Haluaisin kysyä kahta asiaa eläkkeellä olevan mieheni puolesta. Hän on käyttänyt nikotiinipurkkaa jatkuvasti ainakin 6 vuotta. Onko siitä haittaa? Melkein joka päivä hän ottaa myös 6–8 purkkia olutta. Mitä haittaa siitä on?

Nikotiinipurukumista tuskin on pitkäaikaisessakaan käytössä muuta haittaa kuin pitkäaikainen nikotiinialtistus. Keskushermostovaikutusten lisäksi nikotiini supistaa verisuonia. Tästä taas aiheutuu verenkierron häiriöitä ja selkeinä oireina terveelläkin henkilöllä kehon ääreisosien, kuten sormien ja varpaiden, kylmentymistä. Jos valtimot ovat ahtautuneita, kuten entisillä tupakoitsijoilla todennäköisesti on, vaikutukset ovat dramaattisempia: esimerkiksi sepelvaltimotaudin ja katkokävelyn oireet pahenevat.

Nämä oireet ovat todennäköisesti palautuvia, eli jos nikotiinialtistus loppuu, oireetkin lievittyvät.
On toki sanottava, että tupakoinnin sijaan pitkäaikainenkin nikotiinipurukumin mutustelu on parempi vaihtoehto. Pois jäävät häkä ja moninaiset syöpää aiheuttavat savukaasut ja lähiympäristölle tupakansavusta aiheutuvat terveyshaitat.

Kysyjän miehen terveyden kannalta nikotiinipurukumia paljon suurempi ongelma on päivittäinen 6–8 purkillista olutta. Jos kyseessä ovat puolen litran purkit, määrä vastaa noin 110–140 grammaa absoluuttista alkoholia päivässä eli 800–1 000 grammaa viikossa. Miehillä kohtuullisen turvallisen alkoholinkäytön ylärajana pidetään enintään 40 grammaa päivässä. Kaikki sen ylimenevä lisää alkoholin aiheuttamia haittoja vähintäänkin suoraan siinä suhteessa, mitä suurempi kulutus on, mutta mahdollisesti vieläkin enemmän.

Alkoholinkäytön haittoja on runsaasti. Lievemmästä päästä ovat painonnousu, unihäiriöt ja iho-ongelmat. Ajan mittaan yhä vahingollisemmaksi käyvät alkoholin nostaman verenpaineen aiheuttamat haitat, maksan vaurioituminen, hermostolle aiheutuvat vahingot, ylipainosta johtuvat aineenvaihduntahäiriöt, sydämen rasittuminen ja alkoholin aiheuttama dementia. Missä iässä ja minkä asteisina näitä ongelmia itse kullekin tulee, on yksilöllistä, mutta jokseenkin varmasti voi sanoa, että kysyjän mainitsemilla kulutusmäärillä niitä tulee, todennäköisesti on jo tullutkin. Kulutuksen reippaalla vähentämisellä haittojen kehittymistä voi silti vieläkin hidastaa.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen
erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.