Mistä johtuu kohonnut veren triglyseridi-arvo (2,25). Vaikuttaako luontaistuotteiden käyttö? Entä alkoholi? Millainen ruokavalio alentaa?

Kaikki tuntevat veren kolesterolin, mutta veressä kiertävä toinen rasva triglyseridit on vähemmän tunnettu. Se kuitenkin nykyään mitataan yleensä aina samalla kuin kolesteroli. Kohonnut triglyseridien pitoisuus veressä lisää verisuonisairauksien vaaraa mutta ei niin voimakkaasti kuin kolesteroli. Kysyjän arvo 2,25 mmol/l on kohtalaisesti suurentunut, normaaliarvo on alle 1,70 mmol/l.

Yleisin syy on suureen triglyseridi-arvoon on lihavuus ja etenkin vyötärölihavuus, jossa liikarasvaa kertyy vatsaontelon sisään. Vyötärölihavuuteen liittyy monia aineenvaihdunnan muutoksia, joista veren triglyseridien kohoaminen on yksi. Samalla kun triglyseridit nousevat, veren hyvä kolesteroli eli HDL-kolesteroli laskee. Molemmat ovat terveydelle haitallisia muutoksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muita syitä kohonneisiin triglyseridien arvoihin on huonossa tasapainossa oleva diabetes ja runsas alkoholin käyttö. Alkoholin vaikutus on yksilöllinen. Monilla ihmisillä on perinnöllinen taipumus veren triglyseridien nousuun, ja heillä alkoholi voi herkästi nostaa arvoja. Toisilla ihmisillä taas runsaskaan alkoholin juominen ei paljoa vaikuta arvoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos on vähänkin vyötärölihavuutta, laihduttaminen on tehokas tapa saada veren triglyseridi-arvot normaaliksi. Muuten triglyserideihin puree samanlainen ruokavalio kuin kolesteroliin eli eläinperäisten kovien rasvojen vähentäminen. Runsas kalan ja kalaöljyjen käyttö pienentää myös arvoja.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Päivittäkää tietonne

Sama kokemus, kuin edellisellä kommentoijalla. Kokonaiskolesteroli vähän yli 4 ja tärkeimmät, eli triglyseridit 0,73 ja pari kiloa ylipainoa. Ja todellakin, runsas(eläin)rasvaisella ruokavaliolla enkä syljeskele lasiin.

Kovin kummallisilta tuntuvat nuo ohjeet eläinperäisten kovien rasvojen vähentämiseksi, jos kolesteroli on koholla. No toisaalta, kaikki vähärasvaisesti syövät tuttavani ovat kolesterolia alentavan lääkityksen piirissä, niin eiköhän se ole tässäkin takana, miksi luonnollista rasvaa ei saisi syödä. Pysytään liian terveinä.

  • ylös 74
  • alas 59

Sain juuri veriarvot, pitkästä aikaa. Olivat kuulemma todella hyvät. Mm triglyseridit 0,8 vaikka olen hieman pyöreä (normaalin BMIn ylärajalla). Sanottiin että on varmaan hyvä ruokavalio, että että jatka samalla.

Niin aionkin: munia, lihaa (rasvaista nautaa, sikaa, kanaa, kalaa), voita, rasvaisimmat juustot ja jogurtit, punainen luomumaito, vihanneksia laidasta laitaan, pähkinöitä ja lasi punkkua silloin tällöin.

 

Terveisin

nainen 48v

 

  • ylös 66
  • alas 71
Sisältö jatkuu mainoksen alla