Olen nuori nainen ja minua ovat jo vuosikausia vaivanneet säryt alaselässä. Selkää on tutkittu ja röntgenkuvissa paljastui jotain rustottumaa. Lääkintävoimistelua on kokeiltu huonolla tuloksella. Öisin alaselkäni on kuin tulessa, ja kuukautisten aikaan vaivat vaan yltyvät.

Selkäkivut ovat hyvin tavallisia. Useimmilla ne tulevat silloin tällöin ja muutaman päivän jälkeen häipyvät. Osalla selkä vaan vaivaa kuukausitolkulla. Tällöin on syytä lääkärin tutkia, onko takana jokin äkillistä hoitoa vaativa sairaus. Tällainen voi olla nikaman tulehdus tai paha välilevyn esiin luiskahdus. Useimmiten tällaisia syitä ei löydy. Näissä tapauksissa viime aikoina on selvinnyt, että lepo ei auta, mutta selän käyttö usein tuo helpotusta. Puhutaan selkäkoulusta, mikä merkitsee melko kovaa harjoitteluohjelmaa. Näin yksinkertaista pitkittyneiden selkävaivojen ei kuitenkaan ole. Tarvitaan usein tulehduskipulääkkeitä, joskus "sopeutumisvalmennusta" selän kanssa pärjäämiseen.

Edellä oleva siis yleisesti alaselän vaivoista. Kysyjän kuvaus oireistaan on paljon pitempi kuin mitä tähän palstalle mahtuu. Oireissa pistää silmään, että selkä vaivaa etenkin öisin, siis levossa. Selkärangan sairauksissa vaiva ilmenee pääasiassa selkää käyttäessä, esimerkiksi työssä. Toinen merkittävä piirre on, että kuukautisten aikaan vaivat yltyvät. Nämä piirteet herättävät epäilyn, että vaivat johtuvat muusta kuin selkärangasta.

Lääketieteessä on tuttua, että sairauksien oireet voivat olla hämääviä. Esimerkiksi kovan ja äkillisen ylävatsakivun takana on useimmiten vatsan elinten sairaus, mutta joskus sydäninfarkti. Alaselän vaivat yleensä ovat selkärangasta lähtöisin, mutta on muitakin sairauksia, jotka aiheuttavat selän alueen kipua. Esimerkiksi jotkut gynekologiset sairaudet, etenkin endometrioosi, ilmenevät joskus selkävaivoina.
Olen yleensä haluton antamaan mitään tarkkoja ohjeita yksittäisille henkilöille tällä palstalla. Diagnoosit ja ohjeet voivat mennä metsään, kun potilasta näkemättä ei ole mahdollista perehtyä tilanteeseen syvemmin. Tässä tapauksessa kuitenkin tuntuu siltä, että selkävaivan syytä on aiheellista etsiä muualta kuin selkärangasta. Ainakin gynekologilla kannattaisi käydä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.