Mieltäni vaivaa asia, johon pyytäisin saada valaistusta. Olen 59-vuotias nainen. Kohtu on poistettu 42-vuotiaana, munasarjat jätettiin. Vaihdevuosioireet alkoivat normaalisti 50 vuoden iässä. Hormonihoitona on ollut estrogeenilaastari. Nyt olen yrittänyt jättää estrogeenin pois, mutta oireet ovat palanneet kiusallisina. Mieltäni ei niinkään huoleta rintasyövän mahdollisuus kuin munasarjasyövän riski. Sehän voi muhia oireettomana ja levitä kaikessa rauhassa. Kysymys kuuluukin: voinko luottaa siihen että kasvaimet munasarjoissa voidaan luotettavasti havaita emättimen kautta otetussa ultraäänitutkimuksessa? Vai pitäisikö kenties poistattaa munasarjat kokonaan?

Munasarjasyöpä on toiseksi yleisin gynekologinen syöpä. Kaikista naisten syövistä se on kuudenneksi yleisin. Uusia tapauksia on vuosittain noin 500, esiintymisiän huippu on 65 vuotta. Salakavalaksi syövän tekee taudin luonne: se on alkuvaiheessaan oireeton, minkä vuoksi sen toteaminen yleensä viivästyy. Siksi ennuste on huonompi kuin muilla gynekologisilla syövillä. Hoidon keskittämisen ja hoitomenetelmien kehittymisen myötä hoitotulokset ovat kuitenkin parantuneet.

Ultraäänitutkimus on parantanut munasarjasyövän diagnosointia. Aivan alkuvaiheessaan munasarjasyöpää ei kuitenkaan kuvantamistutkimuksilla voida nähdä. Verikokeillakaan ei syöpää voida varhaisvaiheessaan löytää. Kasvainmerkkiaineet tutkitaan verestä vasta, kun epäillään munasarjasyöpää oireiden tai UÄ-tutkimuksen perusteella. Määritys ei kuitenkaan riitä diagnoosin tekoon. Papa-koekaan ei löydä munasarjasyöpää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Munasarjasyöpää ei suoranaisesti voida ehkäistä. On hyvä tietää, että ehkäisypillereiden käyttö ja synnytykset pienentävät riskiä sairastua munasarjasyöpään. Kohdunpoistokin näyttää vähentävän riskiä. Periytyvä alttius munasarjasyövälle on harvinaista. Jos naisen kahdella tai useammalla lähisukulaisella on todettu munasarjasyöpä, pidetään perinnöllisyysneuvontaa aiheellisena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos on tiedossa huomattava perinnöllinen alttius, voidaan munasarjat poistaa ennaltaehkäisevästi, esimerkiksi 40 vuoden iässä.

Kysyjän tapauksessa leikkaus ei ole perusteltu, seurannassa ei valitettavasti voida mitään lisätutkimuksia hyödyntää. Vaihdevuosien hormonihoidon vaikutuksesta munasarjasyövän riskiin on ristiriitaisia tutkimustuloksia; jos vaikutusta on, se on hyvin pieni.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla