Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liittyykö alaselän nikamien madaltumiseen lantiovaltimoiden kalkkiutumista ja ahtautumista?

Jos itse nikamat madaltuvat, kyseessä on aina melko vakava tila, esimerkiksi osteoporoosista eli luukadosta johtuva nikaman kasaan painuminen. Ehkä kysyjä tarkoittaakin nikaman välilevyjen madaltumista, mikä on melko yleistä. Luisten nikamien välissä on rustosta muodostunut kimmoisa välilevy. Rusto saattaa rappeutua, jolloin väli madaltuu ja puhutaan välilevyn rappeumasta. Siitä voi seurata selkävaivoja, mutta usein madaltuman kanssa pärjää varsin hyvin.

Vaikka lantion valtimot ja nikamat ovat samalla alueella, ne eivät tiettävästi vaikuta toisiinsa mitenkään. Kumpaakin sairautta lisäävät tietyt vaaratekijät, mutta ne ovat nikamien sairauksissa ja verisuonten kalkkiutumisessa enimmäkseen erilaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lantion valtimoiden kalkkiutumista lisäävät samat vaaratekijät kuin sepelvaltimotautia. Näistä pahimmat ovat tupakointi, suurentunut veren kolesteroli ja verenpainetauti. Luukatoa aiheuttavat vähäinen liikunta, liian niukka kalsiumin saanti ruoasta ja naisilla hormonitoiminnan loppuminen. Yksi yhteinen tekijä sentään löytyy, sillä tupakointi lisää myös osteoporoosia. Välilevyn rappeuma johtuu nykykäsityksen mukaan pääasiassa perinnöllisestä taipumuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuonna 1997 ilmestyi kuitenkin suomalaisen Leena Kauppilan Yhdysvalloissa tekemä tutkimus, jossa todettiin yllättävä yhteys välilevyn rappeuman ja vatsa-aortan kalkkiutumisen välillä. Vatsa-aortta on lantioon asti ulottuva suuri valtimo. Yli 600 henkilöllä tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että jos aortan seinämässä oli kalkkia, välilevyjen rappeumaa ilmaantuu paljon tavallista useammin. Siis jotain yhteyttä näyttää olevan välilevyjen rappeuman ja kalkkiutumisen välillä, mutta vielä ei tiedetä, mistä yhteys johtuu.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Luin nästä statiineista, maidosta yms. yms. Olen joutunut lopettamaan maitotuotteet 18 vuoden iässä laktoosi-intoreanssin vuoksi. Silloin ei ollut muuta kuin Kerulac-tipat, jotka hajoittivat vain kermassa olevan laktoosin, joten jouduin lopettamaan maitotutteet täysin seinään.  Hyla- ja ns. laktoosittomat tuotteet eivät olleet vielä edes unennäön asteella.

"Laktoosittomissa" tuotteissa on kaikissa jäämiä eivätkä siksi sovi "täydelliselle  intolerantikolle". Kohta 48 vuotta tulee täyteen tätä maidottomuutta eikä minulle ole ollut siitä mitään haittaa. Kalsium tasoni ovat normaalit eikä mitään merkkiä osteoporoosista. Kun kerroin maidottomasta ruokavaliostani lääkärille, hän määräsi minulle 1000 mg kalsiumia / vuorokausi (normaali tarve 800 mg) ja 800 IU D-vitamiinia osteoporoosin estoon. Olen kuitenkin useimpina päivinä unohtanut ottaa nämä pillerit. Liikun päivittäin ulkona, syön vihanneksia, hedelmiä ja monipuolista ruokaa. Huolehdin kuitenkin, että saan tarvittavan määrän C, D ja E- vitamiinia.Tämä turha  kalkin syöttäminen on ihan älytönta. Jos olen 47 vuotta pärjännyt ilman lisäkalkkia, miksi minun pitäisi syödä sitä nyt?

PS. Muutetaan kaikki Norjaan, siellä on kolesterolin normaaliarvo 6. Syödään sitä, mitä voidaan ja voidaan hyvin.

Terveisin Mummu (äiti neljälle).

  • ylös 11
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla