Haluaisin kysyä kahta asiaa eläkkeellä olevan mieheni puolesta. Hän on käyttänyt nikotiinipurkkaa jatkuvasti ainakin 6 vuotta. Onko siitä haittaa? Melkein joka päivä hän ottaa myös 6–8 purkkia olutta. Mitä haittaa siitä on?

Nikotiinipurukumista tuskin on pitkäaikaisessakaan käytössä muuta haittaa kuin pitkäaikainen nikotiinialtistus. Keskushermostovaikutusten lisäksi nikotiini supistaa verisuonia. Tästä taas aiheutuu verenkierron häiriöitä ja selkeinä oireina terveelläkin henkilöllä kehon ääreisosien, kuten sormien ja varpaiden, kylmentymistä. Jos valtimot ovat ahtautuneita, kuten entisillä tupakoitsijoilla todennäköisesti on, vaikutukset ovat dramaattisempia: esimerkiksi sepelvaltimotaudin ja katkokävelyn oireet pahenevat.

Nämä oireet ovat todennäköisesti palautuvia, eli jos nikotiinialtistus loppuu, oireetkin lievittyvät.
On toki sanottava, että tupakoinnin sijaan pitkäaikainenkin nikotiinipurukumin mutustelu on parempi vaihtoehto. Pois jäävät häkä ja moninaiset syöpää aiheuttavat savukaasut ja lähiympäristölle tupakansavusta aiheutuvat terveyshaitat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyjän miehen terveyden kannalta nikotiinipurukumia paljon suurempi ongelma on päivittäinen 6–8 purkillista olutta. Jos kyseessä ovat puolen litran purkit, määrä vastaa noin 110–140 grammaa absoluuttista alkoholia päivässä eli 800–1 000 grammaa viikossa. Miehillä kohtuullisen turvallisen alkoholinkäytön ylärajana pidetään enintään 40 grammaa päivässä. Kaikki sen ylimenevä lisää alkoholin aiheuttamia haittoja vähintäänkin suoraan siinä suhteessa, mitä suurempi kulutus on, mutta mahdollisesti vieläkin enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkoholinkäytön haittoja on runsaasti. Lievemmästä päästä ovat painonnousu, unihäiriöt ja iho-ongelmat. Ajan mittaan yhä vahingollisemmaksi käyvät alkoholin nostaman verenpaineen aiheuttamat haitat, maksan vaurioituminen, hermostolle aiheutuvat vahingot, ylipainosta johtuvat aineenvaihduntahäiriöt, sydämen rasittuminen ja alkoholin aiheuttama dementia. Missä iässä ja minkä asteisina näitä ongelmia itse kullekin tulee, on yksilöllistä, mutta jokseenkin varmasti voi sanoa, että kysyjän mainitsemilla kulutusmäärillä niitä tulee, todennäköisesti on jo tullutkin. Kulutuksen reippaalla vähentämisellä haittojen kehittymistä voi silti vieläkin hidastaa.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen
erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla