Haluaisin kysyä kahta asiaa eläkkeellä olevan mieheni puolesta. Hän on käyttänyt nikotiinipurkkaa jatkuvasti ainakin 6 vuotta. Onko siitä haittaa? Melkein joka päivä hän ottaa myös 6–8 purkkia olutta. Mitä haittaa siitä on?

Nikotiinipurukumista tuskin on pitkäaikaisessakaan käytössä muuta haittaa kuin pitkäaikainen nikotiinialtistus. Keskushermostovaikutusten lisäksi nikotiini supistaa verisuonia. Tästä taas aiheutuu verenkierron häiriöitä ja selkeinä oireina terveelläkin henkilöllä kehon ääreisosien, kuten sormien ja varpaiden, kylmentymistä. Jos valtimot ovat ahtautuneita, kuten entisillä tupakoitsijoilla todennäköisesti on, vaikutukset ovat dramaattisempia: esimerkiksi sepelvaltimotaudin ja katkokävelyn oireet pahenevat.

Nämä oireet ovat todennäköisesti palautuvia, eli jos nikotiinialtistus loppuu, oireetkin lievittyvät.
On toki sanottava, että tupakoinnin sijaan pitkäaikainenkin nikotiinipurukumin mutustelu on parempi vaihtoehto. Pois jäävät häkä ja moninaiset syöpää aiheuttavat savukaasut ja lähiympäristölle tupakansavusta aiheutuvat terveyshaitat.

Kysyjän miehen terveyden kannalta nikotiinipurukumia paljon suurempi ongelma on päivittäinen 6–8 purkillista olutta. Jos kyseessä ovat puolen litran purkit, määrä vastaa noin 110–140 grammaa absoluuttista alkoholia päivässä eli 800–1 000 grammaa viikossa. Miehillä kohtuullisen turvallisen alkoholinkäytön ylärajana pidetään enintään 40 grammaa päivässä. Kaikki sen ylimenevä lisää alkoholin aiheuttamia haittoja vähintäänkin suoraan siinä suhteessa, mitä suurempi kulutus on, mutta mahdollisesti vieläkin enemmän.

Alkoholinkäytön haittoja on runsaasti. Lievemmästä päästä ovat painonnousu, unihäiriöt ja iho-ongelmat. Ajan mittaan yhä vahingollisemmaksi käyvät alkoholin nostaman verenpaineen aiheuttamat haitat, maksan vaurioituminen, hermostolle aiheutuvat vahingot, ylipainosta johtuvat aineenvaihduntahäiriöt, sydämen rasittuminen ja alkoholin aiheuttama dementia. Missä iässä ja minkä asteisina näitä ongelmia itse kullekin tulee, on yksilöllistä, mutta jokseenkin varmasti voi sanoa, että kysyjän mainitsemilla kulutusmäärillä niitä tulee, todennäköisesti on jo tullutkin. Kulutuksen reippaalla vähentämisellä haittojen kehittymistä voi silti vieläkin hidastaa.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen
erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.