Mieltäni vaivaa asia, johon pyytäisin saada valaistusta. Olen 59-vuotias nainen. Kohtu on poistettu 42-vuotiaana, munasarjat jätettiin. Vaihdevuosioireet alkoivat normaalisti 50 vuoden iässä. Hormonihoitona on ollut estrogeenilaastari. Nyt olen yrittänyt jättää estrogeenin pois, mutta oireet ovat palanneet kiusallisina. Mieltäni ei niinkään huoleta rintasyövän mahdollisuus kuin munasarjasyövän riski. Sehän voi muhia oireettomana ja levitä kaikessa rauhassa. Kysymys kuuluukin: voinko luottaa siihen että kasvaimet munasarjoissa voidaan luotettavasti havaita emättimen kautta otetussa ultraäänitutkimuksessa? Vai pitäisikö kenties poistattaa munasarjat kokonaan?

Munasarjasyöpä on toiseksi yleisin gynekologinen syöpä. Kaikista naisten syövistä se on kuudenneksi yleisin. Uusia tapauksia on vuosittain noin 500, esiintymisiän huippu on 65 vuotta. Salakavalaksi syövän tekee taudin luonne: se on alkuvaiheessaan oireeton, minkä vuoksi sen toteaminen yleensä viivästyy. Siksi ennuste on huonompi kuin muilla gynekologisilla syövillä. Hoidon keskittämisen ja hoitomenetelmien kehittymisen myötä hoitotulokset ovat kuitenkin parantuneet.

Ultraäänitutkimus on parantanut munasarjasyövän diagnosointia. Aivan alkuvaiheessaan munasarjasyöpää ei kuitenkaan kuvantamistutkimuksilla voida nähdä. Verikokeillakaan ei syöpää voida varhaisvaiheessaan löytää. Kasvainmerkkiaineet tutkitaan verestä vasta, kun epäillään munasarjasyöpää oireiden tai UÄ-tutkimuksen perusteella. Määritys ei kuitenkaan riitä diagnoosin tekoon. Papa-koekaan ei löydä munasarjasyöpää.

Munasarjasyöpää ei suoranaisesti voida ehkäistä. On hyvä tietää, että ehkäisypillereiden käyttö ja synnytykset pienentävät riskiä sairastua munasarjasyöpään. Kohdunpoistokin näyttää vähentävän riskiä. Periytyvä alttius munasarjasyövälle on harvinaista. Jos naisen kahdella tai useammalla lähisukulaisella on todettu munasarjasyöpä, pidetään perinnöllisyysneuvontaa aiheellisena.

Jos on tiedossa huomattava perinnöllinen alttius, voidaan munasarjat poistaa ennaltaehkäisevästi, esimerkiksi 40 vuoden iässä.

Kysyjän tapauksessa leikkaus ei ole perusteltu, seurannassa ei valitettavasti voida mitään lisätutkimuksia hyödyntää. Vaihdevuosien hormonihoidon vaikutuksesta munasarjasyövän riskiin on ristiriitaisia tutkimustuloksia; jos vaikutusta on, se on hyvin pieni.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.