”Apinatyttö” kertoo: Olen 26-vuotias tyttö. Suurin ongelmani on runsas karvoitus. Säärikarvoitus on runsas ja tumma, häpykarvoitus on levittäytynyt sisäreisiin ja peppuvakoon. Myös alaselässä ja nännien ympärillä kasvaa normaalia pidempiä ja tummia karvoja. Leukaani on ilmaantunut muutama vaalea pidempi karva ja ylähuulessa on vaaleahko partakarvoitus. Olisiko minulla liikaa mieshormonia? Olen myös aina kärsinyt finneistä. Minulla on ollut aina hieman epäsäännölliset kuukautiset, kierto 21–30 päivää. Mikä avuksi?

Liikakarvoitus (hirsutismi) on lieväasteisena yleinen, jopa 10 % naisista ilmoittaa kärsivänsä tästä vaivasta. Oire on kuitenkin yleensä hyvänlaatuinen. Suurin haitta onkin kosmeettinen eli ulkonäköongelma. Haitan suuruuteen näyttävät vaikuttavan kulttuuri ja muoti.

Hirsutismi määritellään naisen liialliseksi karvankasvuksi miestyyppisillä alueilla. Liialliseen karvoitukseen viittaavat karvoituksen lisääntyminen erityisesti ylähuulessa, leuassa, rintojen välissä, alavatsalla esiliinamaisesti ja selässä. Ihon karvoituksen määrää yleensä perimä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos liikakarvoituksen lisäksi on muita ongelmia, esimerkiksi häiriöitä kuukautiskierrossa, voi taustalla olla mieshormonien (androgeenien) liikaeritys. Mieshormonien tuotanto voidaan tutkia verikokeilla laboratoriossa. Tavallisimmin määritetään testosteronin pitoisuus. Jos se on selvästi koholla, tarvitaan lisätutkimuksia. Tavallisin syy liikakarvoitukselle on ns. munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (usein käytetään lyhennystä PCOS). Tähän oireyhtymään liittyy liikakarvoituksen lisäksi kuukautishäiriöitä, ja monella ylipainoa. Monirakkulaiset munasarjat voidaan todeta emättimen kautta tehtävässä kaikututkimuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tehokkain tapa hoitaa liikakarvoitusta on poistaa karvat mekaanisesti. Karvojen nyppiminen pinsetillä tai ajaminen sähkökoneella ei kiihdytä karvan kasvua. Ihokarvat voi myös repäistä juurineen irti vahan tai karamellisoidun sokerin avulla. Kun karvat lähtevät juurineen, iho pysyy kauemmin sileänä. Epilaattorilla karvat lähtevät juurineen samaan tapaan kuin yksitellen nyppimällä. Pysyvämmin karvat voidaan poistaa polttamalla (elektrolyysi) tai laserilla. Näiden menetelmien haittana on hetkellinen kipu ja ohimenevä ihon ärsytys.

Lääkehoidot purevat huonosti karvankasvuun. Parhaiten auttaa yhdistelmäehkäisypilleri, joka samalla säännöllistää kuukautiskierron ja niukentaa vuotoja. Sitä kannattaa kokeilla, jos sen käytölle ei ole esteitä eikä raskaus ole ajankohtainen. Hoidon täysi teho tulee esiin vasta 9–12 kk kuluttua. Aknen hoidossa teho nähdään jo 3 kuukaudessa. Jos liikakarvoituksesta kärsivä nainen on selvästi ylipainoinen, laihduttaminen kannattaa aina.
Kysyjän on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle, joko terveyskeskukseen tai gynekologille. Ennen lääkärin vastaanotolle menoa ei kannata ajaa tai nyppiä karvoja pois, jotta lääkäri pystyy arvioimaan tilanteen ja laboratoriotutkimusten aiheellisuuden.

 


Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Laserhoito liikakarvoituksen hoitomuotona on ehdottomasti paras ratkaisu. Jos tässä liiallisen karvankasvun vähentämisessä on olemassa oikotie onneen, niin laserhoito on sellainen.

  • ylös 21
  • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla