Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mistä johtuu nukkumaan mentyä alkava korvien jyskytys, joka herättää? Minulla on kilpirauhasen liikatoiminnan hoitoa seuranneen vajaatoiminnan korvaushoitona tyroksiini. Kalkkeutunut aorttaläppä on korvattu keinoläpällä. Jyskytys tuntuu sydämen lyöntien tahdissa, mutta se voi tuntua korvissa eri aikaan.

Keinoläpän äänet ovat voimakkaammat kuin oman sydänläpän äänet. Ne kuuluvat usein ilman stetoskooppia ja esimerkiksi junassa ne saattavat kuulua seuraavalle penkkiriville asti. Keinoläppä siis vahvistaa mekaanisesti sydämen sykkeen tuottamaa ääntä. Potilaat kertovatkin lähes poikkeuksetta leikkauksen jälkeisestä sydämen lyöntien häiritsevästä äänestä.

Suurin osa keinoläppäpotilaista kuitenkin sopeutuu nopeasti läpän ”kilkutukseen”. Keinoläppäpotilaan verenpainetta on syytä seurata säännöllisesti. Myös lääkärin suorittama läpän kuuntelu ja muu potilaan verenkierron tilan arviointi on paikallaan noin vuoden välein.

Nukkumaan mentyä herättävä sydämen sykkeen ääni on potilaiden usein esiin tuoma oire, joka vaikuttaa lisääntyvän iän mukana. Myös stressi lisää ilmiötä. Syy on monitekijäinen. Iän mukana valtimot jäykistyvät ja yleisesti arvioidaan, että joustavuuden vähenemisen myötä ääniaalto kantautuu voimakkaampana eteenpäin kuin joustavassa valtimopuustossa. Hoitamaton verenpaine, kilpirauhasen liikatoiminta ja esimerkiksi aorttaläpän vuoto lisäävät sykkeen voimaa ja korvissa tuntuvaa jyskytystä.

Myös sisäisen hermoston vireystila säätelee vahvasti sydämen sykettä ja sydämen supistumisvoimaa. Vireyden aktivoituessa syke nopeutuu ja sydämen supistuminen voimistuu. Kumpikin lisää sydämen sykkimisen tunnetta rinnassa, samoin kaikua korvissa.

Vireyttä aktivoi fyysisen kuormituksen ohella psyykkinen kuormitus. Jälkimmäinen pääsee usein esiin, kun fyysinen kuormitus puuttuu. Psyykkistä vireyden nousua ei välttämättä tunnisteta silloin, kun se ei liity ulkoiseen tapahtumaan tai erityiseen tilanteeseen. Tällainen tilanne on usein nukkumaan mennessä.
Korvissa kaikuva sydämen syke voi olla häiritsevää, mutta vaarallista se ei ole. Kun oire on uusi, on kuitenkin hyvä tarkistaa verenpaine, samoin muu terveydentila lääkärin vastaanotolla.

Sinikka Pohjolan-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.