Olen 37-vuotias kahden lapsen äiti. Kävin kaksi vuotta sitten gynekologilla selvittelemässä alavatsakipujen syytä, ja hän löysi ultraäänitutkimuksessa vasemmasta munasarjasta 2,7 cm kokoisen kystan. Tänä syksynä minulle tehtiin ylävatsan kipujen takia koko vatsan ultraäänitutkimus, ja nyt vasen munasarja oli katveessa, mutta oikeasta löytyi 4,2 cm kysta. Röntgenlääkäri kehotti tarkistamaan tilanteen puolen vuoden sisällä kystan mahdollisen kasvun havaitsemiseksi. Miten minun tulisi toimia? Kuukautiskivuista poikkeavia kipuja en juuri ole alavatsalla tuntenut. Hieman veristä vuotoa on ollut kuukautisten välilläkin, mutta olen arvellut sen johtuvan kuparikierukasta.

Munasarja on rakkulainen elin; kuukautiskierron aikana ultraäänitutkimuksessa nähdään aina muutamia eri kehitysvaiheessa olevia munarakkuloita. Normaalissa kuukautiskierrossa munarakkula kypsyy kahden viikon aikana, se on suurimmillaan ennen munasolun irtoamista (ovulaatiota), silloin se on 20–25 mm halkaisijaltaan. Kun ovulaatio on tapahtunut, munarakkulan paikalle muodostuu keltarauhanen, joka toimii kaksi viikkoa. Keltarauhasen koko vaihtelee, se voi olla jopa 40–50 mm kooltaan. Näin ollen onkin tärkeää tietää kuukautiskierron vaihe kun ultraäänitutkimusta tehdään, jotta löydös osataan tulkita oikein.

Kystat ovat tavallisia löydöksiä ultraäänitutkimuksessa. Kystaksi ei pitäisi kutsua alle 30 mm kokoisia rakkuloita. Kystat ovat yleensä ns. toiminnallisia ja häviävät muutaman viikon tai kuukauden odottelun jälkeen. Kysta voi muodostua munarakkulasta, jos se ei ovulaation yhteydessä ole kunnolla puhjennut vaan kerää sisälleen nestettä. Samoin keltarauhanen voi olla kystamainen. Toiminnallisen kystan koko on yleensä alle 5 cm.

Kysyjän tapauksessa kystat ovat olleet pieniä, vain 2,7 ja 4,2 cm halkaisijaltaan. Valitettavasti ei ole tiedossa, missä kierron vaiheessa nämä ultraäänitutkimukset on tehty. Lisäksi jälkimmäinen tutkimus on todennäköisesti tehty vatsanpeitteiden päältä, jolloin munasarjan rakenteiden arviointi on hankalampaa. Gynekologi tekee käytännössä aina tutkimukset emättimen kautta, jolloin munasarjan muutokset erottuvat tarkemmin.

Gynekologinen tutkimus ja siihen liitetty ultraäänitutkimus on kysyjän tapauksessa paikallaan. Silloin voidaan ottaa kantaa sekä kuukautisten välillä esiintyvään ylimääräiseen veriseen vuotoon että munasarjojen tilanteeseen.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Munasarjakystat vaihtelevat?

Kannattaa lähteä tarkempiin jatkotutkimuksiin välittömästi gynekologin vastaanotolle.Tyttäreltäni leikattiin 15-vuotiaana toinen munasarja kokonaan pois välittömästi,koska diagnoosi oli:PCOS eli polycysteus-ovariumsyndroom elikkä kystija voi olla useampia munasarjassa.Häneltä löytyi yli seitsemän cm:n kysta.Olivat elämäni kauheimmat pari tuntista kun odotin käytävällä hänen ollessa leikkauspöydällä ja kystassa otettiin kesken leikkausta näyte,joka lähetettiin heti laboratorioon tutkittavaksi...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.