Olen nuori nainen ja minua ovat jo vuosikausia vaivanneet säryt alaselässä. Selkää on tutkittu ja röntgenkuvissa paljastui jotain rustottumaa. Lääkintävoimistelua on kokeiltu huonolla tuloksella. Öisin alaselkäni on kuin tulessa, ja kuukautisten aikaan vaivat vaan yltyvät.

Selkäkivut ovat hyvin tavallisia. Useimmilla ne tulevat silloin tällöin ja muutaman päivän jälkeen häipyvät. Osalla selkä vaan vaivaa kuukausitolkulla. Tällöin on syytä lääkärin tutkia, onko takana jokin äkillistä hoitoa vaativa sairaus. Tällainen voi olla nikaman tulehdus tai paha välilevyn esiin luiskahdus. Useimmiten tällaisia syitä ei löydy. Näissä tapauksissa viime aikoina on selvinnyt, että lepo ei auta, mutta selän käyttö usein tuo helpotusta. Puhutaan selkäkoulusta, mikä merkitsee melko kovaa harjoitteluohjelmaa. Näin yksinkertaista pitkittyneiden selkävaivojen ei kuitenkaan ole. Tarvitaan usein tulehduskipulääkkeitä, joskus "sopeutumisvalmennusta" selän kanssa pärjäämiseen.

Edellä oleva siis yleisesti alaselän vaivoista. Kysyjän kuvaus oireistaan on paljon pitempi kuin mitä tähän palstalle mahtuu. Oireissa pistää silmään, että selkä vaivaa etenkin öisin, siis levossa. Selkärangan sairauksissa vaiva ilmenee pääasiassa selkää käyttäessä, esimerkiksi työssä. Toinen merkittävä piirre on, että kuukautisten aikaan vaivat yltyvät. Nämä piirteet herättävät epäilyn, että vaivat johtuvat muusta kuin selkärangasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääketieteessä on tuttua, että sairauksien oireet voivat olla hämääviä. Esimerkiksi kovan ja äkillisen ylävatsakivun takana on useimmiten vatsan elinten sairaus, mutta joskus sydäninfarkti. Alaselän vaivat yleensä ovat selkärangasta lähtöisin, mutta on muitakin sairauksia, jotka aiheuttavat selän alueen kipua. Esimerkiksi jotkut gynekologiset sairaudet, etenkin endometrioosi, ilmenevät joskus selkävaivoina.
Olen yleensä haluton antamaan mitään tarkkoja ohjeita yksittäisille henkilöille tällä palstalla. Diagnoosit ja ohjeet voivat mennä metsään, kun potilasta näkemättä ei ole mahdollista perehtyä tilanteeseen syvemmin. Tässä tapauksessa kuitenkin tuntuu siltä, että selkävaivan syytä on aiheellista etsiä muualta kuin selkärangasta. Ainakin gynekologilla kannattaisi käydä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla