Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mistä johtuu nukkumaan mentyä alkava korvien jyskytys, joka herättää? Minulla on kilpirauhasen liikatoiminnan hoitoa seuranneen vajaatoiminnan korvaushoitona tyroksiini. Kalkkeutunut aorttaläppä on korvattu keinoläpällä. Jyskytys tuntuu sydämen lyöntien tahdissa, mutta se voi tuntua korvissa eri aikaan.

Keinoläpän äänet ovat voimakkaammat kuin oman sydänläpän äänet. Ne kuuluvat usein ilman stetoskooppia ja esimerkiksi junassa ne saattavat kuulua seuraavalle penkkiriville asti. Keinoläppä siis vahvistaa mekaanisesti sydämen sykkeen tuottamaa ääntä. Potilaat kertovatkin lähes poikkeuksetta leikkauksen jälkeisestä sydämen lyöntien häiritsevästä äänestä.

Suurin osa keinoläppäpotilaista kuitenkin sopeutuu nopeasti läpän ”kilkutukseen”. Keinoläppäpotilaan verenpainetta on syytä seurata säännöllisesti. Myös lääkärin suorittama läpän kuuntelu ja muu potilaan verenkierron tilan arviointi on paikallaan noin vuoden välein.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nukkumaan mentyä herättävä sydämen sykkeen ääni on potilaiden usein esiin tuoma oire, joka vaikuttaa lisääntyvän iän mukana. Myös stressi lisää ilmiötä. Syy on monitekijäinen. Iän mukana valtimot jäykistyvät ja yleisesti arvioidaan, että joustavuuden vähenemisen myötä ääniaalto kantautuu voimakkaampana eteenpäin kuin joustavassa valtimopuustossa. Hoitamaton verenpaine, kilpirauhasen liikatoiminta ja esimerkiksi aorttaläpän vuoto lisäävät sykkeen voimaa ja korvissa tuntuvaa jyskytystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös sisäisen hermoston vireystila säätelee vahvasti sydämen sykettä ja sydämen supistumisvoimaa. Vireyden aktivoituessa syke nopeutuu ja sydämen supistuminen voimistuu. Kumpikin lisää sydämen sykkimisen tunnetta rinnassa, samoin kaikua korvissa.

Vireyttä aktivoi fyysisen kuormituksen ohella psyykkinen kuormitus. Jälkimmäinen pääsee usein esiin, kun fyysinen kuormitus puuttuu. Psyykkistä vireyden nousua ei välttämättä tunnisteta silloin, kun se ei liity ulkoiseen tapahtumaan tai erityiseen tilanteeseen. Tällainen tilanne on usein nukkumaan mennessä.
Korvissa kaikuva sydämen syke voi olla häiritsevää, mutta vaarallista se ei ole. Kun oire on uusi, on kuitenkin hyvä tarkistaa verenpaine, samoin muu terveydentila lääkärin vastaanotolla.

Sinikka Pohjolan-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla