Olen 37-vuotias kahden lapsen äiti. Kävin kaksi vuotta sitten gynekologilla selvittelemässä alavatsakipujen syytä, ja hän löysi ultraäänitutkimuksessa vasemmasta munasarjasta 2,7 cm kokoisen kystan. Tänä syksynä minulle tehtiin ylävatsan kipujen takia koko vatsan ultraäänitutkimus, ja nyt vasen munasarja oli katveessa, mutta oikeasta löytyi 4,2 cm kysta. Röntgenlääkäri kehotti tarkistamaan tilanteen puolen vuoden sisällä kystan mahdollisen kasvun havaitsemiseksi. Miten minun tulisi toimia? Kuukautiskivuista poikkeavia kipuja en juuri ole alavatsalla tuntenut. Hieman veristä vuotoa on ollut kuukautisten välilläkin, mutta olen arvellut sen johtuvan kuparikierukasta.

Munasarja on rakkulainen elin; kuukautiskierron aikana ultraäänitutkimuksessa nähdään aina muutamia eri kehitysvaiheessa olevia munarakkuloita. Normaalissa kuukautiskierrossa munarakkula kypsyy kahden viikon aikana, se on suurimmillaan ennen munasolun irtoamista (ovulaatiota), silloin se on 20–25 mm halkaisijaltaan. Kun ovulaatio on tapahtunut, munarakkulan paikalle muodostuu keltarauhanen, joka toimii kaksi viikkoa. Keltarauhasen koko vaihtelee, se voi olla jopa 40–50 mm kooltaan. Näin ollen onkin tärkeää tietää kuukautiskierron vaihe kun ultraäänitutkimusta tehdään, jotta löydös osataan tulkita oikein.

Kystat ovat tavallisia löydöksiä ultraäänitutkimuksessa. Kystaksi ei pitäisi kutsua alle 30 mm kokoisia rakkuloita. Kystat ovat yleensä ns. toiminnallisia ja häviävät muutaman viikon tai kuukauden odottelun jälkeen. Kysta voi muodostua munarakkulasta, jos se ei ovulaation yhteydessä ole kunnolla puhjennut vaan kerää sisälleen nestettä. Samoin keltarauhanen voi olla kystamainen. Toiminnallisen kystan koko on yleensä alle 5 cm.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyjän tapauksessa kystat ovat olleet pieniä, vain 2,7 ja 4,2 cm halkaisijaltaan. Valitettavasti ei ole tiedossa, missä kierron vaiheessa nämä ultraäänitutkimukset on tehty. Lisäksi jälkimmäinen tutkimus on todennäköisesti tehty vatsanpeitteiden päältä, jolloin munasarjan rakenteiden arviointi on hankalampaa. Gynekologi tekee käytännössä aina tutkimukset emättimen kautta, jolloin munasarjan muutokset erottuvat tarkemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Gynekologinen tutkimus ja siihen liitetty ultraäänitutkimus on kysyjän tapauksessa paikallaan. Silloin voidaan ottaa kantaa sekä kuukautisten välillä esiintyvään ylimääräiseen veriseen vuotoon että munasarjojen tilanteeseen.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kannattaa lähteä tarkempiin jatkotutkimuksiin välittömästi gynekologin vastaanotolle.Tyttäreltäni leikattiin 15-vuotiaana toinen munasarja kokonaan pois välittömästi,koska diagnoosi oli:PCOS eli polycysteus-ovariumsyndroom elikkä kystija voi olla useampia munasarjassa.Häneltä löytyi yli seitsemän cm:n kysta.Olivat elämäni kauheimmat pari tuntista kun odotin käytävällä hänen ollessa leikkauspöydällä ja kystassa otettiin kesken leikkausta näyte,joka lähetettiin heti laboratorioon tutkittavaksi.Kiitos Jumalalle,että syöpää ei löytynyt.Häneltä poistettiin toinen munasarja kokonaan.Lähes 20-vuotta myöhemmin löydettiin toisesta munasarjasta kysta.Näin tapahtuu vain 3%:tille,että molemmilla puolilla on kysta.Hän on nyt ollut gynekologin seurannassa viitisen vuotta ja syövän pois sulkemiseksi on 100%:nen varmuus poistaa toinenkin munasarja.Hän on nyt 39-vuotias ja on puolentoista vuoden harkintansa jälkeen päättänyt, että toinenkin munasarja poistetaan.Hän on opettaja ja opiskelee virkansa ohella,joten ei ole aikaa tällä hetkellä suhteelle,mutta hän sanookin aina,että minulla on noin 300 lasta.

  • ylös 15
  • alas 28
Sisältö jatkuu mainoksen alla