Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mitkä muut seikat vaikuttavat maksan arvojennousuun kuin alkoholin käyttö? Minulla on S-GT 95 ja lievä kilpirauhasen vajaatoiminta.

Maksan laboratoriotutkimuksista S-GT (seerumin gammaglutamyltransferaasi) on herkkä mittari etenkin niissä sairauksissa, joissa sapen kulku on häiriintynyt. S-GT suurenee myös silloin, kun maksaan muodostuu jokin kasvain, jotka voivat olla hyvänlaatuisia sisäisiä "patteja" tai joskus syöpäkasvaimia. Suurentunut GT-arvo voi liittyä myös rasvamaksaan, joka syntyy monilla painon noustessa, kun lihoessa liikarasvaa kertyy maksasoluihin.

Yleinen syy GT-arvon suurenemiseen on liiallinen alkoholin käyttö. Jos kännää yhtenä iltana, GT-arvo ei siitä juuri hievahda. Arvo suurenee vasta, jos käyttää pitkään alkoholia runsaasti. GT:n suureneminen ei vielä ole merkki peruuttamattomasta maksavauriosta, sillä kaikki voi normaalistua, jos alkoholin käyttöä vähennetään. Se on kuitenkin selvä varoitusmerkki siitä, että alkoholia kuluu niin paljon, että pysyvän maksavian eli kirroosin riski on huomattavan suuri. Ulkoisista tekijöistä myös jotkut lääkkeet voivat suurentaa GT-arvoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Syitä GT-arvon suurenemiseen voi olla siis monia. Maksakokeita on paljon muitakin, ja yleensä maksasairautta epäiltäessä tutkitaan monia niistä yhtä aikaa. Ne mittaavat maksan toimintaa eri puolilta, jolloin tulosten yhdistelmästä voidaan päätellä paljon maksasairauden syistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

GT:n lisäksi on joitakin muita laboratoriokokeita, jotka muuttuvat liiallisen alkoholin käytön yhteydessä. Niitä voidaan käyttää, jos halutaan selvittää tarkemmin, johtuuko suuri GT-arvo alkoholista vai maksasairaudesta.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla