Mitä haittaa on aivotulehduksesta ja jääkö siitä jotain pysyvää vammaa?

Aivojen seudussa voi olla kahdenlaisia tulehduksia, aivotulehdus ja aivokalvotulehdus. Aivotulehdus eli enkefaliitti on varsinaisen aivokudoksen tulehdus, joka on aina vakava tila. Sitä todetaan vuosittain 7–8 tapausta 100 000 asukasta kohden. Aivotulehduksen aiheuttavat yleensä virukset. On olemassa joitakin aivoihin "erikoistuneita" viruksia, joita levittävät muun muassa punkit. Myös tavallisemmat virukset, esimerkiksi herpes- ja vesirokkovirus, aiheuttavat joskus tulehduksen aivoissa.

Aivotulehduksen taudinkuva on raju: päänsäryn lisäksi tajunta heikkenee, voi ilmaantua kouristuksia ja halvauksia. Ennuste riippuu siitä, mikä virus on kyseessä. Sairautta hoidetaan viruslääkkeillä, mutta siitä huolimatta varsinkin herpesviruksen aiheuttamaan liittyy huomattavaa kuolleisuutta. Vesirokkoviruksen aiheuttama aivotulehdus paranee yleensä aina jälkiä jättämättä. Muiden virusten jälkeen voi toipumisen jälkeen jäädä erilaisia pysyviä neurologisia vammoja, jotka vaihtelevat suuresti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aivokalvot peittävät aivoja ja selkäydintä. Aivokalvotulehduksia on kahta laatua. Monien yleisten virustulehdusten yhteydessä todetaan joskus merkkejä myös aivokalvon tulehduksesta ja oireena on kova päänsärky. Nämä paranevat yleensä aina jälkiä jättämättä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bakteerin aiheuttama aivokalvotulehdus on paljon rajumpi sairaus. Onneksi ne ovat melko harvinaisia, noin 5 tapausta 100 000 asukasta kohden vuodessa. Bakteerien aiheuttamaan aivokalvotulehdukseen antibiootit tehoavat yleensä hyvin ja noin 85–90 prosenttia potilaista paranee täysin. Hoidosta huolimatta pienelle osalle jää joitain vaurioita, ja edelleen sairaus johtaa joidenkin kohdalla kuolemaan.

Kysyjän tiedusteluun ei voi siis yksiselitteisesti vastata. Ennuste riippuu kokonaan sairauden aiheuttajasta ja luonteesta. Läheskään aina pysyvää vammaa ei jää, mutta joskus sellaisen mahdollisuus on olemassa.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Minulla on ollut elämäni aikana kaksi kertaa takaraivossa repivää kipua, tuntuu kuin koko kallo halkeaa. Pahin menee ohi parissa päivässä lääkkeellä, joka on tarkoitettu hermokipuun. En tiedä mitä jälkiä tälläinen
yhtäkkinen piikki jättää aivoihin/aivotoimintaan, mutta ikävä kokemus se on ollut. En tupakoi, alkoholia minimimäärä, voi sanoa ettei ollenkaan.

  • ylös 8
  • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla