Olin korvanpuhdistuksessa, jonka jälkeen kuuloni meni. Oikealla kyljellä tulee kova huimaus, kaikki pyörii ja oksettaa. Vaikuttaako korvan kipu tasapainoelimiin?

Aluksi lyhyt kertaus korvan anatomiasta. Ensin on korvakäytävä, jossa voi esimerkiksi olla vahaa niin paljon, että se on syytä poistaa. Itse sitä ei pidä tehdä, ja kysyjä onkin ilmeisesti käynyt sen vuoksi lääkärin tai hoitajan luona. Korvakäytävän pään sulkee tärykalvo, jonka takana sijaitsee keskikorva. Siellä ovat kuuloluut vasara, alasin ja jalustin, jotka välittävät äänen sisäkorvaan.

Sisäkorvassa ovat kuuloon liittyvä simpukka ja tasapainoon liittyvät kaarikäytävät. Koska kuulo ja tasapainopuoli ovat yhdessä, on ymmärrettävää, että sisäkorvasta johtuviin tasapainohäiriöihin usein liittyy myös kuulon muutoksia. Tasapainoelimen häiriöt aiheuttavat tyypillisesti kiertohuimausta eli huone pyörii, kuten kysyjä kuvaa. Samalla on yleensä pahoinvointia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voiko korvakäytävän puhdistaminen aiheuttaa häiriön tasapainoelimessä? Tämä olisi outoa. Oikein tehty puhdistaminen ei vaikuta sisäkorvaan. Jos puhdistus tehdään taitamattomasti, tärykalvo saattaa vahingoittua. Seurauksena on kipua ja vaarana keskikorvan tulehdus. Mutta sekään ei vielä ulotu sisäkorvaan. Keskikorvan tulehdus on yleinen sairaus, eikä siihen liity yleensä koskaan häiriöitä sisäkorvassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos tässä ei ole ollut korvaa ronkkimassa mikään puoskari, minusta on todennäköistä, että tasapaino-oireet ja korvapuhdistus eivät liity toisiinsa. Takana voi olla jokin sisäkorvan sairaus, joka sattumalta on antanut oireita saamaan aikaan, kun korvaa puhdistettiin. Vai olisiko korvavaiva ollut alun perinkin sisäkorvasta peräisin ja todettu korvakäytävän vaha vain viaton sivulöydös? Joka tapauksessa oireet ovat sellaiset, että on syytä hakeutua kiireesti perusteelliseen lääkärin tutkimukseen.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla