Minulla on jumppakerhoni jäsenten kanssa yhteinen ongelma: lähes jokaisella on kivulias häntäluu. Kipu voi estää istuallaan tehtävien jumppaliikkeiden tekemisen kokonaan ja vaivaa pitkään istuessa. Liikunta ei ole mitään mummojumppaa van kovaa menoa yli tunti yhteen menoon. Mistä häntäluun kipeytyminen saattaa johtua ja mitä sille voisi tehdä?

Jostain syystä tämä muutaman surkastuneen häntänikaman muodostama pieni luu selkärangan alaosassa aiheuttaa melko usein vaivoja. Häntäkuun vaivoilla on erityinen ammattinimityskin, kokkygodynia. Sen alueen kivut voivat kestää pitkään ja joskus, tosin harvoin, niitä joudutaan hoitamaan jopa leikkauksella.

Yleisin syy häntäluun ongelmiin on vamma, esimerkiksi istualleen putoaminen, jota seuraa pitkään jatkuva kipu. Kipuja voi tulla myös pienemmistä häntäluun seutuun kohdistuvista iskuista tai hankauksista, jos ne toistuvat useasti. Ilman vammaa vaivoja voi joskus syntyä muiden häntäluuta rasittavien tilanteiden, esimerkiksi synnytyksen, yhteydessä. Tällöin oireen takana on yleensä jokin synnynnäinen häntäluun rakennevika, jonka vuoksi vaivoja tulee tavallista herkemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun useimmat jumppakerhosta saavat häntäluun seudun vaivoja, syynä ei voi olla muu kuin jotkin jumpan aikana tehdyt liikkeet. Pelkkä lihasrasitus, esimerkiksi selkä- tai lantiolihasten harjoittelu, ei yleensä häntäluun vaivoja aiheuta. Liikkeet joissa häntäluun seutu joutuu lattiaa tai muuta kovaa vasten toistuvasti, voivat vaivoja aiheuttaa. Kuvittelisin että esimerkiksi vatsalihasliike ”linkkuveitsi” kovalla lattialla voi rasittaa häntäluuta.

Pertti Mustajoki
professori

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla