‚ÄĚApinatytt√∂‚ÄĚ kertoo: Olen 26-vuotias tytt√∂. Suurin ongelmani on runsas karvoitus. S√§√§rikarvoitus on runsas ja tumma, h√§pykarvoitus on levitt√§ytynyt sis√§reisiin ja peppuvakoon. My√∂s alasel√§ss√§ ja n√§nnien ymp√§rill√§ kasvaa normaalia pidempi√§ ja tummia karvoja. Leukaani on ilmaantunut muutama vaalea pidempi karva ja yl√§huulessa on vaaleahko partakarvoitus. Olisiko minulla liikaa mieshormonia? Olen my√∂s aina k√§rsinyt finneist√§. Minulla on ollut aina hieman ep√§s√§√§nn√∂lliset kuukautiset, kierto 21‚Äď30 p√§iv√§√§. Mik√§ avuksi?

Liikakarvoitus (hirsutismi) on lieväasteisena yleinen, jopa 10 % naisista ilmoittaa kärsivänsä tästä vaivasta. Oire on kuitenkin yleensä hyvänlaatuinen. Suurin haitta onkin kosmeettinen eli ulkonäköongelma. Haitan suuruuteen näyttävät vaikuttavan kulttuuri ja muoti.

Hirsutismi määritellään naisen liialliseksi karvankasvuksi miestyyppisillä alueilla. Liialliseen karvoitukseen viittaavat karvoituksen lisääntyminen erityisesti ylähuulessa, leuassa, rintojen välissä, alavatsalla esiliinamaisesti ja selässä. Ihon karvoituksen määrää yleensä perimä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos liikakarvoituksen lisäksi on muita ongelmia, esimerkiksi häiriöitä kuukautiskierrossa, voi taustalla olla mieshormonien (androgeenien) liikaeritys. Mieshormonien tuotanto voidaan tutkia verikokeilla laboratoriossa. Tavallisimmin määritetään testosteronin pitoisuus. Jos se on selvästi koholla, tarvitaan lisätutkimuksia. Tavallisin syy liikakarvoitukselle on ns. munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (usein käytetään lyhennystä PCOS). Tähän oireyhtymään liittyy liikakarvoituksen lisäksi kuukautishäiriöitä, ja monella ylipainoa. Monirakkulaiset munasarjat voidaan todeta emättimen kautta tehtävässä kaikututkimuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tehokkain tapa hoitaa liikakarvoitusta on poistaa karvat mekaanisesti. Karvojen nyppiminen pinsetillä tai ajaminen sähkökoneella ei kiihdytä karvan kasvua. Ihokarvat voi myös repäistä juurineen irti vahan tai karamellisoidun sokerin avulla. Kun karvat lähtevät juurineen, iho pysyy kauemmin sileänä. Epilaattorilla karvat lähtevät juurineen samaan tapaan kuin yksitellen nyppimällä. Pysyvämmin karvat voidaan poistaa polttamalla (elektrolyysi) tai laserilla. Näiden menetelmien haittana on hetkellinen kipu ja ohimenevä ihon ärsytys.

L√§√§kehoidot purevat huonosti karvankasvuun. Parhaiten auttaa yhdistelm√§ehk√§isypilleri, joka samalla s√§√§nn√∂llist√§√§ kuukautiskierron ja niukentaa vuotoja. Sit√§ kannattaa kokeilla, jos sen k√§yt√∂lle ei ole esteit√§ eik√§ raskaus ole ajankohtainen. Hoidon t√§ysi teho tulee esiin vasta 9‚Äď12 kk kuluttua. Aknen hoidossa teho n√§hd√§√§n jo 3 kuukaudessa. Jos liikakarvoituksesta k√§rsiv√§ nainen on selv√§sti ylipainoinen, laihduttaminen kannattaa aina.
Kysyjän on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle, joko terveyskeskukseen tai gynekologille. Ennen lääkärin vastaanotolle menoa ei kannata ajaa tai nyppiä karvoja pois, jotta lääkäri pystyy arvioimaan tilanteen ja laboratoriotutkimusten aiheellisuuden.

 


Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysytt√§v√§√§ Hyv√§n terveyden asiantuntijoilta? Lue lis√§√§ Kysy asiantuntijalta ‚Äďsivulta.

Laserhoito liikakarvoituksen hoitomuotona on ehdottomasti paras ratkaisu. Jos tässä liiallisen karvankasvun vähentämisessä on olemassa oikotie onneen, niin laserhoito on sellainen.

  • yl√∂s 21
  • alas 15
Vierailija

Aivan turhaa tästäkin asiasta ongelmaa tehdään. Turhaan yjteuskuntamme luo paineita ja antaa ymmärtää että naisen karvaisessa naisessa täytyy olla jotain vikaa, koska eihän se vika voi olla yhteiskunnassa ja epäterveissä ja ahtaissa kauneusihanteissa. Nainen, sinä olet normaali. Kanna karvasi ylpeydellä sen sijaan että alistut tekemään siitä ongelman. Karvat eivät millään tavalla vähennä naisen viehättävyyttä, jokaisella naisellahan niitä oikeasti kasvaa, toisilla vaan enemmän. Karvat voivat olla kauniita. On myös olemassa miehiä, jotka pitävät karvaisista naisista, vaikka he ovatkin melko pieni vähemmistö. Sitten on miehiä, jotka eivöt erityisesti pidä naisen karvoista mutta joita ne eivät sen enempää kuitenkaan haittaakaan. Ei kannata ainakaan miesten takia ruveta karvojaan poistamaan, koska sellainen mies joka ei hyväksy kehoasi sellaisena kuin se on, ei ole sinun arvoisesi. 33

  • yl√∂s 1
  • alas 0
Sisältö jatkuu mainoksen alla