjoittamaan.

– Kun selviytyy jostakin vaikeasta asiasta, se antaa luottamusta elämään. Eli ilman hankalia kokemuksia resilienssi ei vahvistu, Turunen painottaa.

Tyytyväisyyttä omaan elämäänsä voi vahvistaa siten, että menneiden vastoinkäymisten ja virheiden sijasta muisteleekin sitä, mistä kaikesta on selvinnyt. Minkä läpi olet tullut.

– Silloin voi miettiä, missä tilanteessa alkoi helpottaa, mitkä seikat auttoivat vaikeuksien läpi. Huomio kannattaa suunnata omiin toimiin ja muistella, mitä rakentavaa osasin tehdä päästäkseni eteenpäin.

Asiantuntija: Tuija Turunen, johtava psykologi, psykoterapeutti, Terveystalo.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla