Olen 37-vuotias kahden lapsen äiti. Kävin kaksi vuotta sitten gynekologilla selvittelemässä alavatsakipujen syytä, ja hän löysi ultraäänitutkimuksessa vasemmasta munasarjasta 2,7 cm kokoisen kystan. Tänä syksynä minulle tehtiin ylävatsan kipujen takia koko vatsan ultraäänitutkimus, ja nyt vasen munasarja oli katveessa, mutta oikeasta löytyi 4,2 cm kysta. Röntgenlääkäri kehotti tarkistamaan tilanteen puolen vuoden sisällä kystan mahdollisen kasvun havaitsemiseksi. Miten minun tulisi toimia? Kuukautiskivuista poikkeavia kipuja en juuri ole alavatsalla tuntenut. Hieman veristä vuotoa on ollut kuukautisten välilläkin, mutta olen arvellut sen johtuvan kuparikierukasta.

Munasarja on rakkulainen elin; kuukautiskierron aikana ultraäänitutkimuksessa nähdään aina muutamia eri kehitysvaiheessa olevia munarakkuloita. Normaalissa kuukautiskierrossa munarakkula kypsyy kahden viikon aikana, se on suurimmillaan ennen munasolun irtoamista (ovulaatiota), silloin se on 20–25 mm halkaisijaltaan. Kun ovulaatio on tapahtunut, munarakkulan paikalle muodostuu keltarauhanen, joka toimii kaksi viikkoa. Keltarauhasen koko vaihtelee, se voi olla jopa 40–50 mm kooltaan. Näin ollen onkin tärkeää tietää kuukautiskierron vaihe kun ultraäänitutkimusta tehdään, jotta löydös osataan tulkita oikein.

Kystat ovat tavallisia löydöksiä ultraäänitutkimuksessa. Kystaksi ei pitäisi kutsua alle 30 mm kokoisia rakkuloita. Kystat ovat yleensä ns. toiminnallisia ja häviävät muutaman viikon tai kuukauden odottelun jälkeen. Kysta voi muodostua munarakkulasta, jos se ei ovulaation yhteydessä ole kunnolla puhjennut vaan kerää sisälleen nestettä. Samoin keltarauhanen voi olla kystamainen. Toiminnallisen kystan koko on yleensä alle 5 cm.

Kysyjän tapauksessa kystat ovat olleet pieniä, vain 2,7 ja 4,2 cm halkaisijaltaan. Valitettavasti ei ole tiedossa, missä kierron vaiheessa nämä ultraäänitutkimukset on tehty. Lisäksi jälkimmäinen tutkimus on todennäköisesti tehty vatsanpeitteiden päältä, jolloin munasarjan rakenteiden arviointi on hankalampaa. Gynekologi tekee käytännössä aina tutkimukset emättimen kautta, jolloin munasarjan muutokset erottuvat tarkemmin.

Gynekologinen tutkimus ja siihen liitetty ultraäänitutkimus on kysyjän tapauksessa paikallaan. Silloin voidaan ottaa kantaa sekä kuukautisten välillä esiintyvään ylimääräiseen veriseen vuotoon että munasarjojen tilanteeseen.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Munasarjakystat vaihtelevat?

Kannattaa lähteä tarkempiin jatkotutkimuksiin välittömästi gynekologin vastaanotolle.Tyttäreltäni leikattiin 15-vuotiaana toinen munasarja kokonaan pois välittömästi,koska diagnoosi oli:PCOS eli polycysteus-ovariumsyndroom elikkä kystija voi olla useampia munasarjassa.Häneltä löytyi yli seitsemän cm:n kysta.Olivat elämäni kauheimmat pari tuntista kun odotin käytävällä hänen ollessa leikkauspöydällä ja kystassa otettiin kesken leikkausta näyte,joka lähetettiin heti laboratorioon tutkittavaksi...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.