
43-vuotias lukijamme kysyy välilihan leikkauksesta ja sen jälkivaivoista. Perheeseen syntyi esikoinen 25 vuotta sitten. Synnytys oli pitkä ja hankala ja apuna tarvittiin imukuppia. Väliliha myös repesi pahasti. Arpi on päivittäin kipeä edelleenkin. Mikä neuvoksi?
Välilihan leikkaamista eli episiotomiaa synnytyksen ponnistusvaiheessa on perusteltu sillä, että se vähentäisi välilihan ja peräaukon sulkijalihaksen repeämisvaaraa sekä lantionpohjan kudosten venyttymistä. Episiotomian ajateltiin suojaavan naista myöhemmältä ulosteen ja virtsan karkailulta.
Asiaa on viime vuosina tutkittu tarkemmin. Esimerkiksi yhdessä tutkimuksessa selvitettiin kolme kuukautta aiemmin ensimmäisen lapsensa synnyttäneiden naisten virtsanpidätyskykyä ja lantionpohjan sekä emättimen lihastoimintaa. Virtsan karkaamista esiintyi reilulla 10 prosentilla naisista, riippumatta siitä oliko väliliha leikattu vai ei. Sen sijaan välilihan kipua ja yhdyntäkipua ilmeni merkitsevästi enemmän naisilla, joille oli tehty episiotomia. Lantionpohjan lihasten voima säilyi parempana niillä naisilla, joille ei ollut tehty episiotomiaa.
Kysyjä ei kerro, tehtiinkö synnytyksen yhteydessä välilihan leikkaus, joka sitten repesi lisää. Oletettavasti näin on, koska imukuppisynnytyksen yhteydessä on ollut tapana tehdä episiotomia automaattisesti. Synnytyksen jälkeen repeämä pyritään korjaamaan huolellisesti, samalla tarkistaen että peräaukon sulkijalihas ei ole vaurioitunut. Leikkauskohtaan tai korjattuun repeämään voi kuitenkin tulla paksua arpikudosta, joka aiheuttaa kipua ainakin yhdynnässä, kenties muutenkin. Näitä voidaan korjata leikkauksessa. Kysyjän tapauksessa gynekologi voi arvioida tilanteen. Myös terveyskeskuslääkäri voi kirjoittaa lähetteen naistentautien poliklinikkaan tutkimusta varten.
Onneksi myös Suomessa episiotomian käyttö on vähentynyt ja niitä tehdään vain tarvittaessa. Synnytyksen hoidossa on tärkeää, että kätilö ponnistusvaiheessa tukee välilihan aluetta repeämien estämiseksi.
Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.